Menu
in

2019 Amerika Açık Turnuva Değerlendirmesi

amerika açık 2019

Teniste 4 Grand Slam arasında sezonun son randevusu olan 2019 Amerika Açık, heyecan dolu maçlarla sona erdi ve hem erkeklerde hem de kadınlarda zirveye çıkan isimler belirlendi. Tek erkeklerde bir efsane yeniden şampiyonluğa ulaşırken tek kadınlarda ise tarihin en önemli sürprizlerinden biri yaşandı ve belki de tenis tarihi yepyeni bir efsanenin ilk adımlarını izledi. İki büyük finalin şampiyonları ve finale kadar gelen yolda öne çıkan hikayeler karşınızda.

Tek erkeklerde çeyrek final öncesi büyük sürprizler!

Turnuva başladığında tek erkeklerde “büyük üçlü”, Djokovic, Nadal, Federer sıralamasıyla seri başı listesinin tepesinde yer alıyordu. İlk turda yaşanan en ciddi sürprizler Yunan raket Tsitsipas’ın Rus Rublev’e, İspanyol Bautista Agut’un da Kazak rakibi Kukushkin’e ve Avusturyalı Thiem’in de İtalyan Fabbiano’ya elenmeleri oldu. Sürprizler ikinci turda devam etmedi ve favoriler adlarını birer birer üçüncü tura yazdırdılar.

Üçüncü turda da senaryo değişmemiş olsa da dördüncü turda artık dişli eşleşmelere sıra gelmişti. Çeyrek final öncesi turnuvaya veda eden isimler 6 numaralı seri başı Zverev ve dünya 1 numarası Novak Djokovic oldu. İlk dört turda izlenen mücadeleler, çeyrek final ve sonrasının her sonuca açık olduğunun en büyük göstergesiydi. 1 numara Djokovic’in elenmesi, ilk dört turun ardından Federer ve Nadal’ın iştahını kabartmaya yetti.

Muhteşem bir finalde kazanan Rafa Nadal

Çeyrek finalde bir önceki tur Djokovic’i evine gönderen Wawrinka, Medvedev’e elenirken 13 numaralı seri başı, yerinde duramayan enerjik adam Monfils, 24 numaralı seri başı Berrettini’ye kaybetti. Rafael Nadal da yoluna 3-0’lık rahat bir galibiyetle devam ederken çeyrek finalin bombasını Roger Federer’i eleyen ve seri başı olmayan Bulgar raket Grigor Dimitrov patlattı.

Yarı finaller belirlendiğinde Medvedev-Nadal finaline kesin gözüyle bakılıyordu ve iki formda raket, hiçbir sürprize imkan tanımayıp maçlarını 3-0 kazanarak adlarını finale yazdırdı. 2 numaralı seri başı Rafael Nadal ile 5 numaralı seri başı Daniil Medvedev’i karşı karşıya getiren finalde ilk iki setin ardından tabelada Nadal’ın 2-0’lık üstünlüğü yazıyordu. Ancak her ne olduysa 3. setin başlamasıyla birlikte oldu ve maçın o ana kadarki bölümü tamamen hafızalardan çıktı. Daniil Medvedev, önce 7-5, sonra 6-4 ile iki set aldı ve bunu yaparken 4. sette bir de Nadal’ın şampiyonluk puanını çevirdi. Nadal son sette durumu 5-2’ye getirip şampiyonluk için servis atarken Medvedev durumu 5-4’e getirmeyi başardı.

Ancak Nadal bu defa hata yapmayıp kariyerinde 4. ABD Açık, toplamda ise 19. Grand Slam şampiyonluğunu elde edip Federer’le farkı 1 Grand Slam şampiyonluğuna indirdi.

Tek kadınlarda yepyeni bir şampiyon: Andreescu

İlk turlarda sürprizlere daha fazla imkan tanıyan tek kadınlarda, bu defa ilk turda 14 numaralı seri başı Kerber’in elenmesi hariç sıra dışı bir sürprize rastlanmadı. İkinci turda birçok favori için işler yolunda giderken 6 numaralı seri başı Kvitova ve 4 numaralı seri başı Halep, izleyenleri şok etti ve turnuvayı noktaladı. Üçüncü turun tek talihsiz ismi 7 numaralı seri başı Bertens oldu ve turnuvaya erken veda etti. Dördüncü tur en güçlüleri ayıracak tur olarak görülüyordu ve formda gözükmeyen dünya 1 numarası Osaka, Bencic’e elenip evine döndü. Pliskova’nın da vedasıyla ilk 10’daki isimlerin birçoğu turnuvaya veda etmiş olurken son sürpriz de 2 numaralı seri başı Barty’den geldi ve çeyrek finale ilk 10’dan sadece iki isim kalabildi.

Çeyrek finallerde ve yarı finallerde ise hiçbir sürpriz yaşanmadı. Denk güçlerin mücadelesinde 19 yaşındaki Kanadalı raket Andreescu, Bencic’i elerken Serena Williams da ikinci yılında üst üste finale yükselmeyi başardı. Finalde 37 yaşındaki Serena’nın karşısında çıkan Andreescu’nun, Serena’nın 1999’da ilk Amerika Açık şampiyonluğunu kazanırken henüz doğmamış olması, tenis tarihinin en unutulmaz hikayelerinden birini oluşturdu. Andreescu, favori gösterilmediği finalde, kendisi daha doğmamışken bu kupayı kaldırmış Serena Williams’a karşı gencecik bir yetenek olarak değil, yılların tecrübesi gibi mücadele etti ve 2-0’lık muhteşem zaferiyle kupaya uzandı. Serena Williams, bu sonuçla üst üste 4. Grand Slam finalinden de mağlubiyetle ayrıldı. Bir önceki sezon ana tabloda yer almayan ve elemelerde mücadele eden, o günlerde şampiyonluğu hayal bile edemeyen, Romanya asıllı ailenin Kanada vatandaşı kızı olan genç Andreescu, kendini korta bırakarak unutulmaz bir fotoğrafla kariyerinin ilk Grand Slam şampiyonluğunu kazandı.

Muhteşem hikayelerle, şok eden sürprizlerle ve iki unutulmaz finalle geride kalan 2019 Amerika Açık’ın ardından Barcin.com online mağazası, onlarca modelden oluşan tenis kıyafetleri ve ekipmanlarıyla sizi de korta çıkmaya ve tenis tutkusunu doyasıya yaşamaya davet ediyor.

Yorum Yazın

Exit mobile version