in

Beslenmede Ezberbozan Beyazlar

Şüphesiz en huzur veren renklerin başında gelir beyaz. Tüm renklerin birleşimidir. Dinlendirirken enerji verir. Beyaz besinler de, renginin özelliklerini taşır. Bağışıklık sistemini güçlendirirken, kolesterolü ve kan şekerini düşürüp kalp hastalıkları riskini azaltırlar.

Süt

sut

Beslenme zincirinin en değerli beyazı olan süt, bilim adamlarının listesinde “olmazsa olmaz”lar arasında ilk sıralarda sayılıyor. Çocukların gelişimi için mucizevi etkileri olduğu ve kanser önleyici özelliği çoktan kanıtlandı. Kendisinin faydaları saymakla bitmiyor. Bağışıklığı güçlendiriyor; büyümeyi ve gelişmeyi destekliyor, dişleri koruyor ve çürükleri önlüyor. Sindirim sistemini düzene sokuyor, kilo kontrolünü kolaylaştırıyor. Beyin için enerji kaynağı olan süt, beynin gelişiminde ve çalışmasında faydalı. Kemik oluşumuna yardımcı olup, kemikleri sertleştirirken, bir de içeriğindeki kalsiyum ile kemik erimesini de önlüyor. Doku, saç ve tırnak oluşumunda rol alırken hücreleri de onarıyor ve yaraların çabuk kapanmasına yardımcı oluyor. Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Cilde ne kadar iyi geldiğini ise bilmeyen kalmadı… Sonuçta genç, pürüzsüz, parlak ve yumuşak bir cilde sahip olmayı kim istemez ki?

Sarımsak

sarimsak

Kokusuna aldanmayın… Yendikten sonra rahatsız edici bir koku oluştursa da, faydaları çok. Kas ağrıları, kronik bronşit, sindirim problemleri, romatizma ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar için birebir. Kansere karşı sergilediği duruş ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İyi haber! Gücünden yararlanabilmek için, büyük miktarlarda tüketmek de gerekmiyor. Beklenen etki, birkaç diş yenerek de kolaylıkla sağlanabiliyor. Önemli olan, tüketimde süreklilik sağlamak…

Yumurta

 

yumurtaProtein kaynağı olan yumurtanın içinde yüksek miktarda A, B ve D vitaminleri olduğunu biliyor muydunuz? Demir, fosfor, kükürt ve kalsiyum gibi mineralleri unutmamak lazım. Bir organizmanın kendi başına üretemediği tüm proteinlerin üretimi için gerekli aminoasitler, yumurtada mevcut. Yumurtanın sarısında bulunan pigmentler, göz dokularında depolanıyor ve yaşlanma etkilerini azaltıyor. Bu sayede, en az havuç kadar gözler için de faydalı bir besin haline geliyor.

Yoğurt

yogurt

Bağışıklık sistemini uyaran yoğurdun, özellikle diyet yapanlarda mucize etkileri var. Yağ yakmayı tetikliyor ve normalden daha hızlı kilo verilmesini sağlıyor. Diyete başlayanlar bilir, yoğurtsuz olmaz! İçinde bol bol kalsiyum ve B12 vitamini barındıran yoğurt, kandaki asit baz dengesini kurar ve kan şekerini düzenler. Vücutta zararlı bakterilerin üremesini durdururken, kolesterol miktarının da azalmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını sağlar. Kansere karşı adeta savaş açan yoğurdun, kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunuyor ve bağırsak kanserine karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yoğurt kimi zaman da bir besinden fazlasını karşılar… Rahatlatıcı etkisi ile, özellikle kaliteli ve derin bir uyku için idealdir.

Peynir

peynir

Kahvaltı masalarımızın vazgeçilmezi peynirin, “vazgeçilmez” olmasına şaşmamak gerek. Sinir hücrelerini büyüten, koruyan ve onaran peynir, sofralardan asla eksik edilmemeli. Peynir de, süt kadar “kıymetlimiz” ve aynı zamanda da çok iyi bir kalsiyum kaynağı. Bu sayede peynir, süt sevmeyenler için lezzetli bir alternatif haline geliyor. İçindeki sodyum ve potasyum sayesinde kemik ve diş oluşumunu güçlendiriyor, büyümede mucizevi bir rol oynuyor. Protein açısından zengin olan peynirin içinde, vücut için çok değerli olan B12 vitamini ve bol miktarda fosfor var.

Mantar

mantar

Farklı yemeklerde, çeşitli şekillerde rahatlıkla tüketilebilecek bir bitki. Harika tadının yanında, faydaları da hediyesi. Kalbi koruyup kollarken, tansiyonu da düzenliyor ve birçok kanser türüne karşı vücudumuzu koruyor. Bakır, çinko, protein, fosfor, sodyum, potasyum, folik asit, kalsiyum, magnezyum, A, B ve C vitaminleri… İçinde yok yok! Önemli bir antioksidan olan mantar, hücre yenilenmesine ve cildin korunmasına yardımcı oluyor. Yarattığı tokluk hissi sayesinde, diyetlerin göz bebeği. Sindirim sistemini düzenlemesi; kan basıncını kontrol altında tutması, kasları güçlendirmesi, kolesterol düşürücü etkisi, saç ve tırnakları beslemesi ise gizli güçleri arasında yer alıyor.

Beyaz Dut

beyazdut

Küçük durduğuna bakmayın… Çünkü onun faydaları büyük! Vücuda kuvvet verirken, kansızlığa da iyi geliyor. Gerekli durumlarda ateşi düşürüyor, yeri geldikçe ağız ve boğaz iltihabına, diş eti hastalıklarına ve öksürüğe karşı fayda sağlıyor. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım ediyor, rahatlatıyor. Bunlar yetmiyor, karaciğeri de kuvvetlendiriyor. İster aç ye, ister tok… Hepsinde farklı etkileri var. Yemekle birlikte tüketilen beyaz dut hazmı kolaylaştırıyor, aç karna tüketildiğinde ise bağırsak kurtlarını düşürüyor.

 

Siyah Beyaz Yıllardan Günümüze Spor Modası

Wimbledon’da Neden Sadece Beyaz Renk Giyilir?