Hayatımızı kolaylaştıran bazı detaylar vardır. Yapması oldukça pratik, etkisi oldukça uzun sürebilir bu detayları seven kaç kişiyiz? Sağlıklı bir yaşamı günlük rutini haline getirenler için faydalarını birazdan saymaya başlayacağımız bir önerimiz var. Günlük kafein dozunuzu biraz azaltarak ona yer açın: metabolizmanızı hızlandıracak mucize bir bitkisel ürün olan maça çayı ile tanışmaya hazır mısın?
Diyet ve spor programlarını doğal ve dengeyi yakalamanızı sağlayacak alternatiflerle desteklemeyi kim istemez ki? DNA’larıyla daha çok oynanan ve doğasını kaybetmiş gıdalar arasında besin değeri yüksek gıdalara ulaşmak gün geçtikçe zorlaşıyorken, maça çayı bu hengamede nefes almanızı ve metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacak nefis bir alternatif diyebiliriz. Üstelik aktarlardan eczanelere kadar birçok yerden ulaşılabilir olması da onu daha tercih edilebilir kılıyor.
Japonya kırsallarında ve Peru And Dağları’nda yetiştirilen ve toz haline getirilerek tüketilmesi gereken maça çayı tamamen doğal bir yöntem olup özellikle düzenli bir diyet programına uyanların kilo verme süresini kısaltmasıyla bilinir. Tabii ki tüm faydaları sadece bununla sınırlı değildir. İnka uygarlığının savaş öncesi enerjilerini yükseltmek için tükettiği bilinen maça çayının faydaları nelermiş, görelim!
Maça Çayının Faydaları
Yeşil çayın bir türevi olarak da bilinen maça çayı, bilinenin aksine yeşil çaydan çok daha etkilidir. Bunun nedenini ise şu şekilde açıklayabiliriz: aktardan aldığınız yeşil çay ham halinde diyebileceğimiz yaprak halindedir; sallama çay ise iyice ufaltılmış parçalardan oluşur. Oysa maça çayı toz halindedir. Hasat edilen bitkilerin birtakım süreçlerden geçirilip bekletilmesi ve son olarak tüm etkisini koruyarak toz haline getirilmesi maça çayını özel hale getirir. Nasıl mı? Demlendiği zaman yeşil çayın sadece yapraklarından alınabilen besleyici maddeler vücudumuza girer ama toz halindeki maça çayı yapraklarının tüm besleyici özelliklerini korumasıyla bilinir ve bu da maça çayının yeşil çaya kıyasla zayıflamaya olan etkisinin daha çok olduğunun bir göstergesidir. Yeşil çaya göre yaklaşık 10 kat kadar fazla etkisiyle maça çayı metabolizmanızı hızlandırır ve hızlanmış ve sağlıklı bir metabolizma zayıflamanın olmazsa olmazıdır. Özellikle kilo verme amacında olanlar ve hayatını buna göre şekillendirenlerin mutlaka tercih etmesini önerebileceğimiz maça çayının faydaları elbette bunlarla sınırlı değil.
Doğa, ona kötü davrandığımızda er ya da geç cevabını vereceği gibi; ona güzel davrandığımızda da bize oldukça cömert davranır. Japonya kırsallarından ülke sınırlarımıza girip kendine şimdiden özel bir yer edinen son dönemin en çok tercih edilen bitkisel ürünü maça çayı, içerisinde çok yüksek oranda antioksidanlar bulundurmasıyla bilinir. Antioksidanlar, özellikle kalp rahatsızlıkları, diyabet, makula dejenerasyonu ve kanser gibi hastalıklar başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu önlem teşkil eder ve yaşlanmayı geciktirmesiyle bilinir. Yeşil çay gibi maça çayı içerisinde de bulunan yüksek miktarda EGCG (Epigallokateşin Gallat) maddesi ise kanser hücrelerinin gelişmesini önler. Yani maça çayı özellikle akciğer, bağırsak, deri kanseri, mide ve karaciğer kanserlerinde önleyici özelliğiyle dikkat çeken yardımcı bir gıda takviyesi olarak düşünülebilir. Ayrıca kateşin maddesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve bu nedenle özellikle kapıda bekleyen kış aylarında grip ve soğuk algınlık gibi sezonluk hastalıklara karşı direnç kazanmanıza sebep olacağını da belirtmeden geçmeyelim. Alzheimer ilerlemesini yavaşlattığıyla da bilinen maça çayı, bilhassa sigara kullanımından doğan toksik etkileri de temizlemesiyle bilinir.
İçerisinde bir miktar kafein bulunan maça çayı, bu özelliğiyle sabah kahveleri için bir alternatif olabilir. Bir fincan maça çayının içerisinde espresso’da olduğundan daha az miktarda kafein olması sizi yanıltmasın. Bir fincan espressodan daha az kafein barındırması size daha az enerji vereceği anlamına gelmiyor. Maça çayının hazırlanışında bitki, güneş ışığından korunduğu için içerisinde bulunan doğal klorofil de buna paralel olarak daha fazla oluyor. Bu da ihtiyacınız enerjiyi karşılamasını açıklıyor aslında diyebiliriz. Bu durumda kahveden farklı olarak içerdiği besinler ve vitaminler nedeniyle metabolizmayı hızlandıracağı için normalin üstünde bir yağ yakımından bahsedebiliriz. Yağ yakımı sonucu vücudumuzda oluşan enerji ise bizi tüm gün ayakta tutmaya yeter de artar. Hızlı yağ yakmak için en etkili yöntemler yazımıza göz gezdirmeyi de unutmayın. Böylece sabahları kahve içme alışkanlığınıza küçük bir renk getirebilirsiniz.
Tıpkı yeşil çay gibi maça çayının da rahatlatıcı etkisinden söz etmek mümkün. Çalışanlar özellikle stres altında oldukları yoğun mesai saatlerinde kendilerine beş dakika izin vermek isteyebilir veya sürekli yorgunluk hissiyle şikayet edenler de vitamin bakımından oldukça zengin olan maça çayı ile enerjilerini stabil bir seviyeye çekebilir.
Maça Çayının Fazla Tüketim Söz Konusu Olduğunda Verebileceği Zararlar
Yeşil çayın tadını bir türlü sevemeyenler için de alternatif olabilen maça çayının fazla tüketimi dahilinde zararları da yok değil. Araştırmalara göre, günde 2 bardaktan fazla maça çayı içmek karaciğer ve böbreklerde fonksiyonel bozukluklara sebep olabilir. Hızlı kilo vermek amacıyla tüketimini abartmamanızın altını özellikle çizelim. Biliyorsunuz ki kilo vermenin sağlıklı birçok yolu var ve acele etmeyip belli bir beslenme düzeni oluşturup, düzenli olarak spor yaptığınızda zaten kilo veriyor olacaksınız. Maça çayının bu süreçte destekleyici bir takviye görevi gördüğünü aklımızdan çıkarmayalım. Özellikle yüksek tansiyon hastalarının kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalarını öneriyoruz. Yeşil çayın bir türevi olduğu için günde iki bardak maça çayından sonra bir de yeşil çay içmeye kalkışırsanız sonuçları ağır olabilir. Genel olarak bitki çayı tüketiminde aşırıya kaçmamak en iyisi. Etkileri konusunda bilinçli hareket ederek uzman bir diyetisyene danışmakta fayda var.
Maça Çayı Nasıl Hazırlanır?
Japon çay seremonilerinde en çok kullanılan maça çayı diğer çaylardan biraz daha farklı hazırlanır. Birçok tatlıda tatlandırıcı olarak da tercih edilebilen maça çayı için maçayı karıştıracağınız kâseyi kaynar su dökerek ısıtın. Kaynatılmış ve ocaktan alındıktan sonra bir dakika kadar dinlendirilmiş içme suyunu bir fincana dökün. Karıştırmak için bamboo whisk kullanmanızı öneririz ve karıştırmaya başlamadan önce bamboo whisk’i biraz nemlendirin. Bir çay kaşığı maça çayını (toz halindeki) dinlendirilmiş suya ilave ederek soldan sağa doğru karıştırmaya başlayın ve köpükler oluşturmaya çalışın. Toz halinde olması sebebiyle fincan içinde topaklanma olabilir, bu nedenle iyice karıştırdığınızdan emin olun. Yeterince karıştırdıktan sonra maça çayınız hazır, afiyetle için! Eğer bu haliyle karışımın tadı biraz acı gelirse ve bu tattan hoşlanmazsanız bir çay kaşığı bal ilave ederek tüketmeyi de deneyebilirsiniz.
Düzenli kullanmaya başladıktan sonra kilo verme, hastalıklara karşı direnç artırma ve enerji kazanma gibi gözle görülebilir etkilerini fark etmeye başlayabileceğiniz maça çayı elbette tek başına kilo verdiren bir etkiye sahip değildir. Unutmayın, ne besleyici özellikleriyle bir heves aldığınız o haplar ne de kaynağı doğa olan o birbirinden pahalı bitkisel ürünler takviye gıda olmaktan ötesine geçemeyecek. Yapacağınız herhangi bir spor ya da düzenli olarak uygulayacağınız bir beslenme programınız varsa takviye gıda kullanımı sizin için sadece süreyi hızlandırır. Sadece takviye gıdalarla kilo verme gibi bir amacınız varsa, bunu kafanızdan atın. Önce güvendiğiniz bir diyetisyenle size özel bir beslenme programı oluşturun ve size uygun olduğunuz bir spor salonuna kaydolun. Tüm bunları yaptığınızda kafanız en az vücudunuz kadar rahat olacak ve sıra mucizevi etkileri olan bitkisel ürünlere gelebilecek. Tam da bu noktada meditasyon saatinizi maça çayı keyfiyle buluşturun!