Kim sağlığını riske atan fazla kilolarından kurtulmak, daha formda ve dinamik hissetmek, yağ oranını azaltarak daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralamak istemez ki? Ne var ki, bu amaçlar uğruna uygulanan yanlış, bilinçsiz ve şok diyetler; sağlığı riske atmanın yanı sıra uzun vadede istenen sonuçtan gitgide uzaklaşılmasına neden olabilir. Diyete başlama kararı verdiğinizde, motivasyonunuz da oldukça yüksektir. Ancak uygulaması zor, sürdürülebilirlikten uzak ve bilinçsiz diyetler tercih ettiğiniz takdirde motivasyonunuz da hızla azalır. Sağlıklı, verimli ve sürdürülebilir bir diyet programına bağlı kalmak için, pek çok kişi tarafından sıklıkla yapılan bazı hatalardan uzak durmanızda fayda var. Peki, en sık yapılan diyet hataları nelerdir? Gelin, bu sorunun yanıtlarını beraberce bulalım.
1. Ödem Oluşumunu Engellemek İçin Az Su İçmek
Alkol, tuz, aşırı karbonhidrat, şeker… Vücudunuzun su tutmasına, başka bir deyişle ödem oluşmasına neden olabilecek birçok faktör olabilir. Vücudunuzda ödem oluştuğunda, ertesi gün çıktığınız tartıda motivasyonunuzu düşürecek sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Keza, tam da bu nedenle, diyetisyenlerin büyük çoğunluğu haftada bir kez tartılmayı tavsiye eder. Tartıdaki değişken rakamlar sizi yanıltabilir ve hevesinizi kaçırabilir.
Diyete başlayan bazı kişilerde, çok su içmenin vücutta ödem oluşumuna neden olacağına dair yanlış bir düşünce vardır. Oysa, tam tersine, günlük tüketmeniz gereken sıvı miktarını karşılamak, ödemin vücudunuzdan atılmasına yardımcı olur. Yeterli miktarda su içmezseniz, metabolizmanızın yavaşlamasına ve daha fazla ödem oluşmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle su içmekten kaçınmamalı, günlük ihtiyacınız olan su tüketimini ihmal etmemelisiniz. Yeterli Sıvı Alımı Nasıl Anlaşılır yazımız size bu konuda yardımcı olacaktır.
2. Önemli Diyet Hataları: Yetersiz Kalori Almak
Beslenme ve diyetetik uzmanlarının defalarca yinelediği tavsiyelerin başında, çok az miktarda kalori içeren şok diyetlerden kaçınmak gelir. Çünkü uzun süre boyunca bazal metabolizma hızınızın altında kalori alarak beslenirseniz, metabolizmanız da bu sisteme ayak uydurabilmek adına yavaşlar.
Haliyle siz beklediğiniz sonuçları alarak diyeti sonlandırsanız bile, standart beslenme rutininize döndüğünüzde ister istemez kilo alırsınız. Diyeti sürdürülebilir ve verimli şekilde devam ettirebilmek için, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm mikro ve makro besinleri kapsayan sağlıklı bir diyet uygulamalısınız.
3. Ekmekten Uzak Durmak
Sağlık durumunuz ekmek tüketmenize engel olmuyorsa, ekmek, aç kalmadan diyet yapabilmeniz için oldukça kurtarıcı bir gıdaya dönüşebilir. Diyet yapan birçok insan, ekmeğin kilo alımına neden olan başlıca faktör olduğunu düşünür. Oysa kilo alımına neden olan temel etken, ölçüsüz ve kontrolsüz şekilde karbonhidrat tüketmektir.
Ekmeği beslenme programınızdan tamamen çıkardığınız halde, ihtiyaç duyduğunuz karbonhidrat kaynağını bulgur, makarna ve pilav gibi gıdalarla doldurursanız, beklediğinizin tam tersi bir sonuçla karşılaşabilirsiniz. Tam tahıllı ekmekleri bazı öğünlerde ölçülü miktarda tüketmek, daha uzun süre tok hissetmenize ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu karbonhidrat ile lif desteğini sağlamanıza yardımcı olabilir.
4. Tek Tip Beslenmek
Metabolizmanız, sizin yaşam tarzınıza sürekli uyum sağlayarak hayatta kalmanıza yardım etmek için kendi sistemini düzenler. Örneğin, uzun süre boyunca aynı saatlerde beslendiğinizde ya da hep aynı besinleri tercih ettiğinizde, metabolizmanız bu duruma uyum sağlayarak yavaşlayabilir. Sağlıklı beslenmek için; karbonhidrat, yağ ve protein gibi tüm besin kaynaklarını doğru miktarda tüketmelisiniz.
Beslenme programınızdan bir besin grubunu çıkarmak ya da yalnızca tek bir besin grubuyla beslenmek, sağlığınızı riske atabilir. Tek tip besinlerden oluşan diyet programları kısa vadede kilo kaybetmenizi sağlasa da, uzun vadede metabolizmanız yavaşladığı için istediğiniz sonuçları elde etmekte zorlanırsınız.
5. Diyet Ürünlerini Kontrolsüz Tüketmek
En sık yapılan diyet hataları arasında bir diğer madde, light / diyet ürünleri kontrolsüz bir biçimde tüketmektir. Çünkü diyet ürünlerin kalorisi, aynı ürünlerin standart muadillerinden pek de farklı değildir.
Rafine şeker içermeyen, katkı maddeleri kullanılmadan hazırlanan atıştırmalıklar, daha sağlıklı alternatifler olabilir. Ancak bu tip atıştırmalıklardan sınırsız şekilde tüketmek, kalori takibinde beklemediğiniz sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle tercihinizi sağlıklı atıştırmalıklardan ve diyet ürünlerden yana yapsanız da, bu gıdaları ölçülü miktarda tükettiğinizden emin olmalısınız.
6. Hareketsiz Yaşamak
Sağlıklı beslenme ve spor, formda kalmanın iki temel anahtarıdır. Uyguladığınız diyet programından daha hızlı ve fazla verim almak için, hareket miktarını artırmanız ve sporu hayatınızın bir parçası haline getirmeniz gerekir.
Elbette uygulamanız gereken spor branşını ve antrenman yoğunluğunuzu; sağlık durumunuza, yaşam temponuza ve ilgi alanlarınıza göre şekillendirmelisiniz. Ancak tümüyle hareketsiz bir yaşam sürdürdüğünüz takdirde uyguladığınız diyet programından beklediğiniz kadar hızlı sonuçlar almakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle spor ve beslenme programınızı bir arada sürdürmek için bir adım atabilir, hayatınızı çok daha sağlıklı ve keyifli hale getirebilirsiniz. Spor yaparken size daha konforlu ve verimli bir deneyim sunabilecek tüm spor aksesuarlarına ve ekipmanlarına barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz.