in

Hiking Nedir, Nasıl Yapılır, Trekking’den Farkları Nelerdir?

Hiking Nedir, Nasıl Yapılır, Trekking’den Farkları Nelerdir?

Yürümek, her yaştan insanın kondisyonu fark etmeksizin yapabileceği spor egzersizlerinden biridir ve bu nedenle oldukça popülerdir. Yapılış şekli, süresi, yürünecek alana göre farklı isimlerle anılır. Bunlardan biri de hikingdir. Hiking günübirlik çok uzun olmayan, ancak evinizin etrafından daha farklı mekanlarda yapılan yürüyüşlerdir. Daha uzun ve zorlu turlar için ise trekking terimi kullanılır. Bununla birlikte her biri düzenli yürüyüş içerdiği için hemen hemen aynı kasları hedefler. Bacaklar için oldukça faydalıdır ve açık havada yapıldığı için keyifli bir egzersiz türüdür. Siz de yürüyüş, hiking ya da trekking yapmak isterseniz öncelikle en anlama geldiklerini, farklarını ve bu nedenle ihtiyacınızn olan ekipmanlara daha kolay karar verebilirsiniz. İşte hiking hakkında bilmeniz gereken her şey!

Hiking Nedir? 

Hiking ne demek diye merak ediyorsanız İngilizce doğa yürüyüşü anlamına gelir. Bu nedenle günlük şehir içi yürüyüşlerden ayrı bir spor olarak değerlendirilir. Hiking, doğal ortamlarda, genellikle dağlarda ya da uzun mesafe yürüyüş yapılabilecek diğer alanlarda yürümekten oluşan bir açık hava etkinliğidir. Ayrıca standart bir yürüyüşten daha fazla enerjiye harcamanızı sağlar ve bu nedenle ekipman konusunda hazırlıklı olmak gerekir. Örneğin yürüyüş ve koşuya uygun bir spor ayakkabı hiking için temel ihtiyaçtır. Ekipmanın yanı sıra yiyecek ve içecek konusunda da dikkatli olmanız gerekir. Bununla birlikte hiking için en önemli şeylerden biri de rotadır. Neyse ki, yeni başlayanlar için uygun birçok rota vardır, bu yüzden güzel bir yürüyüş yapmak için profesyonel olmanıza gerek yoktur.

Hiking Nasıl Yapılır? 

Hiking, kısa uzun ve günübirlik hiking olarak üç farklı şekilde yapılabilir. Hiking nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, bu üç uygulamadan size en uygun olanı seçip hazırlıklarınızı tamamlayabilir ve yürüyüşe çıkabilirsiniz.

  • Kısa Hiking: Adından da anlaşılacağı üzere 2-3 saatten uzun olmayan yürüyüşleri içerir. Bir orman veya doğal parklarda yapılabilir ve genellikle 6-9 km’lik rotadan oluşur.
  • Uzun Hiking: Doğada ve çeşitli yüksekliklerde yapılan bu yürüyüş daha uzun süreceği için daha fazla hazırlık gerektirir.
  • Günübirlik Hiking: Genellikle 15-20 km’lik rotalardan oluşur ve en az 7 saat süren yürüyüşleri ifade eder. 

Uzun ve günübirlik hiking aktivitelerinde yiyecek içecek ve diğer ekipman için sırt çantası almanız gerekir. Bu nedenle hafif dayanıklı olması önemlidir ve böylece sizi yol boyunca destekler.

Hiking Neden Yapılır?

Hiking, zinde kalmak ve form korumak için yapılan bir egzersiz olmasının yanı sıra sosyalleşmek için de ideal bir etkinliktir. Belli başlı rotalarda yapıldığı için diğer hiking ve doğa tutkunları ile karşılaşma ihtimali yüksektir. Bununla birlikte neden hiking yapılır sorusu için verilebilecek bazı cevaplar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yılın her zaman yapılabilir ve öncesinde ağır antrenmanlar yapmaya gerek yoktur.
  • Hazırlık süreci oldukça basittir.
  • Bacak kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Doğa ile iç içe zaman geçirirken spor yapmanıza olanak tanır.
  • Yaralanma ihtimali en düşük sporlardan biridir ve yaşça büyük insanlar da rahatlıkla hiking yapabilir.
  • Yürüyüş ve doğanın stres azaltıcı etkilerinden yararlanabilirsiniz.
  • Uzun yürüyüşler yağ yakmanıza yardımcı olur.

Trekking ve hiking bazen birbiri yerine kullanılan terimler olsa da birkaç noktada ayrılan sporlardır. Doğada, çayırlarda, ormanlarda ve dağ patikalarında en fazla bir gün süren yürüyüşler hiking olarak adlandırılır. Yürüyüşe çok benzeyen bir aktivitedir, ancak daha kısa süre dışında, odak manzaraya değil, yürüyüşün teknik-sportif kısmındadır. Daha bilinçli ve hedefe yönelik yürüyüşlerdir de denebilir.

Trekking ise dağlar, patikalar hatta kanyonlarda birden fazla durak belirlenerek tamamlanır ve oldukça uzun bir zaman diliminde gerçekleşir. Kamp kurmayı gerektirdiği için çadır gibi ekipmanlara gerek vardır ve bu da fazladan ağırlık demektir. Bu nedenle trekking yürümenin en ekstrem halidir. Bu yürüyüşlerde havanın değişebileceğini unutmamanız gerekir ve mont ya da yağmurluk, rüzgarlık gibi sizi koruyacak ekipman almanız tavsiye edilir.

Türkiye’de Hiking Yapılacak Yerler

Türkiye gerek iklimi gerekse yer yüzü şekilleri açısından oldukça zengin topraklara sahiptir. Bu sayede Marmara’dan İç Anadolu’ya, Güney Doğu’dan Ege’ye kadar hiking yapılabilecek pek çok rota mevcuttur. Aynı zamanda bu bölgelerde bulunan alanlar trekking için de son derece uygundur. İşte Türkiye’de hiking yapılabilecek doğal güzergah önerileri:

  • Genel olarak Marmara Bölgesi için Şile Ormanı, Tekirdağ Uçmakdere, Enez Dalyan Gölü, Çaltepe Vadisi, Ganos Dağı, Erikli, Düden şelaleleri, Belgrad Ormanı, Kilyos, Çatalca, Menekşe Yaylası, Kungul Dağı, Çiğdem Yaylası, Erdemli Kadınpınarı, Uludağ bölgesindeki manastırlar, İznik Gölü ve Kaz Dağları Milli Parkı örnek verilebilir.
  • Antik kentleriyle ünlü Ege Bölgesinde; ise manastırların yanı sıra Gökdere Kanyonu, Gölcük Gölü, Dalyan-Ekincik, Dilek Yarımadası, Ula Kanyonu, Kayaköy-Ölüdeniz parkuru, Güzelbahçe, Yaylaköy, Çamiçi Karagöl hiking için ideal alanlardır.
  • Tatil bölgeleri arasında oldukça popüler Akdeniz hiking gibi doğa sporları için ideal parkurlara sahiptir. Kilikya Yolu, Prensesin Ayak izi, Likya Yolu, Kovada Gölü, Olympos Antik Kenti, St Paul Yolu, Çamlıyayla, Korsan Koyu, Yazılı Kanyon, Sason Kanyonu önerilen parkurlar arasında yer alır.
  • İç Anadolu Bölgesinde; Sorgun Göleti, Karagöl, Soğuksu Milli Parkı, Gökçedoğan Baraj Gölü, Karakaya Köyü, İncesu Kanyonu, Boğazkale Göleti, Kızılçukur-Göreme, Gomeda Vadisi, Aşıklar Vadisi, Ihlara Vadisi, Avla Kanyonu gibi pek çok doğal güzergah bulunur.
  • Yemyeşil görünümü ile rahatlatan Karadeniz Bölgesinde de değişen yükseltilerle birlikte pek çok yürüyüş alanı bulunur. Özellikle Yedigöller, Sakarca, Boyabat Yaylası, Erfelek Takım Şelaleleri, Yenice, Pürenli Yaylası, Örümcek Ormanı, Artabel Gölleri Tabiat Parkı en sık kullanılan güzergahlar arasındadır.

Siz de yürüyüşlerinizi daha profesyonel hale getirip hiking yapmak isterseniz spor ayakkabı, sırt çantası, matara gibi ekipmanlarınızı hazırlayıp kendinize en uygun güzergahı seçebilir ve yeni yerle keşfedebilirsiniz. Ekipmanlarınızı için ise Barcin.com avantajlarından yararlanarak en rahat hiking ayakkabısı ile tüm parkuru konforlu bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Talassofobi (Deniz Korkusu) Nedir, Nasıl Geçer?

Talassofobi (Deniz Korkusu) Nedir, Nasıl Geçer?

Supplement (Besin Takviyesi) Nedir?

Supplement (Besin Takviyesi) Nedir?