Zıplama antrenmanı, atletik performansı artırmak ve vücut kondisyonunu geliştirmek için tercih edilen oldukça etkili egzersiz türleri arasında yer alır. Hem farklı yaş grupları hem de zindelik seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda, tüm sporseverler için uygun olan bu antrenman, dengenin yanında kas gücünün de gelişmesine büyük oranda katkı sunar. Siz de sıçrama antrenmanı faydaları ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar için içeriğe göz atabilirsiniz.
Zıplama Antrenmanı Ne İşe Yarar?
Pek çok fiziksel aktivitede olduğu gibi, yükseğe zıplama antrenmanı da vücudun fizyolojik süreçlerine olumlu etki eder. Yükseğe zıplamaya başladığınızda ilk olarak bacak, kalça ve çekirdek kaslarını hedef aldığınız için, vücudun alt bölgesinde yer alan kas liflerinin büyük bölümü güçlenmeye başlar. Dolayısıyla kısa süre içerisinde hem daha güçlü hem de daha dayanıklı kas sistemine sahip olursunuz.
Yüksek tempolu zıplama antrenmanları, kalp atım hızını arttırarak kalori yakımını ve genel kardiyovasküler dayanıklılığı geliştirir. Vücudun genel sağlığını desteklemenin yanı sıra, kilo kontrolünün sağlanmasına da yardımcı olan antrenman neticesinde, zorlu fiziksel süreçlerin üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz. Ayrıca basketbol zıplama programı gibi, farklı spor branşlarına özgü spesifik uygulamalar yaparak vücut esnekliğinizi artırabilirsiniz.
Yükseğe Zıplamak için Ne Yapmalıyım?
Zıplama kuvvetinin önemli olduğu spor branşları ile ilgilenenler, zaman zaman “nasıl daha yükseğe zıplarım? sorusunu kendilerine yöneltebilir. Tahmin edebileceğiniz gibi daha yükseğe zıplama sonucuna ulaşma noktasında dikkate almanız gereken bazı önemli adımlar bulunur. İlk olarak bacaklarınızın pozisyonunu ve diz eklemlerini, zıplama hareketinin başlaması için uygun hale getirmelisiniz. Kol salınımını da sürece dahil edip, defalarca antrenman yaparak sıçrama kuvvetini fark edilebilir oranda artırabilirsiniz.
Baldır ve uyluk bölgesinde bulunan kas grupları, zıplama becerisine direkt olarak etki eder. Dolayısıyla kendinizi rahat hissettiğiniz ortamlarda, örneğin evde zıplama antrenmanı yaparken vücut ağırlığınızı hem uyluk hem de baldır bölgesinde yer alan kas gruplarına aktararak verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Unutmayın, fiziksel performansın gelişim süreci kişiden kişiye değişebildiği gibi anatomik yapıya göre de değişkenlik gösterir. Bu nedenle maksimum düzeye erişmek için sabırlı davranarak, uzman antrenörlerden destek almalısınız.
Zıplama Nasıl Yapılır?
Dışarıdan bakıldığında basit bir fiziksel eylem olarak değerlendirilen zıplama, aslında onlarca fizyolojik sürecin etkinliği neticesinde ortaya çıkan komplike beceriler arasında gösterilir. Zıplama hareketinin kararlılığını artırabilmek için aşağıda yer alan uygulamalardan faydalanabilirsiniz:
- Squat Jumps: Harekete ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif öne doğru bükülü pozisyondayken başlanır. Ardından kollar geriye doğru hareket ederken, düzgün bir şekilde squat pozisyonuna geçilir. Çömelme anından sonra ise ani ve kuvvetli biçimde zıplama uygulaması gerçekleştirilir.
- Box Jumps: Kutu ya da platform üzerine sıçrama olarak adlandırılan hareket, ayakların omuz genişliği kadar açık olduğu çömelme pozisyonunda başlar. Ardından bacak kaslarından faydalanılarak kuvvetlice yukarıya doğru zıplama hareketi gerçekleştirilir. Kutu üzerine çift bacağın aynı anda temas etmesinin ardından, düzgün şekilde aşağıya inilir.
- Burpee: Kombinasyon hareketleri arasında gösterilen burpee, ayakların omuz genişliğinde açık durduğu çömelme pozisyonuyla başlar. Daha sonra eller yere temas ettirilir ve ayaklar şınav pozisyonuna geçer gibi geriye savrulur. Ayakların tekrar öne alınıp sıçrama pozisyonuna geçilmesiyle devam eden harekette aynı anda eller yukarıya doğru kaldırılır.
Zıplama Antrenmanı Haftada Kaç Kez Yapılır?
Zıplama antrenmanını, genel antrenmandan farklı olmak koşuluyla haftada 2 ya da 3 kez yapmak yeterlidir. Ancak başlangıç seviyesindeyseniz, herhangi bir sorun yaşamamak adına antrenmanlardan önce mutlaka ısınma hareketlerini uygulamanız gerekir. Programlı ve gelişimin takip edildiği 2 – 3 günlük dikey sıçrama antrenmanı neticesinde, kısa süre içerisinde sahip olduğunuz değişimi fark edebilirsiniz.
Zıplama antrenmanları sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz basketbol ayakkabısı gibi spor ekipmanlarını Barcin.com ayrıcalığıyla satın alarak, hem motivasyonunuzu hem de sıçrama kabiliyetinizi artırabilirsiniz.