in

Osteoporozda (Kemik Erimesi) Merak Edilenler

Kemik yoğunluğunun azalarak kırılmaya müsait hale gelmesi olarak tanımlanabilen kemik erimesi, oldukça sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Kemikler 30 yaşa kadar var olan sağlam yapısını korur. Ancak 30 yaşından sonra kemik yıkım hızı yapım hızını geçer ve yapısal deformasyonlar baş gösterebilir. Siz de “Kemik erimesi nedir?“, “Osteoporoz hastaları ne yapmalı?” ya da “Kemik erimesine ne iyi gelir?” gibi sorulara cevap arıyorsanız detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

Kemik Erimesi Evreleri

Kemik erimesi evreleri hastalarda gözlenen belirti ve yakınmalara göre şekillenir. İlk evrede genellikle herhangi bir şikayete rastlanmaz. Bununla birlikte kemik yapısı kırıklara eğilimli bir hale gelir. İlerleyen aşamada ise sırt ağrısı, duruş bozukluğu, kırılgan kemik yapısı, boyda orantısızlık görülebilir.

Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?

Kemik erimesi görüldüğünde vakit kaybetmeden “Kemik yoğunluğunu artırmak için neler yapmalıyız?” sorusuna cevap aranması gerekir. Öncelikle kalsiyum açısından zengin gıdalarla desteklenmiş bir beslenme programı uygulanabilir. Uygun egzersizler yapılabilir. Vitamin eksiklikleri desteklenebilir. “İleri derece kemik erimesine ne iyi gelir?” sorusuna ise doktor kontrolü ve tavsiyesi doğrultusunda kemiği güçlendiren ve hormon içeren ilaçların kullanımına başlanabilir, şeklinde cevap verilebilir. Ayrıca denge sorunları varsa baston ya da walker’dan destek alınabilir.

Kemik Erimesi Belirtileri

Kemik erimesi başlangıçta yoğun şikayetler yaratarak kendini gösteren bir rahatsızlık değildir. Bununla birlikte kemik erimesi belirtileri arasında en sık görüleni sırt, omurga ağrısı ve kırıklardır. Omurgada minimal düzeyde görülen kırıklar kemik yıkımından önce onarılırken osteoporozla birlikte onarılamaz hale gelir. Bu durum ağrıya yol açabilir. Bazı hastalarda ise osteoporoz, kırık olması halinde anlaşılır. İlerleyen aşamalarda çoklu omurga kırığına bağlı olarak boyda kısalma ve kamburlaşma gibi belirtiler gözlenebilir.

Kemik Erimesi Geçer mi?

Kemik erimesi başladıktan sonra akla ilk olarak “Kemik erimesi geçer mi?” sorusu gelebilir. Bununla birlikte “Osteoporoz tamamen iyileşir mi?” sorusuna olumlu cevap vermek doğru olmayabilir. Erime başladıktan sonra geriye dönüş görülmese de kemik erimesi tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Burada ilk amaç kemik yıkımını önlenebilir düzeyde yavaşlatmaktır. Bu amaçla doktor tavsiyesine göre kemikte meydana gelen yapısal yıkımı yavaşlatmaya yönelik ilaç kullanılabilir. Bu ilaçlar erimeyi azaltıp kemik yoğunluğunun artırılmasına destek olabilir.

Kemik Erimesi Bacak Ağrısı Yapar mı?

Kemik erimesinin ağrı odağı genellikle sırt ve omurga bölgesidir. Bununla birlikte “Kemik erimesi bacak ağrısı yapar mı?” sorusu da hastaların sıklıkla cevap aradığı bir konudur. Bacakta görülen ağrıların en sık nedeni osteoartrit de denilen kireçlenmeye ve sıvı kaybına bağlı olarak gelişir.

Genç Yaşta Kemik Erimesi Belirtileri

Kemik erimesine genellikle ilerleyen yaş grubuna sahip kişilerde rastlansa da yanlış beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, vitamin eksikliği, yüksek düzeyde sigara ve alkol tüketimi, genetik yatkınlık gibi sebepler erken yaşlarda görülme olasılığını artırabilir. Genç yaşta kemik erimesi belirtileri de sırt ağrısı ve kırıklarla birlikte ortaya çıkabilir.

Bacakta Kemik Erimesi Belirtileri

Osteoporozun genel ve en bilinen belirtisi sırt ağrısı olsa da bacakta kemik erimesi belirtileri de gözlenebilir. Kemik yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak bacak eklemleri kırılgan ve zayıf bir hâl alabilir. Buna bağlı olarak ise kırıklar oluşabilir.

Kemik Erimesi Ağrı Yapar mı?

“Kemik erimesi ağrı yapar mı?” osteoporoz tanısı alan ya da risk grubunda yer alan kişilerin merakla cevap aradığı sorular arasında yer alır. Kemik erimesi çoğunlukla sırtta ağrıya yol açar. Yaş ilerledikçe tutulma ve kas ağrısına neden olabilir.

Osteoporoz, yaşla beraber sıklıkla görülen bir hastalık olsa da sağlıklı yaşam, düzenli egzersiz ve dengeli bir beslenme programıyla kemik yıkım hızını yavaşlatmak mümkündür. Genç yaştan itibaren sağlıklı bir yaşam rutini ile kemik erimesini önleyebilirsiniz. Barcin.com üzerinden beden sağlığını ve konforunu destekleyen spor ürünlerini inceleyebilir, beğendiklerinizi hemen sipariş edebilirsiniz.

Kaynakça:

https://dratacan.com/kemik-erimesi/

https://www.cumhuriyet.edu.tr/haber/8977-osteoporoz-kemik-erimesi

https://www.mecev.org/metabolizmaninhastasiyiz/kemik-erimesi-nedir-belirtileri-ve-tedavisi-nelerdir/

https://temd.org.tr/halk/hastaliklar/osteoporoz-kemik-erimesi

http://endokrinoloji.org/Tr/Endokrinoloji4.asp?m2=6&m3=25&m4=157

Erkek ve Kadınlara Özel Kalf Kası Geliştirme Rehberi

Kalp Sağlığında Etkili Egzersizler ve Güçlendirici Hareketler