Hepimiz birçok yol koşusuna katılıyoruz ve her büyük katılımlı yarışta, su noktalarındaki izdihama şahit oluyoruz. Koşu hızınız ne kadar düşük ise ya da arkalarda kalmışsanız, su istasyonlarındaki kalabalıklık da o kadar fazla oluyor, hatta bazen koşucular arasında çarpışmalar ve tartışmalar dahi yaşanabiliyor.
Peki neden her su istasyonunda kalabalıklık oluşuyor? Bunun organizatör tarafında bir çözümü yok mudur? Önce sebebini irdeleyelim;
Bazı koşucuların tercihi, su istasyonlarını gördüklerinde durup veya yavaş adımlarla yürüyüp suyunu içip devam etmek iken, bazı hızlı koşucular, zamanla yarıştıklarının bilincinde olarak (veya hedefleri gereği) bardağı kapıp, suyu içip, durmuş bir koşucuya çarpana kadar koşmaya devam ederler. Hani koşu, fiziksel temasın olmadığı bir spordu?
Bu konuda bir gelişim kaydetmek isteyenler, su istasyonlarından geçmekte olan koşucuların nasıl huzur içinde ve verimli olarak bu süreci geçirebileceklerini düşünmüşler.
Önerilen şöyle bir format olmuş; Formula yarışlarındaki “pit stop”a benzer bir konseptte, koşu parkurundan bir miktar daha dışarıda kalan bir bölümde su istasyonları yerleştirilir ve bu alanlardan önce su istasyonuna yaklaşıldığına dair bir bilgi içeren bir uyarıcı afiş, lehva konur. Böylece koşucu bu “alana” girip durur veya yürür, suyunu içer, bardağını atar ve tekrar parkura giriş yaparak koşusuna devam eder. Buna bir alternatif de su noktasından hemen sonraki yol kenarındaki bölümün, su alımı için ayrılmasıdır. Böylece su almayan veya alırken hızlı koşuya devam eden sporcular, parkur düzleminde devam ederlerken, daha sakince su alımı yapacak olan koşucular, masaları geçtikten sonra yolun dış kısmında kalan işaretlenmiş bölümde yürürken veya dururken kimse kimseye çarpmadan sularını içebilirler.
Su istasyonlarındaki izdihamı önlemek ya da azaltmak için diğer bir fikir ise, yolun her iki tarafına da masa koymak ve böylece koşucuların iki taraftaki masadan da alım yaparak tek noktada kalabalıklaşmasını önlemek.
Eğer her istasyonda aynı düzeni oturtursanız, koşucular da bu düzeni fark edip hangi taraftaki masadan alacaklarının seçimlerini önceden yapabilirler. Masaların, yurtdışındaki birçok yarışta upuzun olması da yine kalabalık yarışlarda stresi ve izdihamı azaltan bir yöntem olarak görülüyor.
Hepimizin bildiği gibi mesafe yarışlarında başımıza gelebilecek en kötü durumlardan biri de suların bitmesidir. Aynı şekilde koşucuların var olan suya erişimlerinin mümkün olamaması da kötü bir durumdur. Bu yüzden üstte paylaştığım yöntemler uygulanarak koşucuların mutlu bir şekilde yarışlarını sürdürmeleri sağlanabilir.