in

Bebek Cimnastiği Nedir?

Bebek Cimnastiği Nedir?

Bebeklerde hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi destekleyici etkileri ile öne çıkan bebek cimnastiği, bebeğinizin yaşıtlarına kıyasla daha kısa sürede oturabilmesine ve yürüyebilmesine yardımcı olacak niteliktedir. Bebek cimnastiği yapan miniklerde kas gelişimi, el – ayak koordinasyonu ve kaba motor becerilerin gelişimi daha hızlı gerçekleşebilir. İkinci aydan itibaren başlayabileceğiniz bebek cimnastik egzersizleri için günde 5 ila 10 dakika arası zaman ayırmanız ve bebeğinizin ayına uygun hareketleri tercih etmeniz yeterlidir. Doğru şekilde ve düzenli olarak yapılan bebek cimnastiği egzersizleri, bebeğinizi fiziksel ve zihinsel açıdan destekleyerek daha sağlıklı büyümelerine yardımcı olabilir.

Bebek Cimnastiği Nasıl Yapılır?

İkinci aydan itibaren başlanması tavsiye edilen bebek cimnastiği egzersizleri, mutlaka bebeğinizin içinde bulunduğu aya uygun olmalıdır. Bebek cimnastiğinde en sık tercih edilen egzersizler, kolların tek tek açılıp kapatılması, her bir kolun daire şeklinde çevrilmesi, kolların çapraz olarak gövde üzerine doğru hareket ettirilmesi, bacakların kaldırılması, dizlerin bükülmesi gibi çeşitli gövde hareketlerini kapsar. 2-6 ay arası, 6-12 ay arası ve 1 yaş sonrası yapılan egzersizler hem hareketler hem de tekrar sayısı açısından birbirinden farklıdır. Bu nedenle çocuğunuzun doktoruna danışarak bebeğinizin yaşına ve fiziksel durumuna uygun olan egzersizleri belirleyebilir, bilinçli bir ebeveyn olarak bebeğinize cimnastik yaptırabilirsiniz.

Bebek Cimnastiği Nedir?

Bebek Cimnastiğinin Faydaları Nelerdir? 

Bebeğinizin yaşına uygun farklı hareketlerden oluşan bebek cimnastiği, doğru şekilde ve düzenli olarak yapıldığında birçok faydayı beraberinde getirebilir. Bebek cimnastiğinin öne çıkan faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebek cimnastiği egzersizleri, bebeğinizle aranızda özel bir bağ kurmanıza yardımcı olur.
  • Kontrollü olarak gelişen kaslar sayesinde bebeğiniz egzersiz yapmayan yaşıtlarına kıyasla daha kısa sürede oturabilir ve ayağa kalkabilir.
  • Ayına uygun hareketlerden oluşan bebek cimnastiği egzersizleri miniklerin daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olabilir.
  • Bebeğin fiziksel becerileri geliştikçe özgüveni de artacağı için kendine güvenen bir çocuk haline gelmesine katkı sağlar.
  • Egzersizlerle gelişen kaslar kemikleri ve eklemleri de destekleyerek ilerleyen zamanlarda duruş bozuklukları ve eklem deformasyonu oluşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Bebek aerobik cimnastik hareketleri, kasların gelişimini desteklediği gibi kaba motor becerilerin gelişimini de destekler niteliktedir.
  • Doğru şekilde yaptırılan egzersizler bebeğinizin el ve ayak koordinasyonunu sağlamasına yardımcı olur.
  • Bebeğinize egzersiz yaptırmak için profesyonel destek alabilir veya jimnastik salonlarına gidebilirsiniz. Ancak bebeğinizin buna uygun olup olmadığını öğrenmek için öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 
  • Bebeklikten itibaren egzersizlerle fiziksel gelişimi desteklenen çocuk jimnastik ve spora yatkın olabilir, bu egzersizler çocuğun fiziksel açıdan güçlü olmasına yardımcı olabilir.
  • Bebek egzersizleri ile büyütülen çocukların daha sonra ritmik jimnastik, yüzme, basketbol gibi farklı spor dallarına daha kolay yönelmesinin önü açılabilir.

Bebek Cimnastiği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bilinçli ve kontrollü olarak bebeğinize yaptıracağınız bebek cimnastiği egzersizleri, miniğinizi pek çok açıdan destekler. Bu egzersizler sayesinde bebeğinizin özgüvenli, sağlıklı ve el becerileri yüksek bir çocuk olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bebek egzersizlerinin sunduğu tüm avantajlardan faydalanmak için dikkat etmeniz gereken noktalar da mevcuttur. Bebek cimnastiği yaparken dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Bebek cimnastik egzersizlerinin banyodan veya uykudan önce yapılması önerilir. Bu, daha kolay bir uyku sürecine yardımcı olabilir.
  • Egzersizlerin etkili olabilmesi için günde 4-5 defa tekrar edilmesi ve minimum 5-10 dakika kadar bu egzersizlere zaman ayrılması gerekir.
  • Bebek egzersizleri yapılacak ortam ısının çok sıcak veya soğuk olması bebeğin huzursuz olmasına veya üşütmesine neden olabilir. Bu nedenle egzersiz hareketlerinin optimum oda sıcaklığı olan 22-24 derece ısıya sahip bir ortamda yapılması önerilir.
  • Egzersiz sırasında bebeklerin rahat hareket edebilmesi ve nazik ciltlerinin zarar görmemesi için kalın ve sıkı giysiler yerine zıbın, pijama gibi hafif ve konforlu giysiler giymesine dikkat edilmelidir. 
  • Şapka, patik, künye gibi bebek – çocuk aksesuar modelleri, egzersizlerden önce mutlaka çıkarılmalıdır.
  • 1 yaşın üzerinde olan ve yürüyebilen çocuklara bu tarz egzersizler yaptırılırken terlik ve ayakkabı gibi giyim ürünlerinin de çıkarılması gerekir. Ancak dış mekanlarda yapılan egzersizlerde uygun özelliklere sahip çocuk ayakkabı ürünleri kullanılabilir.

Siz de bebeğinizi fiziksel ve zihinsel olarak desteklemek için bebek cimnastiği egzersizlerinden yararlanabilirsiniz. Bu süreçte rahat hissettirecek çocuk giyim ürünleri ve aksesuarlar için Barcin.com koleksiyonlarına göz atabilirsiniz.

Dik Durmak Neden Önemlidir?

Dik Durmak Neden Önemlidir?

Bale ile Daha Zarif ve Daha Esnek!

Bale ile Daha Zarif ve Daha Esnek!