in

Bedenin Unutulmaz İzleri Olan Kas Hafızası Nedir?

Kas hafızası, deneyimli güçlü bir sporcunun bir süre dinlendikten sonra hızla iyileşmesiyle ilgilidir. İnsanların belirli bir süre hareketsiz kaldıktan sonra ‘kas hafızası’ sayesinde hızla tekrar spora başlayabileceklerini sık sık duyabilirsiniz. Deneyimli bir sporcu eski seviyesine hızla dönerken acemi bir sporcunun birkaç kilo kas kütlesi kazanması için bazen bir yıla ihtiyacı olabilir. Çünkü vücudunuzun kas hafızası olarak adlandırılan bu yeteneğe sahip olduğu doğrudur. Daha önce uzun bir süre (tahmini 1 yıl veya daha fazla) ve disiplinli bir şekilde antrenman yaptıysanız kas hücrelerinizdeki daha önceki deneyimler sayesinde iyileşme süreci daha kısa sürer. Kısaca artan hücre çekirdeği miktarı, kaybedilen kas kütlesini ve kas gücünü geri kazanmayı kolaylaştırır. Peki kas hafızası nedir? Kas hafızası nasıl geliştirilir? İşte spordan uzun süre geri kalsanız bile kas kütlenizi vakit kaybetmeden artırmanızı sağlayan kas hafızası hakkında bilmeniz gerekenler.

Kas Hafızası Ne Demek?

Belli bir miktarda kas kütleniz varsa ve antrenmana ara vermek zorunda kaldıysanız kas hafızası sayesinde daha hızlı toparlanabilmeniz gerekir. Çünkü kas hafızası, daha önce daha kısa bir süre için antrenman yapan ve ardından (uzun) bir ara veren birinin, daha önce hiç egzersiz yapmamış birinden daha hızlı kas yapması olgusudur.

Vücudunuz, kas geliştirme ile ilgili bir tür hafıza işlevine sahip bir mekanizma oluşturur. Bu mekanizma kısmen beyinde kısmen de kasların kendisinde olduğu için kasların bir hafızası olduğu söylenebilir. Çünkü beyindeki ve kas hücresindeki kas hafızası farklıdır.

Kas Hafızası Nasıl Olur?

İlk hafıza işlevi kaslarda değil, beyindedir. Tıpkı bisiklet sürmeyi öğrenmek gibi kuvvet antrenmanında da hafızanız sayesinde hareketleri nasıl yaptığınızı hatırlarsınız ve böylece belirli hareketleri asla unutmazsınız. Ancak tam olarak bisiklet sürme gibi motor hafıza ile ilgili değildir. Bu motor hafıza hem beyinde hem de kaslarda bulunur. Kuvvet antrenmanı yaparak kaslarda yeni sinir yolları oluşturursunuz. Bu süreç esas olarak maksimal kuvvet antrenmanı sırasında gerçekleşir.

Kas hücreleri ise vücudunuzdaki birden fazla çekirdeğe sahip tek hücre türüdür ve bu çekirdekler, egzersiz yaptığınızda kas kütlesini artıran kas proteinlerini üretir. Çok yoğun bir şekilde antrenman yaparsanız ve çekirdekler artık yeterli protein oluşturamazsa uydu hücreleri denilen hücreler, kas hücrelerinin daha da hızla büyüyebilmeleri için ekstra çekirdek almalarını sağlar. Bu size daha fazla kas dokusu verir ve zamanla kas hücrelerini büyütebilirsiniz. Sonuç olarak, bir süre hareketsiz kaldıktan sonra kaslarınız hızla yeniden inşa edilir.

Kas Hafızası Kaç Günde Gelir?

Antrenman yaptığınızda kas kütlenizde küçük yırtıklar oluşur. Bu yırtıkların onarımı için vücudunuz kas hücrelerini kas ile kaynaşmaya yönlendirir ve böylece yırtığı onarır. Uzun vadede daha fazla kas hücresi çekirdeği oluşur. Bununla birlikte daha fazla kas hücresi çekirdeği, kaslarınızda daha fazla protein üretimi anlamına gelir. Bu da daha fazla kas kütlesinin inşa edilebilmesini sağlar. Bu aslında kas hafızasıdır. Süreç ise vücut yapınıza ve ne kadar spor ya da antrenman yaptığınıza bağlıdır.

Birkaç yıldır kuvvet antrenmanı yapıyorsanız muhtemelen iyi miktarda kas kütlesi oluşturmuşsunuzdur. Başka bir deyişle, henüz antrenman yapmadığınız zamana kıyasla önemli miktarda ek kas hücresi çekirdeğiniz vardır. Bu ekstra kas hücresi çekirdeklerinin, hayatınızın geri kalanında kas liflerinizde kalma olasılığı yüksektir. “Kas hafızası ne kadar sürer?” sorusu da ne kadar spor yaptığınızla alakalıdır. Profesyonel sporcu ve en az 10 yıl antrenman yaptıysanız kas hafızanız diğerlerine göre çok daha uzun süre kalabilir. Daha az süre spor yapıp bırakmak zorunda kaldıysanız toparlanmanız süre alabilir. Çünkü tekrar antrenmana başladığınızda vücudunuz, kaslarda ek kas hücresi çekirdeklerine sahip olmadığından daha fazla protein üretir. Fakat yine de kas hafızası, hızlı bir şekilde eski seviyenize dönebilmenizi sağlar.

Kas Hafızası Kaç Tekrar Gerektirir?

Kaslarınızın hafızası aynı zamanda kas kütlesinin ve kas gücünün dinlendikten sonra kısa bir süre içinde (birkaç ay) eski düzeyine dönmesini sağlar. Dinlenme süresinden önce sürekli ve yoğun bir şekilde antrenman yaptığınız için hücre çekirdeklerinizin ve kas hücrelerinizin bileşimi kalıcı olarak değişmiş olabilir.

Deneyimli bir sporcu olarak dinlenme süresinden sonra tekrar kuvvet antrenmanına başladığınızda aslında hücre çekirdeği üretme sürecini atlamış olursunuz ve protein sentezi hemen başlar. Başka bir ifadeyle acemi bir sporcunun atması gereken adımı atlamış olursunuz.

Kas hafızası nedeniyle kaslar eski seviyelerine daha hızlı dönebilir, ancak hemen tekrar tam olarak çalışmak sağlıklı olmayabilir. Kaslarınızı yeniden inşa etmek ve eski seviyeye geri dönmek için yaklaşık 8 ila 12 hafta kademeli artışlarla çalışmanız gerekebilir. Farklı setler arasında yeterince dinlenmeniz de çok önemlidir. Bu dönemde biraz ekstra protein almak ve alkolden kaçınmak tavsiyeler arasındadır.

Siz de kas hafızası geliştirmek istiyorsanız kuvvet ve aralıklı antrenman yapabilir, disiplinli bir şekilde kardiyo ve düşük tempolu egzersizler yapabilirsiniz. Antrenman şekliniz fark etmeksizin herhangi bir kasa odaklanan egzersizleri sürekli yaparsanız kas hafızanız zamanla oluşur ve ara verseniz bile tekrar kaslarınızı geliştirmeye devam edebilirsiniz. Siz de kas hafızası geliştirmek ve dayanıklılığınızı artırmak isterseniz Barcin.com ayrıcalıkları ile sunulan spor ekipmanlarından yardım alabilir, konforlu antrenmanlarla kas inşa edebilirsiniz.

En Farklı ve Güzel Bağcık Bağlama Şekilleri

Antrenman Esnasında Bacak Kasılması Nasıl Geçer? Nedenler ve Rahatlama Yöntemleri