in

Besinlerin Kalorileri Önemli mi? 6 Maddede Daha Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenmeye önem veren veya fazla kilolarından kurtulmayı hedefleyen birçok kişi besinlerin kalorilerini hesaplama, hazır satın aldığı ürünlerin etiketlerini inceleme gibi konulara özen gösterir. Besinlerin kalorileri hakkında bilgi sahibi olmak, günlük alınan enerji miktarının kontrol altında tutulması ve bu sayede kilo kontrolünün sağlanması açısından oldukça yararlıdır. Aynı zamanda kilo vermek isteyen ve bunu bir diyet listesine bağlı kalmadan yalnızca enerji alımını azaltarak yapmak isteyen kişiler için de pratik bir seçenektir. Fakat sağlıklı ve dengeli beslenmede besinlerin kalorileri kadar hangi besin grubuna ait oldukları, içerdikleri makro ve mikro besin ögeleri, vücuda olan fayda ve zararları da önem taşır. Bu nedenle yalnızca kalori içeriğine bağlı kalınmaksızın tüketilen besinlerin ne kadar enerji içerdikleri, hangi besin ögesinden zengin oldukları, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılama noktasında ne kadar yeterli oldukları gibi konularda bilgi sahibi olmak ve bu şekilde beslenme düzenini kontrol altında tutmak, hem formu korumada hem de sağlıklı ve dengeli beslenmede oldukça etkilidir. Eğer siz de sağlıklı beslenmenin püf noktalarını öğrenmek istiyorsanız işte size 6 maddede sağlıklı beslenme rehberi…

1. Tükettiğiniz Besinlerin Hangi Besin Grubuna Ait Olduğunu Bilin

Yukarıda da belirtildiği gibi besinlerin kalorileri kadar önem taşıyan bir diğer nokta içerdiği besin ögelerinin dağılımıdır.

besinlerin kalorileri 2

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için her birey günlük olarak proteinler, karbonhidratlar ve yağlar şeklinde 3’e ayrılan besin gruplarından yeterli miktarda tüketmelidir. Bunlar ise doğru pişirme yöntemleri ile hazırlanmış, mevsiminde tercih edilecek, sağlıklı besin seçeneklerinden karşılanmalıdır. Tüm bu besin ögelerinin yeterli miktarda vücuda alınabilmesi içinse et, yumurta, süt ve süt ürünleri, saflaştırılmamış tahıllar ve bu tahıllardan yapılan sağlıklı ürünler, taze meyve ve sebzeler yeteri kadar tüketilmelidir. Haftanın 2-3 günü kurubaklagil tüketimine de özen gösterilmelidir.

2. Besinlerin Kalori İçeriklerine Dikkat Edin

Her besinin vücuda sağladığı enerji miktarı farklıdır. Vücudun günlük fonksiyonlarını yerine getirmesi ve fiziksel aktiviteleri için yeterli enerjiyi elde edebilmesi için günlük belirli miktarda kaloriye ihtiyacı vardır. Bu düzeyin üzerinde alınan kalori kilo artışına, altında alınan kalori miktarı ise zayıflamaya neden olur.

besinlerin kalorileri 3

Bu nedenle yağlar, yağlı tohumlar, şekerli besinler gibi yüksek enerji içeriğine sahip olan besinlerden özellikle kilo vermek veya formunu korumak isteyen kişiler mümkün olduğunca kısıtlı miktarda tüketmelidir.

3. Vitamin ve Mineral İhtiyacınızı Karşılamaya Yardımcı Besinleri Tüketin

Tüm besinler farklı vitamin ve mineral içeriklerine sahiptir. Mikro besin ögeleri olarak da adlandırılan vitamin ve minerallerin birçoğu vücutta sentezlenemez ve dışarıdan alınması gerekir. Besinlerle alınan vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınabilmesi için sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı uygulanmalıdır.

besinlerin kalorileri 4

Ana öğünlerde her besin grubundan bir çeşit besinin yer almasına dikkat edilerek tüm besin gruplarının yeterli miktarda alındığından ve bu sayede mikro besin ögelerine olan ihtiyaçların da karşılandığından emin olunabilir. Ara öğünlerde ise taze meyve tüketimine özen gösterilmelidir.

4. Boş Enerji Kaynaklarından Uzak Durun

Fazla miktarda tüketilen yağ, basit şeker, beyaz un ve beyaz undan yapılan ürünler, çikolata, bisküvi, kek, gazlı içecekler gibi besinler yüksek kalori içeren, vücuda enerji sağlamak dışında herhangi bir faydası olmayan besinlerdir. Bu nedenle boş enerji kaynağı olarak da adlandırılırlar. Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi sağlığın olumsuz yönde etkilenmesine ek olarak kilo artışına da neden olur ve bu nedenle bunlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.

5. Posa Alımınızı Arttırın

Besinlerle birlikte vücuda alınan ve besinlerin sindirilmeden dışarı atılan kısmı olan diyet lifleri (posa), sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışması için gereklidir. Ayrıca kolesterolün düşürülmesi ve bağırsak kanserlerinin önlenmesinde de etkili olan posa özellikle meyve ve sebzeler, kurubaklagiller ve tam tahıllarda bulunur.

baklagiller

Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıllardan yapılan ekmekler tüketilmeli, her gün yeterli miktarda meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmelidir.

6. Sıvı Tüketiminize Dikkat Edin

Vücudun günlük fonksiyonlarını yerine getirebilmesi, nem dengesinin korunması ve daha birçok işlevin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi açısından günlük en az 1,5-2 litre kadar su tüketilmesi çok büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan sıvı miktarı gün içerisine dağıtılarak mutlaka tüketilmeli, çay ve kahve gibi idrar söktürücü etkiye sahip olan içecekler sıvı gereksiniminin karşılanması için tüketilmesi gereken sıvı miktarına dahil edilmemelidir.

Yağ Oranını Düşürmek İçin Tüketebileceğiniz 6 Yiyecek genel

Yukarıda belirtilen 6 önemli püf noktasına dikkat ederek sağlıklı ve dengeli beslenebilir, hem formunuzu hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Vücudun formunu ve sağlığını korumada beslenmeye ek olarak rol oynayan bir diğer faktör ise düzenli egzersizdir. Bu nedenle haftanın 2-3 günü düzenli olarak spor yapmaya özen göstermelisiniz. Yapacağınız spor aktivitelerinde ihtiyaç duyacağınız her türlü ekipmanı Barcin.com adresi üzerinden kolaylıkla satın alabilirsiniz.

wimbledon 2019

Wimbledon Tenis Turnuvası 2019

5 Etkili Omuz Genişletme Hareketi