in

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Son zamanların en popüler besinleri arasında yerini alan Chia tohumu, tarihi itibarıyla da ilgi çekici. Adını Maya dilinde ‘güç’ anlamına gelen kelimeden alan Chia, Aztekler tarafından ilk olarak ekilmiş ve M.Ö.3500 yılından beri de bir yiyecek maddesi olarak kullanılıyor. Chia tohumları Salvia Hispanica (Chia) bitkisinden elde edilir. Nane ailesine ait çiçekli bir bitki olan Salvia Hispanica bitkisi, Orta ve Güney Meksika ile Guatemala’da yetişir.

Chia tohumu, bolca faydası bulunan, aynı zamanda beyaz ve kahverengi olanlarına da rastlanan minik siyah tohumlardır. Bu minik siyah tohumları beslenme rutininize eklerseniz M.Ö. dönemde yıllar boyu Aztek ve Mayalar’ın hastalıkların tedavisinde faydalandıkları mucizevi bir besini hayatınıza katmış olursunuz.

Chia Tohumu Nedir?

Önemli bir enerji kaynağı olan Chia tohumu, besin değeri bakımından oldukça zengindir. Lif, Omega-3, protein, mineral ve vitamin bakımından yoğun bir kaynaktır. Eski zamanlarda uzun yolculuk ve savaşlar öncesinde askerlere enerji vermesi için yedirilen bir besin olan Chia tohumu, kalori açısından bakıldığında 100 gramında 486 kcal kalori bulunmasıyla dikkat çeker. Ayrıca 1 yemek kaşığı chia tohumu günlük ihtiyacınız olan fosfor, potasyum, kalsiyum, A, C ve E vitamini değerlerinin bir kısmını karşılar. 25 gr’lık kısmı yaklaşık olarak 9 gr lif içerir. Her gün 2 yemek kaşığı chia tohumu sizi uzun süre tok tutar ve beslenme programınıza ciddi bir katkı sağlar.

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Eski zamanlarda ekmek yapımında kullanılan bu faydalı tohum, çorbalara ve suya katılarak tüketilirdi. Zamanımızda smoothie kaselerinin vazgeçilmez öğelerinden biri haline geldi. Chia tohumu tarifleri arasındaki vazgeçilmezlerden olan Chia puding, diğer sağlıklı malzemeleriyle birlikte diyet programınız için ideal bir tatlı alternatifi olacaktır. Saymakla bitmeyecek olan Chia tohumu faydaları sadece diyet yapanlar için değil, sağlıklı beslenmek isteyen herkesin bir şans verdiği önemli bir besindir.

Chia tohumu sıvı bir gıdanın içine konulduğunda ve bir müddet beklendiğinde jölemsi bir kıvam alır. Bu özelliği ile vegan kişiler için uygun tariflerde yumurtanın yerine kullanılabilir. Chia tohumunun aşırı tüketilmesi halinde yan etki olarak kabızlık, ishal, gaz ve şişkinlik gibi durumlar ortaya çıkabilir. İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki Omega-3 yağları, aşırı tüketimde düşük kan basıncı ve kan incelmesi gibi yan etkiler ortaya çıkarabilir.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Chia tohumu çoğunlukla çiğ olarak tüketilir. Meyveli smoothie’lere, salatalara, yoğurda, süte ve çorbalara direkt olarak ekleyip tüketebilirsiniz. Chia tohumu bekledikçe şişen bir tohumdur ve birleştiği sıvılara yoğunluk verir. İsterseniz puding kıvamına getirip öyle de tüketebilirsiniz. Chia tohumuyla meydana getirilebilecek pek çok tarif mevcuttur. Kemik sağlığını güçlendiren, kalp ve damar sistemini destekleyen, kalp krizi ve şeker riskini azaltan, sindirim sistemine katkı sağlayan, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen, enerji veren ve cilt sağlığına olumlu etkileri bulunan bu mucizevi tohumu kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak her öğünde tüketebilirsiniz. Dilerseniz besleyici ve doyurucu bir ara öğün niyetine de chia tohumuna başvurabilirsiniz.

Chia Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılabilir?

Yüksek lif ve protein kaynağı olması ile uzun süreli bir tokluk hissi veren Chia tohumu, kilo vermeye direkt olmasa da dolaylı olarak katkı sağlayabilir. Mideye girdikten sonra genişler ve bu sayede tokluk hissi verir. Böylece açlık hissiniz azalır ve daha az yemek yersiniz. Sağlıklı ve lezzetli bir alternatifle kilonuzu dengede tutmayı amaçlıyorsanız hem yağ yakımını destekleyen hem kasları koruyan hem de açlık krizinizi en iyi şekilde yöneten Chia tohumunu diyet programınıza ekleyebilirsiniz. Kefir, yoğurt gibi süt ürünlerine katacağınız uygun miktardaki Chia tohumlu besleyici bir öğün ile, hem ihtiyacınız olan günlük besin maddelerini alabilir hem de kontrollü bir şekilde kilo verme sürecinize destek olabilirsiniz.

Diyetinize mutlaka eklemeniz gereken egzersiz programınızda tercih edeceğiniz en kaliteli spor kıyafetleri ve aksesuarlarını Barcin.com’da bulabilirsiniz.

Enerji Veren Besinler Nelerdir

Enerji Veren Besinler Nelerdir?

Protein Tozu Zararları Nelerdir

Protein Tozu Zararları Nelerdir?