in

Çiğ Beslenme Nedir? Çiğ Beslenme Zayıflatır mı?

1800’lü yıllarda Doğal Hijyen Hareketi olarak ortaya çıkan çiğ beslenme, son yıllarda popülaritesi artan bir beslenme şekli olarak karşımıza çıkıyor. Çiğ beslenme diyetini savunanlar, çiğ gıda tüketiminin genel sağlığın korunmasında ve kilo kontrolünün sağlanmasında olumlu etkileri olduğuna inanıyor. Ancak bazı sağlık uzmanları ise, çiğ besin tüketmenin sindirim sisteminde sağlıksız sonuçları olabileceği konusunda uyarıyor. Gelin “Çiğ beslenme nedir ve zayıflama üzerindeki etkileri nelerdir?” birlikte inceleyelim…

Çiğ Beslenme Nedir?

Çiğ beslenme diyetine göre, gıdalar 40-48 derecenin üzerinde ısıtılmamış ise çiğ olarak kabul ediliyor. Bu ısının gıdaların içindeki enzimleri koruduğuna, pişirme için kullanılan enerjiyi azalttığına ve yiyeceklerin en doğal haliyle tüketilmesine yardımcı olduğuna inanılıyor. Çiğ beslenme programındaki gıdalar çoğunlukla işlenmemiş ve çiğ besinlerden oluşuyor. Ayrıca besinlerin rafine edilmemiş olmasına, pastörizasyon işleminden geçirilmemesine veya herhangi bir şekilde işlenmemesine dikkat ediliyor. 

Çiğ Beslenme Nedir? Çiğ Beslenme Zayıflatır mı

Islatma, filizlendirme, suyunu sıkma ya da kurutma gibi alternatif hazırlama yöntemlerine izin verilebiliyor. Çiğ gıda diyetinde genellikle taze sebze ve meyveler; ceviz, fındık, badem, fıstık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar; kuru kayısı, kuru incir, kuru erik gibi kuru yemişler; tohumlar, filizlendirilmiş ya da ıslatılmış tahıllar ve kurubaklagiller bulunuyor. Baklagiller ile Sağlıklı Zayıflayın, yazımızı da ayrıca inceleyebilirsiniz. Çoğu çiğ gıda diyeti tamamen bitki temelli olsa da, bazı insanlar çiğ yumurta ve süt ürünleri de tüketebiliyor. Hatta çiğ balık ve et de buna dâhil edilebiliyor. 

Çiğ Beslenmenin Faydaları 

Çiğ gıda diyetini destekleyenler, bu beslenme programının insanların doğal beslenme şekli olduğunu savunuyor. Tarımın gelişmediği, hayvanların evcilleştirilmediği ve işlenmiş gıdaların var olmadığı eski dönemlerdeki beslenme şeklini yansıttığına inanıyor. Çiğ gıda diyetini destekleyenlere göre çiğ beslenmenin faydaları şunlardır:

  • Çiğ gıdaların besin değeri daha yüksek: Çiğ beslenme programının neredeyse tamamı sağlıklı bir diyetin temel unsurları olan meyveler, sebzeler, yağlı tohumlar ve kuru baklagiller içeriyor. Bu besinler ise antioksidan bileşenler, vitaminler, mineraller, sağlıklı yağ ve kaliteli protein açısından zengin. Ayrıca besinler pişirilmediği için suda çözünen B vitaminleri, C vitaminleri ve bazı minerallerin kaybını engelleyebiliyor. 
  • Daha az işlenmiş gıda: İşlenmiş gıdalar tuz, ilave şeker ve sağlıksız doymuş yağ açısından zengin bir kompozisyona sahip. Bu bileşenler kan damarlarının iltihaplanmasına ve kardiyovasküler hastalıklara yol açabiliyor. Çiğ beslenme programında, işlenmiş gıdaların yer almaması genel sağlık durumunda olumlu etkiler sağlayabiliyor. 
  • Kilo kaybı: Çiğ beslenme programında yer alan gıdalar düşük kalori içerikleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca lif bakımından da zengin olan besinler, kişinin uzun süre tok hissetmesini sağlayarak günlük kalori alımını azaltabiliyor. Çiğ gıdalar, metabolizma hızını artırıcı etkilere de sahip. Tüm bu özelliklerin kilo verme sürecini desteklediği düşünülüyor. 
  • Gıdalarda enzimlerin tutulması: Çiğ beslenme programını destekleyenler, yiyeceklerin pişirilmesinin gıdalardaki doğal enzimleri ve bazı temel vitaminleri yok ettiğini ya da değiştirdiğini düşünüyor. Çiğ yiyeceklerin içindeki enzimlerin, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olduğu ve sindirim sistemini güçlendirdiği de çiğ beslenme taraftarları tarafından savunuluyor. 
Çiğ Beslenme Nedir? Çiğ Beslenme Zayıflatır mı?

Bunlara ek olarak, her ne kadar bilimsel açıdan kanıtlanabilir olmasa da çiğ beslenmenin kişiye daha yüksek enerji verdiği, cilt hücrelerini yenilediği, zihni berraklaştırdığı, bağırsak hareketlerini düzenlediği ve uyku durumunu iyileştirdiği iddia ediliyor. 

Çiğ Beslenme Programının Riskleri

Bazı çiğ gıdaların pişirilmeden tüketilmesi sağlık açısından ciddi problemlere yol açabiliyor. Pişirme işlemi gıdalardaki toksin içeren kimyasalları parçalayarak gıda zehirlenmesini önleyebiliyor. Çiğ beslenme programının riskleri şunlardır:

  • Tavuk dâhil çiğ ya da az pişmiş et, çiğ ya hafif pişmiş yumurta, çiğ (pastörize edilmemiş) süt ve süt ürünleri, çiğ kabuklu deniz ürünleri gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. 
  • Bazı çiğ sebze ve meyve tüketimi de bakteri kaynaklı enfeksiyona neden olabiliyor. Pişirme işlemi bakterilerin ölmesini sağlayarak gıdaların daha güvenle tüketilmesini destekliyor. 
  • Besinlerin filizlendirilmesi ve sulandırılması işlemi, içerisindeki kimyasalların toksin hale dönüşmesine neden olabiliyor. 
  • Kuru baklagiller vücudun bazı emel mineralleri sindirmesini engelleyen fitik asit içeriyor. Pişirme işlemi fitat denilen bu asitlerin parçalanmasını sağlıyor.
  • Yonca filizi ve fasulye filizi gibi filizlenmiş tohumlar Salmonella, E. coli veya Listeria bakterilerini barındırabiliyor ve gıda zehirlenmesine neden olabiliyor.

Taze meyve ve sebze tüketimini desteklemesi nedeniyle sağlıklı görünen çiğ gıda beslenme programını uygulamadan önce mutlaka bir diyetisyen ya da doktor tavsiyesi almanız öneriliyor. Kilo kontrolü konusunda olumlu etkileri olduğuna inanılan çiğ beslenme ile birlikte düzenli egzersiz yapılması kilo verme sürecinin hızlandırıyor.

Egzersizler için rahat ve konforlu spor giyim ürünlerine Barcin.com üzerinden ulaşabilir, avantajlı ödeme seçeneklerinden faydalanarak ürünleri kolayca satın alabilirsiniz. 

Vücudu Temizleyen Detoks İçin Tavsiyeler

Vücudu Temizleyen Detoks İçin Tavsiyeler

Sağlıklı Yaşam İçin Egzersizin Önemi

Sağlıklı Yaşam İçin Egzersizin Önemi