in

Baklagiller ile Sağlıklı Zayıflayın

Bitkilerin olgunlaşmış tohumlarına verilen geniş isim baklagiller olarak anılıyor. Baklagiller ailesinin içine yerleştirilen geleneksek besin kaynakları ise; bezelye, nohut, fasulye, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, bakla, börülce ve barbunya olarak tanınıyor. Geleneksel Anadolu mutfağının vazgeçilmez gıdaları arasında bulunan ürünler, düzenli tüketildiğinde sağlığınız için onlarca faydaya sahip. Son yıllarda yapılan araştırmalar ise baklagillerin bir faydasını daha ortaya çıkarıyor. American Journal of Cilinical Nutrition dergisinde yayımlanan yakın zamanlı bir makale, baklagillerin zayıflamaya yardımcı olduğunu kanıtlamak ile kalmıyor, aynı zamanda yağ yakıcı etkisini de gözler önüne seriyor. 

Baklagillerin Zayıflatıcı Etkisi Nedir?

Baklagiller familyasına üye gıdaların yüksek lif oranına sahip oldukları çok eskiden beri bilinen gerçekler arasında yer alıyor. Tok tutucu etkisini içeriğindeki lif oranına borçlu olan fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi gıdalar daha geç acıkmanızı sağlıyor. Yapılan klinik deneylerde tespit edilen bir diğer bilimsel bulgu ise, bu ürünleri tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha hızlı kilo vermeleri oluyor. Kanada’da yapılan bir araştırma, her gün bir öğün düzenli tüketim sonucunda, deneklerin günlük öğün miktarlarını azaltmaya gerek kalmadan 1,5 ayda yarım kilo kaybettiklerini gözler önüne seriyor.

Baklagiller ile Sağlıklı Zayıflayın kapak

Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırma ise fasulye, nohut ve mercimek gibi gıdaları tüketmenin bir sonraki öğünde daha az kalori alınmasına neden olduğunu ortaya koyuyor. Her iki araştırmada deneklerin öğün miktarları azaltılmadığı gibi, herhangi bir fiziksel egzersiz yapmadıkları kayıtlara geçiyor.

Kuru Baklagillerin Metabolizmaya Etkisi

Kuru baklagiller besleyici değerleri oldukça yüksek gıdalar arasında kabul ediliyor. Ekonomik anlamda bakıldığında ise birçok gıdaya göre nispeten ucuz olmaları her evde mutlaka bulunmasının önünü açıyor. Kadim Anadolu insanının yüzlerce yıl önce tok tutucu özelliğini fark edip tüketmeye başladığı ve günümüze kadar gelen bu alışkanlık bugün bilimsel çalışmaların ışığında anlamını pekiştiriyor.

Baklagiller ile zayıflama

Kuru fasulye, nohut, bezelye ve mercimek gibi gıdalar protein, mineraller, vitaminler ve demir açısından oldukça zengin. Metabolizmayı hızlandırıcı etkilerini zengin içeriklerine borçlu olan bu gıdalar, diyetinizde herhangi bir eksiklik yaşamanızın önüne geçmiş oluyor. Kötü kolesterol olarak adlandırılan yağ oranını azalttığı ise haklarında bilinen bir diğer gerçek. Yemeklerdeki yağların emilimini azaltarak daha en baştan zayıflama mücadelenize destek oldukları artık ispatlanmış gerçekler arasında kabul ediliyor. 

Kuru Baklagiller Nasıl Hazırlanmalı?

Glisemik endeksi en düşük gıdalar arasında yer alan baklagillerden en verimli şekilde faydalanabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Uzmanların uyarıları dikkate alınarak hazırlanan listelerin çoğunda yer alan bazı maddeler aslında oldukça tanıdık. Geleneksel Anadolu mutfağının kadim yemek pişirme metotları arasında sizin de gayet aşina olduğunuz yöntemler, baklagillerden en yüksek faydayı sağlamanıza yardımcı oluyor. 8 maddeden oluşan listeyi aşağıda okumaya devam edebilirsiniz.

  • Kuru baklagilleri pişirmeden önce 24 saat ıslatmanız gerekiyor. Islattığınız baklagilleri yıkayıp süzdükten sonra bol su ile pişirmeniz, piştikten sonraysa suyunu dökmeden tüketmeniz öneriliyor.
  • Türk mutfağında sebze yemeklerine nohut ve benzeri baklagiller eklemek oldukça eski bir gelenek. Sebze yemeklerine eklediğiniz baklagilleri önceden haşlayarak yemeğinizin protein değerini artırabilirsiniz.
  • Kuru baklagillerden en yüksek faydayı yağsız ve salçasız pişirilmiş hali ile alabilirsiniz. Haşlarken tuz ekleme işini ise en sona bırakmanız öneriliyor. Az miktarda ekleyeceğiniz tuz, baklagillerin içindeki rutubeti alarak tanelerinin diri kalmasını sağlıyor.
  • Salçasız yemek Türk mutfağının genel alışkanlıkları arasında yer almıyor. Buna mukabil baklagilleri pişirirken mevsiminde yetişmiş taze domatesleri yemeğinizin içine katabilirsiniz. Domatesler pişirdiğiniz gıdaların yumuşamasını ve böylece lapalaşmasını önlüyor.
  • Hazırladığınız yemeğin içine lezzetini artırması için soğan ve sarımsağın yanı sıra kekik, karabiber, kırmızıbiber ve kimyon gibi baharatlar ekleyebilirsiniz. Karabiber ve kırmızıbiber yağ yakımını daha da hızlandırıyor.
  • İki öğün üst üste baklagil tüketmemeniz, tüm uzmanların üstünde mutabık kaldığı hususlar arasında yer alıyor. Herhangi bir baklagili, sadece 4 yemek kaşığı olmak üzere, haşlayarak salatalarınıza katmanız günlük 1 öğün olarak tavsiye edilen tüketim şartını karşılamaya yetiyor.
  • Öğünlerde yediğiniz baklagillerden demir emilimini artırmak için, yanında C vitamini bakımından zengin besinleri tüketmeniz öneriliyor. Örneğin, bol limonlu ve maydanozlu piyaz salatası mükemmel alternatifler arasında yer alıyor.
  • Kuru baklagilleri tam taneli tahıllar ile tüketmeniz protein kalitesini artırıyor. Metabolizma hızınızın yükselmesi ve daha uzun süre tokluk hissi yaratması ise hızlı zayıflamanıza neden oluyor.

Baklagilleri günlük yemek alışkanlıklarınızın içine katarak ideal kilonuza daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Yemek alışkanlıklarınızı düzenledikten sonra kendinizi daha enerjik ve dinamik hissedeceğiniz için sportif faaliyetlerinizi aksatmanıza da gerek kalmıyor. İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır yazımız da size yardımcı olabilir.

Barcin.com’dan satın alacağınız fitness malzemeleri ve koşu ayakkabıları ile daha fazla egzersiz yaparak diyetinize destek olabilirsiniz. İhtiyacınız olan ekipmanları satın almak için Barcin.com‘u hemen incelemeye başlayabilir, alışverişinizi ayrıcalıklar ve fırsatlardan faydalanarak tamamlayabilirsiniz. 

Nike Fitness Ayakkabıları

Nike Fitness Ayakkabıları

Voleybolda Pas Çeşitleri Nelerdir

Voleybolda Pas Çeşitleri Nelerdir