CrossFit, 1990 yıllarda Amerikalı jimnastikçiler Greg ve Lauren Glassman tarafından geliştirilen bir antrenman çeşididir. CrossFit odaklı ilk spor salonu ise 1996 yılında Kaliforniya’da açılmıştır. ABD’de oldukça popülerdir, ancak aynı zamanda ülkemizde de yaygındır.
CrossFit antrenman yöntemi, farklı egzersizlerin çok yüksek yoğunlukta yapılmasıdır. Fitness, atletizm ve jimnastiği birleştiren antrenman modeli sadece koşu bandında koşmak gibi aerobik sporlardan oldukça uzaktır. Anaerobik antrenman çeşidi olarak bilinen crossFit, her zaman dinamik kalmanızı sağlar. Dolayısıyla crossFit hareketleri yüksek enerji gerektirir. Peki “CrossFit vücudu nasıl olur?” Nasıl antrenman yapılır? İşte crossFit antrenmanı için bilmeniz gerekenler.
CrossFit Vücut Geliştirir mi?
CrossFit her şeyden önce vücudun güç, esneklik, dayanıklılık, hız ve hareketlilik gibi farklı fiziksel becerilerini çalıştıran bir antrenman yöntemidir. Antrenman, genellikle çeşitli şekillerde ve yüksek hızda yapılan fonksiyonel hareketlerden oluşur.
CrossFit’in özelliği, bir antrenmanın diğeri ile asla aynı olmamasıdır, bu yüzden her antrenman “Günün Antrenmanı” (WOD) olarak adlandırılır. Antrenmana başladığınızda, daha az sevdiğiniz ve başarısız olduğunuz noktalara odaklanırsınız. Dolayısıyla zayıf noktalarınızı otomatik olarak eğitirsiniz. Bu nedenle her zaman eğlenceli olmasa da vücut geliştirme için en etkili antrenmanlardan biridir.
CrossFit Antrenmanı Nasıl Yapılır?
CrossFit’in özü aslında vücudunuzun sadece fonksiyonel hareketler yaptığı bir egzersizdir. Ancak birçok farklı egzersizi kısa sürede yapmanız gerekir. Koşmak, zıplamak, kaldırmak, tırmanmak, itmek ya da çekmek, bir crossFit antrenmanında yapabileceğiniz hareketlerin bazılarıdır. Örneğin bir CrossFit antrenmanı sırasında kum torbaları, traktör lastikleri, tırmanma çerçeveleri ve kettlebell’ler kullanılır. Crossfit antrenmanı ise şu aşamalardan oluşur:
- Isınma: Her egzersiz, kasları ısıtan ve kalp atış hızını artıran kısa bir ısınma ile başlar. Örneğin top sürme, esneme egzersizleri ve dört ayak üzerinde yürüme ile başlayabilirsiniz.
- Teknik kısım: Isınmanın ardından antrenmanın en önemli kısımlarından biri gelir. Antrenmanın bu anında tüm hareketler öğretilir. Tüm hareketleri tamamlamak kolay değildir, bu nedenle dikkat etmeniz tavsiye edilir.
- WOD: WOD, günün egzersizini temsil eder ve antrenmanın en yoğun kısmıdır. Bu kısım her eğitim için tamamen farklıdır. Belirli bir süre tutarak dayanabildiğiniz kadar çok sayıda egzersizi arka arkaya yapmanız gerekebilir.
- Sakinleşme: Genellikle WOD’dan sonra bir soğuma gerçekleştirilir. Bu sayede vücudunuzun yoğun antrenmandan sonra dinlenebilir.
1 Haftada Kaç Gün CrossFit Yapılır?
CrossFit antrenman programı, herkes için farklı olabilir. Ayrıca crossfit başlangıç programı ile profesyonel bir vücut geliştiricinin crossFit antrenmanı arasında da büyük fark vardır. Dolayısıyla haftalık crossFit antrenmanı hem kondisyonunuz hem de ne hedeflediğinizle ilgilidir. Ancak hemen her spor antrenmanında olduğu gibi kaslarınız eğitmek ve bir hafıza oluşturmak istiyorsanız düzenli çalışmanız şarttır. Örneğin haftanın 3 günü ara vererek, squat, deadlift, pull-up, şınav, lunges, kettlebell sing gibi crossFit egzersizleri yapabilirsiniz. Önemli olan setler ve uyguladığınız hareket sayılarıdır. Kendinizi zorlamalı, ancak yaralanmamak için sınırlarınızın çok ötesine de geçmemelisiniz.
CrossFit Hangi Kasları Çalıştırır?
Çok etkili bir antrenman yöntemi olduğu için vücut geliştiriciler arasında daha popülerdir. Yine de birçok insan crossFit’in sadece omuzları geniş ve beli ince, çok kaslı insanlar için olduğunu düşünür. Ancak bu doğru değildir. Çünkü crossFit hamile kadınlardan 5 yaşındaki çocuklara kadar herkes için uygun antrenman bütünüdür. Yoğunluğu ayarlanabildiğinden kondisyonunuz ya da yaşınız fark etmeksizin crossFit yapabilirsiniz. Tıpkı fitness’a benzer, ancak crossFit ve fitness farkı makine kullanımıdır.
CrossFit egzersizlerinde asla makine kullanılmaz. Sadece fonksiyonel ve bileşik egzersizler yapılır. Dolayısıyla crossFit çoklu ve her egzersizle kolaylıkla çalıştıramayacağınız kas gruplarını da hedefler. Örneğin, core bölgesindeki kasları, üst ve alt kol, üst ve alt bacak dahil olmak üzere tüm vücut kaslarını geliştirir. Bu kaslara hareket bağlı olarak omuz, göğüs, mide, yan bacak, kalça ve sırt kasları da dahildir. Siz de crossFit antrenmanı ile dayanıklılığınızı artırmak ve görünür kaslara sahip olmak isterseniz, kuvvet antrenmanınızı düzenleyerek crossFit’e başlayabilirsiniz. Antrenmanın daha etkili ve konforlu hale getirmek için Barcin.com’un sunduğu spor aletleri ve malzemelerine göz atabilirsiniz.