in

Omurga Sağlığı İçin 5 Streçing Hareketi

Omurga; duruşu belirleyen, hareket kabiliyetini sağlayan, sinir sistemi ve beden arasında köprü oluşturan hayati bir yapı. Yoğun iş temposu, hareketsiz bir yaşam tarzı ve yanlış oturma pozisyonları gibi etkenler de omurga sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu tip olumsuzluklardan korunmanın en doğru ve etkili yollarından biri ise düzenli ve doğru egzersizler yapmaktan geçiyor. Siz de doğru egzersizler eşliğinde omurganızı daha güçlü tutabilir, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

Omurga Hangi Hareketleri Yapar?

İnsan vücudunun iskelet sisteminin merkezini oluşturan omurga, birçok farklı fonksiyona sahip. Vücudun hareketini sağlama, organları koruma, destekleme ve ağırlık taşıma gibi görevleri bulunan bu yapı, dört ana hareketi yerine getiriyor. Bunlar; öne, arkaya ve yanlara eğilme ile dönme olarak sıralanıyor.

Omurga Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalı?

Azımsanamayacak kadar az sayıda kişi, hayatının belli dönemlerinde sırt ve bel ağrıları çekiyor. Bu ağrıları minimum düzeye indirmek için de esneme hareketleri ve egzersizleri yapmak oldukça önemli. Hareket ve egzersizler, kan akışını artırarak ağrılı bölgedeki sertliği hafifletmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyileşme süreci hızlandırmayı da destekliyorlar. Hareketliliğiniz arttıkça sırt ağrısı çekme olasılığınız da azalıyor.

Omurganızı korumak için yapabileceğiniz 5 streçing hareketini şu şekilde sıralayabiliriz:

1.Çocuk Duruşu

Bu harekete ayaklarınızı kalçanızın altına alıp oturarak başlayın. Gövdenizi ve kollarınızı ileri doğru uzatarak yere yatın. Vücudunuzu nazikçe ve esnetebildiğiniz kadar esnetin. Uylukları ve ayak bileklerini de esneten bu hareket sayesinde antrenmanlar sonrasında yaşayacağınız yorgunluğu da azaltabilirsiniz.

2.Köprü

Köprü hareketini uygulamak için sırt üstü yatın ve dizlerinizi bükerek ayaklarınızı yere basın. Kollarınızı vücudunuzun iki yanına alın ve kalçanızı yavaş yavaş yukarı kaldırın. Vücudunuzu üst konumda düz bir çizgi formuna getirmeye çalışın. Birkaç saniye aynı pozisyonda kaldıktan sonra aşağı inin ve hareketi birkaç set tekrar edin. Omurganızın esnekliğini arttıran bu egzersizi zaman içinde çok daha iyi yaptığınızı göreceksiniz.

3.Kedi-İnek Duruşu

Dizleriniz kalça genişliğinde açık olacak şekilde elleriniz ve dizleriniz üzerinde harekete başlayın. Kedi duruşu için sırtınızı bükün ve göbek deliğinizi yukarı çekin. İnek duruşu için de karnınızı yere doğru indirirken kalçanızı yukarı kaldırın. Omurga için en iyi egzersizlerden biri olan kedi-inek hareketi, omurga esnekliğini artırmayı hedefleyen klasik bir yoga duruşu.

4.Dengeleyici Masa Pozu

Ellerinizi ve dizlerinizi dört ayak üzerinde duracak şekilde yerleştirin. Sağ elinizi ileri doğru uzatırken sol bacağınızı geri doğru uzatın. Sırasıyla sol el-sağ bacak, sağ el-sol bacak şeklinde uygulamaya devam edin. Bu hareket, omuz, kalça ve sırt kaslarınızı harekete geçirir.

5.Aşağı Bakan Köpek Duruşu

Harekete dört ayak üzerine gelerek başlayın. Daha sonra kalçanızı yukarı doğru kaldırın ve parmak uçlarınıza basarak vücudunuza ters V şekli verin. Ardından tekrar dört ayak üzerine gelin ve hareketi esneyene kadar uygulamaya devam edin. Aşağı bakan köpek duruşu, ısınma ve soğuma rutinlerinin de en sık uygulanan hareketleri arasında.

Omurga Nasıl Esnetilir?

Doğru streçing hareketlerini uygulamak, omurganızı esnetmek açısından başvurabileceğiniz en ideal yollardan biri. Omurga düzeltme hareketleri yaparken bölgedeki kan akışı hızlanıyor ve kaslardaki gerginlik azaltılabiliyor. Yapacağınız omurga esnetme hareketleri, ileride sırt ağrısı yaşama riskinizi de en aza indirmek açısından katkı sağlıyor. Elbette söz konusu hareketlerin her birini doğru formda uygulamanız çok önemli. Omurga problemlerinin hepsini antrenmanlar ile gideremeseniz de her yaşta uygulayabileceğiniz hareketlerle basit problemlerin önüne geçebilirsiniz.

Omurilik Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Omurgayı güçlendiren hareketler kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olur. Ancak söz konusu hareketlerin yanı sıra; ağırlık kaldırma, yüzme, yoga ve pilates gibi antrenmanlar da omurga kaslarını güçlendirmek açısından tercih edilebilir. Düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra, sağlıklı beslenmek ve doğru uyku düzenini oluşturmak da omurilik sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Özellikle omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve kalsiyum gibi omurga sağlığı için önemli olan besinleri beslenme düzeninize doğru oranda dahil edebilirsiniz.

Omurga sağlığı, vücudunuzun genel sağlığı için son derece önemli. Omurga sağlığınızı korumak için antrenmanlar yaparken kullanacağınız egzersiz kıyafetleri ve ayakkabılarına Barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz!

Evde Boks Antremanı Nasıl Yapılır? Gerekli Ürünler Nelerdir?

Spor Sonrası Su İçilir mi? & Spor Sonrası Su Tüketminde Dikkat Etmeniz Gerekenler