in

Crossfit Nasıl Yapılır, Crossfit Nedir?

CrossFit organizasyonunun kurucusu ve CEO’su olan Greg Glassman, fitness ve kondüsyon için özel olarak tasarlanmış bir program hazırlar ve rekabete dayalı bu spor kısa süre içerisinde dünyanın her yerinde takip edilmeye başlanır. Fitness kavramını ölçülebilir hale getiren Greg Glassman, kalıplaşmış spor salonu egzersizlerinden sıkılan tüm spor tutkunları için alternatif fitness hareketleri sunar.

CrossFit Nedir?

CrossFit sürekli olarak yüksek yoğunlukta gerçekleştirilen fitness hareketleri olarak tanımlanabilir. Halter, pliometri, tırmanış, kürek ve jimnastik gibi birçok farklı branşın en iyi yönlerini üzerinde taşıyan CrossFit antrenmanları, temel ve işlevsel hareketlerden oluşur. Yaşamın temel hareketlerini çok yönlü bir şekilde barındıran CrossFit sporu, bünye üzerinde rahatlatıcı bir etkiye de sahiptir. Yüksek tempo ile çalışan CrossFit sporcuları, en ağır yükleri en uzun mesafelere taşıyabilir, en kısa sürede yapılan iş miktarını maksimize ederek ideal vücut formuna ve gücüne ulaşabilirler.

CrossFit antrenmanları ile ölçülebilir ve tekrarlanabilir sonuçlar elde edebilmek son derece kolaydır. CrossFit sertifikasına sahip olan ya da bu alanda tecrübeli olan bir koç eşliğinde CrossFit programına dahil olabilmek mümkündür. Program, sporcuları her türlü fiziksel olasılık ve zorluk için hazırlar. Her sporcunun yaşına, spor geçmişine, yeteneklerine ve kondisyon seviyesine uygun olarak esnek çalışma planları hazırlanabilir ve kademeli performans artırımı gerçekleştirilebilir.

Değişken egzersizler sayesinde kas grupları hiçbir zaman tek bir harekete uyum sağlama fırsatı bulamaz ve sürekli farklı hareketlere yoğunlaşır. Bu karmaşık ritim, artan kas hacminin istikrarlı olarak büyümesini kolaylaştırarak vücut kas kütlesinin de hızlı bir şekilde gelişebilmesine destek olur. Hem ülkemizde hem de dünya genelinde düzenlenen CrossFit turnuvalarında mücadele üst seviyelere tırmanır. Profesyonel CrossFit sporcuları, farklı kategorilerde süreye karşı yarışarak “Süper İnsan” seviyesine ulaşmak için kıyasıya rekabet ederler.

CrossFit Nasıl Yapılır?

CrossFit antrenman planı, WOD (workouts of the day) yani günün antrenmanı şeklinde tanımlanır ve her gün farklı sportif aktiviteleri içerecek şekilde düzenlenir. Bu sayede sporcular vücut geliştirme ve fitness egzersizlerinden farklı olarak belirli ekipmanlara bağlı kalmadan çalışabilme özgürlüğüne kavuşurlar. Tam verim alabilmek için WOD egzersizlerini haftada 3 ile 5 gün arasında gerçekleştirmek gerekir. Antrenmanlar bireysel olarak yürütülebileceği gibi grup ya da takım halinde de uygulanabilir. Temel ısınma hareketlerinin ardından doğrudan WOD hareketlerine geçiş sağlanabilir veya WOD hareketlerinden hemen önce 10-15 dakika kadar yüksek güç çalışmaları yapılabilir.

CrossFit yaparken body building (vücut geliştirme) sporundan farklı olarak klasik fitness aletlerine ihtiyaç duyulmaz. Sporcular kendi vücut ağırlığından yararlanırlar. Kulplu demir dumble, halter, halat, jimnastik halkaları, barfiks demiri, ip, met, ağırlık topu ve ağırlık kutuları, CrossFit uygulamalarında kullanılan başlıca ekipmanlar arasında yer alır. Traktör tekeri çevirmek, halat kaldırmak veya vücut ağırlığını aralıksız olarak farklı yerlere taşımak gibi ağır antrenmanlar ise ileri seviye WOD programları içine dahil edilebilir. CrossFit antrenmanlarının; ısınma, WOD ve soğuma hareketleri ile birlikte maksimum 45-50 dakika sürmesi, haftada 3 gün antrenman yapmanın yeterli olması ve belli kalıplara bağlı kalmadan özgürce spor yapabilme kolaylığı, bu sporun başlıca avantajları arasında gösterilebilir.

Yüksek tempoya sahip CrossFit antrenmanları sırasında rahat, hafif, hava geçirgenliği yüksek, ter emici giysilerin ve iyi zemin tutuşu olan spor ayakkabıların tercih edilmesine özen göstermekte fayda vardır. Antrenmanlarınıza konfor katacak spor giysilerine, spor ayakkabılarına ve diğer spor ekipmanlarına güvenli alışveriş imkânı, cazip fiyat seçenekleri ve taksitli ödeme olanakları ile Barcin.com üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

ünlülerin spor ayakkabıları

Ünlülerin Spor Ayakkabıları, Spor Ayakkabı Tercihleri

ilk adım ayakkabısı nasıl olmalı

ilk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalı?