in ,

Dünya Kupalarında kullanılan toplar 1986 Meksika

FIFA Dünya Kupası tarihinde ilk kez bir ülkenin ikinci kez ev sahipliğini üstlendiği 1986 Dünya Kupası’nın resmi futbol topu adidas Azteca’dır.

1978 Dünya Kupası’ndan bu yana devam eden tasarıma sadık kalınan adidas Azteca da 20 adet triadın (üçgenin) oluşturduğu 7 daire şekli içeriyordu. Triadlar daha önceki iki modelden farklı olarak yerel motiflerle süslenmişti. adidas Azteca adidas’ın FIFA için ürettiği tamamı sentetik ilk futbol topudur. Tasarımında, ev sahibi Meksika’nın yerel Aztek mimarisinden esinlenilmiştir. Bu top “tanrının elinin değdiği top” olarak da bilinir. Adidas Azteca elle dikilen 4 farklı katmandan oluşur. En üstte poliüretan kaplama ve onun altındaki Adicron denilen, birbirlerini karşılıklı olarak tamamlayan 3 katman bulunuyordu. Bu yapı, topa direnç, dayanıklılık ve su geçirmezlik özelliği kazandırıyordu. adidas Azteca’yı takiben Azteca Puebla ve Azteca Acapulco üretildi.

Normal takvime göre 1986 FIFA Dünya Kupası’nın ev sahibi olarak Kolombiya seçilmişti ancak finansal sorunlar yaşayan Kolombiya turnuvayı düzenlemekten vazgeçince, yakın zamanda deprem felaketi yaşayan Meksika, maddi destek için kupayı tekrar düzenlemeye talip oldu. 1970 Dünya Kupası’nın ev sahibi olan Meksika, böylece ikinci kez bir Dünya Kupası’na ev sahipliği yapıyordu.

Michel Platini; Fransa – Almanya maçından

Gol kralı Gary Lineker’in Paraguay maçındaki gol sevinci

Penaltılarda Fransa’nın Brezilya’yı 4-3 yendiği maçta Platini, penaltı öncesi şans getirmesi için topu öpüyor

Bir önceki Dünya Kupası’nda olduğu gibi bu da 24 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyordu ancak farklı olarak ikinci tur maçları grup maçı yerine eleme usulünde oynanacaktı. Meksika 1986’nın en önemli oyuncusu kuşkusuz Maradona’ydı. Bir önceki kupada istediği oyunu oynayamayan ve kendini gösteremeyen Maradona’nın yıldızı bu kupada parladı. Şampiyonanın en iyi oyuncusu seçilen Maradona, çeyrek finalde İngiltere’ye karşı futbol tarihinin en ünlü iki golünü attı. Maçın 51. dakikasında İngiltere kalecisi üzerinden eliyle attığı gol Hand of God (Tanrının Eli) olarak ünlenmiştir. Bu golden yalnızca 4 dakika sonra dakikada kendi yarı sahasından aldığı topla 60 metre ilerleyip 6 oyuncuyu çalımlayarak attığı gol ise 2002 yılında FIFA tarafından Yüzyılın Golü (Goal of The Century) seçildi.

Bir önceki Dünya Kupası’nda eleme maçlarında çıkan bazı tartışmalı sonuçlar üzerine bu kupada aynı grupta yer alan takımların son maçlarını aynı saatlerde oynamaları kararlaştırıldı. Meksika 1986’nın finalinde Arjantin-Almanya maçına da evsahipliği yapan Azteca stadı, toplam 19 Dünya Kupası maçına ev sahipliği yaparak kırılması zor bir rekorun sahibi oldu. Meşhur Meksika dalgası Kanada’nın ilk ve son kez katıldığı bu kupa’da doğdu. Ayrıca Dünya Kupası kariyeri en kısa süren oyuncu finalin 88. dakikasında oyuna giren Arjantinli Marcelo Trobbiani oldu.

Finalde Batı Almanya ile karşılaşan Arjantin 3-2 kazanarak Dünya Kupası’nın ikinci kez kazandı.

Meksika 1986 FIFA Dünya Kupası’nda Altın Top Diego Maradona’ya; Altın Krampon 6 golle en skorar oyuncu olan İngiliz Gary Lineker’e; en iyi genç oyuncu ödülü Enzo Scifo’ya; fair-play ödülü de Brezilya’ya verildi.

Dünya Kupası maskotu Pique; bıyıklı ve sombrero giymiş bir Jalapeno biberiydi.

Efsane Ayakkabılar: Air Jordan XVI (16) 2001

Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme Önerileri – 2