in

Duruş Bozukluğu Egzersizleri

Postür ya da duruş, vücudu oluşturan kemik ve kas sisteminin düzgün dizilimini ifade eder. Postürünüzü belirleyen birçok faktör vardır. Kas dengesi, vücut tipi, genetik özellikler, yapısal bozukluklar, yaş faktörü hatta psikolojik etkenler vücudunuzun duruşunu etkiler. Ancak gündelik yaşamınızda uzun süre masa başında çalışmak, uzun süre telefon ya da tablete bakmak, fazla kilo ve gün boyu tekrarlanan hareketler de postürünüzü etkileyebilir. Duruş bozukluğu ise, boyun, sırt ağrısı, kas gerginlikleri, sinir sıkışmaları, kambur yürüyüş, kimi zaman yaralanmalar gibi sonuçlar doğurabilir. Peki bu rahatsızlıkları önlemek ve vücudun doğal duruşunu korumak için ne yapmak gerekir? Postür egzersizleri nelerdir? 

Dik Durmak İçin Boyun Egzersizleri

Doğru duruş, eklemlerinize uygulanan gücün dengeli bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Bu da eklemlerin sağlıklı olmasına, boyunuzun daha uzun görünmesine ve dolaşım sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına ve daha zinde görünmenize destek olur. Eğer ayakta iken, otururken ya da yürürken güç dengeli bir şekilde dağıtılmazsa, duruş bozukluğu oluşur. Ancak her zaman yapabileceğiniz dik duruş egzersizleri ile postür bozukluğuna karşı önlem alabilirsiniz.  İşte postür düzeltme egzersizleri:

Boyun Germe   

Oturma pozisyonunda boynunuzu sağa ve sola doğru yavaşça eğin. Boynunuzu sağa/sola doğru eğerken sağ/sol elinizle başınızı üstten destekleyin. Bu pozisyondayken 10 saniye bekleyin ve boynunuzu tekrar eski pozisyona getirin. Bu egzersizi 10 defa tekrarlayabilirsiniz.  

Boyun Güçlendirme

Bu egzersizde başınızı sağa ve sola doğru çevirin. Bunu yaparken sağ/sol elinizle çenenizi destekleyin. Bu pozisyonda iken 10 saniye bekleyin ve başınızı tekrar eski haline getirerek dinlendirin. 10 tekrar yapabilirsiniz. 

Postür Egzersizleri

Göğüs Egzersizi

Omurganın duruşunu dengelemek için yapabileceğiniz diğer bir egzersiz ise göğüs güçlendirme egzersizi. Düz bir duvara dönün ve aranızda 1 adım mesafe bırakın. Kollarınızı yukarı kaldırarak dirseklerinizi 90 derecelik bir açıyla duvara dayayın. Bu şekilde öne doğru eğilin ve omuzların ön kısmında hafif gerilme oluşturacak şekilde bekleyin. 10 saniye bu pozisyonda kalıp ilk duruşa dönün. Bu hareketi 10 kez yapabilirsiniz. Ayrıca aynı egzersizi duvar yerine zeminde de uygulayabilirsiniz.

Sırt Egzersizi

Ellerinizi göğüs hizasında birleştirin ve sağ elinizle sol elinizi, sol elinizle sağ elinizi tüm gücünüzle çekin. Bu egzersiz için dilerseniz egzersiz aksesuarları ve terabant  kullanabilirsiniz. Bu pozisyonda 10 saniye bekleyin. Egzersizi 10 kez tekrarlayabilirsiniz. 

Omuz ve Sırt Egzersizi

Duruş bozukluğu için yapabileceğiniz bir egzersiz de omuz ve sırt mobilite egzersizi. Bunun için sağ kolunuzu yukarıdan sol kolunuzu aşağıdan sırtınıza doğru getirin ve ellerinizi birleştirin. Bu şekilde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Hareketi 10 kez tekrarladıktan sonra kollarınızı değiştirin. 

Hareketi tamamladıktan sonra ellerinizi kalçanızın gerisinde kenetleyin ve omuzlarınızı hareket ettirerek yukarı doğru kaldırın. 10 saniye bekledikten sonra ellerinizi eski pozisyonuna indirin. 10 tekrar yapabilirsiniz.

Bacak ve Sırt Egzersizi

Sırtüstü yoga minderi üzerine yatın. Elleriniz bacaklarına paralel bir şekilde bel hizasında olsun. Bu pozisyonda iken sağ dizinizi karnınıza doğru kaldırın ve iki elinizde kavrayıp kendinize doğru çekin. 10 saniye bekleyip diğer bacağınızla harekete devam edin. Bu şekilde her iki bacak için 2 set 2 tekrar yapabilirsiniz.  

Postür Bozukluğunu Engelleyecek Poz Önerileri

Deve Pozu

Sırtınız dik bir pozisyonda dizlerinizin üzerinde durun. Bu şekilde belinizle arkaya doğru esneyerek ellerinizle ayak bileklerinizi yakalayın. 30 saniye ekleyip başlangıca geri dönün.

Kobra Pozu

Sırt, omuzlar ve beli güçlendirmek için yapabileceğiniz egzersizlerden biri de kobra pozu. Mata yüzüstü uzanın, iki elinizden güç alarak kalça ve bacaklarınızı sabit tutarak üst bedeninizi yavaşça kaldırın. Tam karşıyı görecek şekilde 30 saniye bekleyin. Daha sonra eski poza dönerek dinlenin.Düzenli spor yapmak, hem fiziksel hem zihinsel sağlık için oldukça önemli. Spor, duruş bozukluklarını gidermek için de en etkili araçlardan biri. Bu nedenle günlük aktivitelerinize çeşitli egzersizleri eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Evde yapabileceğiniz egzersizler için ihtiyacınız olan spor aletlerine ise Barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Barcin.com her bütçeye hitap eden ürünleri ile sizi bekliyor.

Trapez Kasını Geliştiren Hareketler

Trapez Kasını Geliştiren Hareketler

Göğüs (Pectoralis) Kasını Geliştiren Hareketler

Göğüs (Pectoralis) Kasını Geliştiren Hareketler