in

Fitness İçin Vücut Ölçümü Nasıl Yapılır?

Vücut ölçümü yapmak, fitness spor programları uygularken mutlaka atmanız gereken adımlar arasında yer alır. Vücudunuzun yağ ve kas oranını belirlemenize ve spor programlarınızın ne kadar etkili olduğunu kontrol etmenize yardımcı olan ölçümler, çalışmalarınızı analiz etmenizi ve ilerleyen dönemlerde uygulamanız gereken doğru spor programını bulmanızı da kolaylaştırır. Peki fitness için ölçüm nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir, biliyor musunuz? İşte detaylar…

Vücut Ölçümü Nedir?

Sporcu sağlığını analiz etmenin ve spor programlarının ne kadar etki ettiğini gözlemlemenin en önemli yollarından biri, spor yapan kişinin vücudundaki farklı değerlerin düzenli aralıklarla ölçülmesidir. Sporcu performansının değerlendirilmesi için yapılan en önemli ölçümler, kitle indeks ölçümü ve kas yoğunluğu ölçümüdür. Vücut kitle indeksi, spor yapan kişinin boy ve kilo oranının hesaplanmasıyla ölçülür ve bu sayede sporcunun ne kadar kilo vermesi ya da ne kadar kas geliştirmesi gerektiği bilgisine ulaşılır. Kas yoğunluğu ölçümü ise vücuttaki yağ ve kas gruplarının ayrı şekilde hesaplanmasıdır. Bu hesaplama sayesinde sporcu vücudundaki kas ve yağ kütleleri yüzdesel olarak belirlenir ve spor programının geleceği şekillendirilir. 

Vücut Ölçümü Nasıl Yapılır?

fitness için vücut ölçümü nasıl yapılır

Vücut ölçümlerinin yapılış şekilleri ölçüm türüne göre değişiklik gösterir. Yağ ve kas gruplarının yüzdesini belirleyen ölçümler, dijital analiz cihazları aracılığıyla yapılır. Baskül benzeri bir yapıya sahip olan analiz cihazları, tartılma işlemi sonrasında toplam vücut ağırlığınızın ne kadarının yağ, ne kadarının kemik ve ne kadarının kas olduğu sonucunu size raporlar ve böylece anlık fiziksel durumunuz hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Vücut kitle endeksi ölçümü ise isteyen herkes tarafından kolayca uygulanabilir. Kitle endeksinizi hesaplamak için ilk olarak boyunuzu ve kilonuzu ölçmeniz gerekir. Sonrasında boyunuzun metre cinsinden değerinin karesini almanız ve kilonuzun kg cinsinden değerini boyunuzun karesine bölmeniz yeterlidir. 

Kitle Endeks Değerlerinin Anlamı Nedir?

Vücut kitle endeksinizi bulduktan sonra, çıkan sonucu doğru şekilde yorumlamanız gerekir. Eğer sonuç 18.5 ve altındaysa, vücudunuzdaki yağ ve kas seviyeniz düşük olarak değerlendirilir ve bu durumda doğrudan kas geliştirme çalışmalarına başlamanız uygun bulunur. 18.5 ila 24.9 arasındaki değerler normal olarak kabul edilir ve yine yağ yakmaya gerek duymadan kas yüklemesine geçilebilir. 25 ve üzerindeki indeks oranlarına sahip kişiler ise kilolu olarak görülür ve bu kişilerin kas geliştirme programlarıyla birlikte kardiyo egzersizleri de yapması önerilir. Eğer kitle indeksiniz 25 ve 29.9 arasındaysa hafif kardiyo programları, 29.9 ve 40 arasındaysa ağır kardiyo programları uygulamanız uygun bulunur. Kitle indeksi arttıkça kalp ve damar hassasiyeti de artacağı için ağır kardiyo programı yapacak kişilerin kilo verme süreçlerini doktor gözetiminde sürdürmesi son derece önemlidir.

Ölçüm Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hem kitle indeks ölçümlerinin hem de kas ve yağ analizlerinin düzenli aralıklarla gerçekleştirilmesinde yarar bulunur. Herhangi bir spor programına başlamadan önce her iki ölçümün de yapılması önerilir. Ayrıca spor programına başlarken bel, göğüs, basen, kol ve bacak genişleri de ölçülmeli ve programın ilerleyen safhalarındaki değerlerle karşılaştırılmalıdır. Spora yeni başlayan kişilerin 2 haftada bir, deneyimli sporcuların ise 4 haftada bir ölçüme girmesi tavsiye edilir. Elde edilen sonuçlar, profesyonel bir antrenör ve uzman bir doktor tarafından değerlendirilir ve spor programının nasıl sürdürülmesi gerektiğine karar verilir. Eğer siz de vücudunuzda etkili bir fark yaratacak bir spor programına başlamak istiyorsanız, performansınızı birbirinden etkili fitness ürünleriyle daha da artırabilirsiniz. Hemen Barcin.com tarafından size sunulan fitness kıyafet ve ekipmanı modellerine göz atabilir ve size en uygun ürünleri seçerek vücudunuzu kısa sürede geliştirebilirsiniz.

nike air zoom pegasus 37 ayakkabı

Nike Pegasus Koşu Ayakkabılarını Keşfedin!

Hemen Deneyebileceğiniz 5 Kolay Pilates Egzersizi

Hemen Deneyebileceğiniz 5 Kolay Pilates Egzersizi