in

Gece Atıştırmasını Önleme İçin 6 Yol

Özellikle uzun kış gecelerinde yaygın bir problem olan gece atıştırmaları, belli oranlarlarda uzmanlar tarafından normal karşılanıyor. Ancak yüksek kalorili besinlerin geceleri uykudan önce yenmesi başta obezite olmak üzere kalp hastalıkları, reflü, ülser, gastrit ve uyku apnesi gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Gece Atıştırmasının Sebepleri

  • Gündüz saatlerinde öğünlerin düzenli olmaması gece atıştırmalarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Öğün aralarının uzun olması ya öğünlerin atlanması kan şekerinde düzensizliklere yol açıyor ve bu kişilerde gece atıştırma alışkanlığına daha sık rastlanıyor.
  • Uyku düzensizlikleri de gece atıştırma alışkanlığının gelişmesine yol açabiliyor. Gece çok yatan ve uyku problemi yaşayan kişiler, sadece açlıktan dolayı can sıkıntısından dolayı gece bir şeyler yeme ihtiyacı duyuyor.
  • Hipoglisemi problemi olan kişilerde de gece atıştırma alışkanlığı gözleniyor. Aynı şekilde Tip1 diyabet hastalarının insülin dozunu yanlış ayarlamaları ya da yetersiz karbonhidrat tüketimi de gece acıkmalarına neden olabiliyor.
  • Stres düzeyindeki artış iştah kontrolünde etkili olan ghrelin ve leptin hormonlarında dengesizlikler yaratarak gece açlık hissi oluşmasına yol açıyor.
  • Gece atıştırmalarının en yaygın nedenleri arasında gece yeme sendromu olarak tanımlanan psikolojik bozukluklar yer alıyor. Kişinin gece uykusundan uyanıp yemek yeme isteği hissetmesine ya da uyurgezer bir halde yemek yemesine neden olan bu sendromun yanı sıra üzüntü ve kızgınlık gibi psikolojik durumlar da gece atıştırmalarının altında yatan en önemli nedenler arasında bulunuyor.

Gece Atıştırmasını Önleme İçin  6 Yol

Gece atıştırmasını önleme için kişinin gece acıkmalarının nedenini ayırt edebilmesi gerekiyor. Altta yatan neden tedavi edildiğinde gece atıştırmalarının önüne geçilebiliyor.

  1. Hislerinizi Kontrol Edin

Fiziksel bir açlık belirtisi olmamasına rağmen yemek yeme isteği duyuyorsanız ne hissettiğinizi anlamaya çalışın. Eğer canınız sıkılıyorsa yakın bir arkadaşınızı ya da aile fertlerinden birini arayabilir, kitap okuyabilir ya da sevdiğiniz bir filmi izleyebilirsiniz. Eğer kendinizi gergin ve sinirli hissediyorsanız meditasyon yöntemiyle rahatlayabilir ya da derin bir nefes alarak sıkıntınızı hafifletmeye çalışabilirsiniz. Ilık bir duş alarak yemek haricinde sizi gevşetecek bir yol bulmayı deneyebilirsiniz.

  1. Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Gece yemek yeme bir alışkanlık haline geldiyse akşam yemeğinden sonra mutfağınızı kapatın. Mutfakta televizyon izlemeyi ve zaman geçirmeyi bırakabilirsiniz. Suyunuzu yanınıza alarak mutfakla ilişkinizi sabah kahvaltısına kadar kesmeyi deneyebilirsiniz.

  1. Öğünleriniz Düzenli Olsun

Beslenmenizde öğünler arasında uzun süreler bulunması kan şekerinde dengesizlik yaratarak gece acıkmaya neden olabiliyor. Kahvaltı, öğlen ve akşam öğünlerinizi düzenleyebilirsiniz.

Gece Atıştırmasını Önleme 3

Öğünler için yeterli zamanınız yoksa kısa aralıklarla yoğurt, süt, meyve, peynirli sandviç, çorba gibi sağlıklı ara öğünlerle akşam yemeğine kadar aşırı acıkmayı önleyebilirsiniz.

  1. Farkındalığınızı Artırın

Bilinçsiz bir şekilde yemek yeme problemiyle karşı karşıyaysanız, canınız her istediğinde eliniz bir şeyler yemeğe gidiyorsa ne aralıklarla ve ne zaman yediğinizi gözlemleyin. Televizyon seyrederken, kitap okurken, bilgisayar kullanırken ya da internette gezinirken fark etmeden normalden daha fazla besin tüketebilirsiniz. Canınız bir şeyler yemek istediğinde yaptığınız işi bırakıp gerçekten fiziksel bir açlık hissedip hissetmediğinizi değerlendirin.

  1. Sağlıklı Atıştırmalıklar Tüketin

Kek, börek, cips, kraker, bisküvi, gofret ve çikolata gibi besinlerin görüntüsü sizi baştan çıkıyorsa gözünüzün önünden kaldırın.

Gece Atıştırmasını Önleme 1

Mutfakta sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Süt, yoğurt, ayran, kefir gibi süt gurubu besinler ile ortalama 1 avucu geçmeyecek kadar fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları tercih etmeye çalışın. 1-2 dilim az yağlı peynir ve 1 dilim kepekli ekmekle hazırlanmış küçük bir sandviç, 1 avuç leblebi, 1-2 porsiyon meyve, yağsız 1 su bardağı patlamış mısır ya da 1-2 grissini ile de açlığınızı bastırabilirsiniz.

  1. Düzenli Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz yapmak, metabolizmanın biyolojik dengesinin kurulmasına yardımcı oluyor. Stresin ve depresyonun önlenmesinde önemli rol oynuyor. Aynı zamanda uykunun düzenlenmesine yardımcı olarak gece atıştırma alışkanlığının önlenmesini destekliyor.

gece atıştırmasını önleme

Egzersiz yaparken kullanabileceğiniz spor ürünlerini Barcin.com’dan güvenli alışveriş imkânı ile satın alabilir gece atıştırma alışkanlığının önüne geçebilirsiniz.

Yeni Başlayanlar için Koşu Rehberi

Outdoor Giyim

Outdoor Giyim Seçiminin Püf Noktaları