in

Hemen Koşmaya Başlamak İçin 5 Motivasyon

Koşu; sağlığın ve formun korunması, kilo vermenin kolaylaştırılması gibi amaçlara yönelik olarak uygulanabilecek en etkili ve eğlenceli egzersizlerden bir tanesidir. Hem basit bir egzersiz olan hem de vücudu yoğun şekilde çalıştıran koşu, aynı zamanda pahalı spor ekipmanları edinmeyi ve spor salonlarına yazılmayı gerektirmemesi nedeniyle oldukça da ekonomiktir. Bu etkili egzersiz için bir plan belirleyerek işe başlamadan önce koşuya başlarken dikkat edilecek konular hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. İşte koşuya nasıl başlanır diye merak edenler için koşu egzersizine başlarken bilinmesi gereken 5 önemli nokta…

1. Doğru Kıyafet ve Ayakkabı Seçimi Yapın

Tüm spor türlerinde olduğu gibi koşuda da giyilen kıyafetlerin doğru bir şekilde seçilmesi hem sağlık ve konfor açısından, hem de yapılan egzersizin başarısı açısından büyük bir öneme sahiptir. Pamuklu kumaşlardan yapılmış eşofman ve atlet gibi giysiler koşu esnasındaki yoğun terleme ile sırılsıklam olarak verilen molalar esnasında üşümenize ve hasta olmanıza neden olur. Bunlar yerine polyester kumaş kullanılarak spor amaçlı kullanıma özel olarak üretilmiş ürünleri tercih etmelisiniz.

koşuya nasıl başlanır giyim

Nefes alan kumaşa sahip spor giyim ürünleri aynı zamanda egzersiz esnasında vücudun nefes almasını sağlayarak giysilerin ter ile vücuda yapışmasını da önler. Erkekler için şort ve t-shirt, kadınlar için ise tayt, şort, t-shirt ve spor büstiyerleri uygun seçimler olacaktır.

2. Koşu Egzersizini Nerede Yapacağınızı Belirleyin

En etkili, sağlıklı ve eğlenceli koşu egzersizleri, açık havada yapılan koşulardır. Oksijen yoğunluğunun yüksek olması, esintinin olumlu etkisi ve geniş alan nedeniyle koşuya oldukça elverişli olan açık alanlar tercih edilebilir. Özellikle yürüyüş ve koşu egzersizleri için yapılmış olan tartan pistler eklemlere iletilen kuvveti azaltarak sağlığın korunmasına da katkı sağlar.

doğa koşusu 4

Fakat çeşitli nedenlerden dolayı evden ayrılmakta zorlanan veya sürekli olarak dışarı çıkma şansı olmayan kişiler için evde kullanılabilecek koşu bantları da tercih edilebilir. Koşu bandı tercih edecekseniz ağırlığınız ile uyumlu olan modeller arasından seçim yapmaya dikkat ediniz.

3. Beslenme Planınızı Düzene Sokun

Sağlığın korunması açısından spor öncesi ve sonrasında beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Yoğun içerikli bir ana öğünün ardından hemen koşuya başlamak kalp krizine kadar varabilen sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle ana öğünler ile yoğun içerikli spor aktiviteleri arasında en az 1,5 saat süre bulunması gerekir. Egzersizin süresi uzun olacak ise arada vereceğiniz molalarda enerji içecekleri, su ve maden suyu tüketerek sıvı gereksiniminizi karşılamalısınız.

beslenme

Koşudan yarım saat ile 45 dakika öncesinde 4-5 adet fındık veya badem ile 1-2 bardak su tüketebilirsiniz. Koşu sonrasında ise yağsız süt gibi iyi bir protein kaynağı tüketmek kas gelişimi açısından fayda sağlayacaktır. Eğer koşu egzersizini kilo verme amacıyla uyguluyorsanız bir beslenme uzmanı tarafından size özel olarak hazırlanmış, egzersiz planınız ile uyum sağlayan bir beslenme programı uygulamanız gerekir.

4. Motive Olun ve Kendinize Hedefler Belirleyin

Koşu egzersizini düzenli ve etkili şekilde uygulamak için motivasyon sağlamanız çok önemlidir. Bunun için kendinize haftanın kaç günü koşu yapacağınız ve bunların ne kadar süreceği, açık havada yapılacak ise hangi lokasyonların tercih edilebileceğine ilişkin plan belirleyin. Bir plana bağlı olarak egzersize başlamanız, motivasyon elde etmeniz ve egzersizde sürekliliği sağlayabilmeniz adına oldukça faydalıdır. Bu şekilde bir program dahilinde hareket etmeniz, bir anda hevesle başlanmış ve başarısızlıkla sonuçlanmış spor maceraları yaşamanızın önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Koşucu Olarak Doğru Beslenme İçin 4 Kural(0)

5. Egzersiz Yoğunluğunuzu Planlayın

Eğer hayatınızın daha önceki döneminde yoğun şekilde spor yapmamışsanız, bir anda koşuya yüklenmek vücudunuz açısından sağlıksız olacaktır. Bu nedenle öncelikle hafif hafif başlangıçlar ile vücudunuzun dayanıklılığını ölçebilirsiniz. Sizi aşırı derecede zorlamayacak süreler ile başlayarak bunu zamanla artırmayı hedefleyebilirsiniz. Başlangıç için süre kişiden kişiye değişebilse de haftada 1,5-2 saat koşmak gibi kendinize bir hedef belirleyerek bunu günlere bölebilirsiniz. Dilerseniz koşu etkinliğini setlere bölerek aralara 5’er dakikalık yürüyüşler ekleyebilirsiniz.

yuruyus-ayakkabisi

Koşuya nasıl başlanır sorusunun cevabını arayanlar için dikkat edilmesi gereken en önemi 5 noktayı sizlerle paylaştık. Bu önerilere dikkat ederek başlayacağınız koşu egzersizlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm giyim ürünleri, spor ayakkabı ve tüm diğer ekipmanlara Barcin.com adresi üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Yazın Sağlıklı Kilo Nasıl Verilir?

kaçamak

Beslenmede Kaçamaklar Nasıl Dengelenir?