Yaşam kalitesinin artmasını kim istemez ki! Düzenli uyku, düzenli spor ve sağlıklı beslenmeyle oluşturacağınız döngüyle hem bedensel hem ruhsal sağlığınızı dengelemeniz mümkün. Peki, özellikle kadınlar neden ağırlık çalışmalı?
Egzersiz yapmak ve ağırlık çalışmak kas gücünüzü geliştirir, metabolizmanızı hızlandırır ve hatta zamanla kilo vermenize bile yardımcı olur. Hepsi bu kadar da değil elbette.
Güçlü Vücut, Güçlü Zihin
Araştırmalara göre egzersiz yapmak beyin hücrelerinizi yenilediği gibi, ruh halinizi de iyileştirmesiyle bilinir. Karar verme yetisini geliştirirken yaşlanma ile gelen hafıza kaybını yavaşlattığını ve buna ek olarak iki işi aynı anda yapma yetisi kazandırdığını da söyleyen araştırmalar güçlü bir zihin için güçlü bir vücuda ihtiyacımız olduğunun altını çiziyor. Yapılan bir diğer araştırmaya göre, ağırlık çalışan bir grup kadın ile çalışmayan grup arasındaki fark ise oldukça dikkat çekici. Bu test sonuçlarına göre, karar verme yetisi ve çoklu düşünme yetisi ağırlık çalışan kadınlarda daha aktif bulundu. Ağırlık çalışmak özellikle sinir ve kasları birlikte çalıştırmanızı sağladığı için beyninizi daha verimli kullanmanızı sağlar. Ki beyin kullanılmaktan hoşlanır.
Kaslar Arasında Koordinasyon Sağlamanın Yolu: Ağırlık Çalışmak
Çalışan kazanır, elması kızarır diyelim mi? Düzenli olarak ağırlık yapmaya başladığınızda sinirlerinizin daha hızlı refleks verdiğini fark edeceksiniz. Ki bu sinirleriniz arasındaki bağlantının güçlenmesi demek. Güçlenen sinirleriniz kas hücrelerinize hükmetmeye hazır, onları harekete geçirmeye ne dersiniz? 60’lı 70’li yaşlarında 6 ay boyunca haftada 2 kez direnç antrenmanı yapan kadınlar fiziksel koordinasyon ve kavramsal fonksiyon testlerinde aynı şekilde 6 ay boyunca esneme ve sıkılaşma derslerine katılan akranlarına göre daha iyi sonuçlar aldı.
Kemik Erimesine Karşı Alabileceğiniz Etkili Bir Önlem
Kemikteki protein döngüsünün dengesini yitirmesiyle ortaya çıkan ve halk arasında kemik erimesi olarak bilinen tıp literatürüne Osteoporoz olarak geçen hastalıkla en güzel ve en sağlıklı mücadele egzersiz çalışmak ve ağırlık kaldırmak desek sizi ikna eder miyiz? Özellikle 50 yaş üzeri her 3 kadından birinde karşımıza çıkan bu hastalıkla her yaşta karşılaşabilir ve mücadele edebiliriz. Hatta kas, eklem ve kemiklerini ne kadar erken çalıştırmaya başlarsan o kadar güçlenecekler. Ağırlık çalışması kemik yoğunluğunu artırır. Ağırlık kaldıran kemikler güçlenmeye başlar ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerini önlemenizde yardımcı olur. Özellikle yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan esneklik kayıpları için de uzmanlar ağırlık çalışmanızı önerir. Ağırlık çalışmak bu anlamda iskelet sisteminizin gelişmesini sağlar.
Ağırlık Çalışarak Doğru Duruş Kazanma
İskelet sistemi demişken doğru duruş üzerine konuşmazsak olmaz. Kaslarımız ve iskeletimizin başrolde olduğu doğru duruş ile sırtta oluşacak kamburluk ve omurganın sağa ya da sola eğilmesi şeklinde oluşan vücut bozukluklarına engel olmak için düzenli olarak egzersiz yapmak önemlidir. Kas zayıflığının, aşırı kiloların ve kas esnekliği yetersizliğinin sebep olduğu duruş bozukluklarını kendinize özel hazırlayacağınız egzersiz programlarıyla alt etmek mümkün! Ağırlık çalışarak eklemleri ve kaslarını güçlendirebilir, duruşunuzu düzeltecek kalça ve karnı sıkabilme alışkanlığınızı kazanabileceksiniz. Bu da duruş bozukluğuna bağlı ağrıların, dolaşım problemlerinin ve boyun fıtık problemleri ile yürüme bozukluklarının çözülmesi demek. Ki bu da yaşam kalitenizi artırmaya tek başına yeter de artar, ne dersiniz?
İnsülin Düşmanı, Diyabet Önleyici
Kilo verme problemi yaşayan birçok kadının en sık kullandığı cümle şudur ki; “Bende insülin var, kilo veremiyorum.” İnsülin hastaları bilindiği üzere bütün hayatlarını beslenmelerine dikkat ederek geçirmek zorundadır, sağlıklı beslenme programlarına ek olarak kendine zaman ayırarak düzenli bir egzersiz programı hazırlayanlar ise hep bir adım öndedir. Ağırlık antrenmanları özellikle insülin hastaları kadınlar için dayanıklılık gerektiren sporlardan çok daha etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz gibi insan vücudunun en önemli kan şekeri tüketici ve depolayıcıları kaslarımızdır. Ağırlık çalışarak, kas kütlenizi artırdığınızda kaslarınızın glikoz talebi de artar. Kas kütlenizin artmasıyla birlikte insülin hassasiyetiniz artar ve bu kanınızda dolaşan glikozun yağ olarak depolanmasını önler. Ağırlık antrenmanı aynı zamanda kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olduğu gibi bu bağlamda kalp hastalıklarında kullanılan ilaçlardan daha etkili bir yöntemdir. Bu nedenle özellikle kadınlar kalp sağlığı için düzenli olarak egzersiz yapmaya başlasalar iyi olur! 🙂 Fiziksel kondisyonu iyi diyebileceğimiz bir insan güçlü akciğerlere, kaslara ve sağlam bir kalbe sahiptir.
Obezitenin Ortadan Kalkması ve Metolizma Hastalıklarına Çözüm
Düzenli olarak egzersiz yapmanın ve ağırlık çalışmanın sadece kilo vermekle ilgisi olmadığını anlatabildiysek, sizin de en çok merak ettiğiniz konuya değinme vakti! Düzenlenen kan şekeri, insülin direnci, iyileştirilen metabolik rahatsızlıklar ve hepsinden önemlisi karar verme mekanizmanızda gerçekleşecek iyileşmeler kilo vermenize yardımcı olacak faktörler olarak karşımızda duruyor. Öncelikle egzersiz yapanların yemek yedikten sonra hızlıca yağ yakması bir efsane olmaktan daha fazlası diyebiliriz. Egzersiz yapmayanlarda bu sistem karbonhidrat yakmalarını sağlıyor sadece. Egzersiz yapmanın psikolojik etkisinden de bahsetmeden geçmeyelim. Egzersiz yapan birinin zorlu bir antrenmandan sonra yemek yeme isteğinin azaldığı bilimsel olarak kanıtlandı. Yemek yedikten sonra alınan kalorilerin bile egzersiz yapan ve yapmayan insanlar için farklı depolandığı da aynı şehir efsaneleri arasında yer alıyor. 🙂
Son olarak, ağırlık çalışmak uykunuzu da düzenleyeceği için kilo vermenizi hızlandırır. Ağırlık çalışarak büyütmeye çalıştığımız kaslarımız uyku sırasında kendini onarıp gelişmeye devam ettiği için aynı zamanda kalori harcamaya da devam eder. Özellikle tüm bu sebepler ve bu sebeplere ek olarak erkeklerden 10 kat daha az testosterona sahip oldukları için kadınlar ağırlık çalışmaya özen göstermelidir.