in

Kas Erimesi Nedir?

Bilimsel adı sarkopeni olan kas erimesi hastalığı kas kütlesinde görülen erime olarak ifade edilebilir. Yaşlılıkta kas oranında bir miktar azalma görülmesi normal olarak kabul edilir. Fakat bu oranın beklenenden fazla olması ve gençlerde görülmesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilen sarkopeni, yürüme ve merdiven çıkmada zorluk, denge kaybı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bilinen bir tedavisi ya da ilacı bulunmayan hastalığın etkilerini azaltabilmek için düzenli olarak egzersiz yapmak gerekir. Semptomların hafifletilmesi için şifalı bitkilerden de faydalanmak mümkündür. Sarkopeniye yol açan nedenleri ve tedavi yöntemlerini bu yazıda bulabilirsiniz.

Kas Erimesi Nedir?

Kas erimesi, en sade ifadeyle kas gücü ve kütlesindeki azalma olarak tanımlanabilir. Yaşlılarda daha sık görülmesine rağmen etki alanı giderek artmakta ve çocuklarda bile görülebilmektedir. Sağlıklı bir insanda kas gelişmesi 30 yaşına kadar sürer. 30 yaştan sonra ve özellikle yaşlılık döneminde bir miktar kas kaybedilmesi normal olarak karşılanır. Stres ve kötü beslenme alışkanlıkları bu hastalığın seyrini olumsuz yönde etkiler. Kesin bir tedavisi yoktur, fakat düzenli egzersiz, yeterli ve dengeli beslenme kat kütlesindeki azalmayı bir miktar engelleyebilir. Neredeyse her hastalık için olduğu gibi, kas erimesi hastalığı için de erken teşhis oldukça önemlidir. Hastalığın teşhisinde geç kalınması geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.

Kas Erimesi Nedir

Kas Erimesi Neden Olur?

Özellikle yaşlılarda kas erimesi belirtileri daha belirgin olarak görülebilir. Fakat genç yaştaki insanlarda da belirtilere rastlamak mümkündür. Kas erimesi nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Yaşlılık
  • Dengesiz ve kötü beslenme alışkanlıkları
  • Hareketsiz yaşam
  • D vitamini eksikliği
  • Solunum yolu yetmezliği, diyabet ve obezite
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Düşük doğum kilosu
  • Stres
  • Genetik faktörler

Kas Erimesi Nasıl Anlaşılır?

Kas erimesi belirtileri kişinin ne kadar kas kütlesi kaybettiğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Kas erimesi rahatsızlığı çoğu insan tarafından ciddiye alınmamaktadır. Fakat hastalık ilerledikçe belirtiler daha ağır bir tabloda seyretmektedir. Bu hastalığın ölüme kadar varabilen ciddi sonuçları bulunur. Özellikle bacakta kas erimesi bulunan kişiler yürümekte zorluk çekebilir.

Kas Erimesi Nedir

Aşağıda sıraladığımız bir ya da birkaç belirtiyi bedeninizde hissediyorsanız bir doktora başvurmanız önemlidir. Sarkopeni belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Güçsüzlük hissi
  • Denge kaybı
  • Kaslarda hissedilen zayıflık
  • Dayanıklılıkta görülen azalma
  • Merdiven çıkarken aşırı zorlanma
  • Günlük fiziksel aktivitelere katılmakta zorlanma ya da azalma

Kas erimesi teşhisi konulabilmesi için fiziksel muayenenin yanında bazı ileri tetkiklerin yapılması gerekir. Yürüme hızı testi uygulanacak ilk testtir. Bir başka teşhis yöntemi de iskelet kütlesinin ölçülmesini sağlayan DXA testidir. Bu iki testin yanından doktorunuz BT veya MR görüntülemesi de isteyebilir. Kas erimesi teşhisinde kullanılan iki temel yöntem vardır. Bunlardan ilki, kas gücünün değerlendirilmesi yöntemidir. Bu yöntemde el sıkma gücü testi ve pik ekspiratuar akım ölçümü yapılır. İkinci yöntem ise fiziksel performans değerlendirmesidir. Altı dakika yürüme, merdiven çıkma ve otur-kalk testleriyle fiziki değerlendirme yapılır.

Kas Erimesi Nasıl Geçer?

Kesin sonuç veren bir kas erimesi tedavisi bulunmamaktadır. Buna rağmen bazı uygulamalarla hastalığın seyri yavaşlatılabilir. Sarkopeni tedavisinde uygulanan yöntemler genel anlamda kas kütlesinin direncini artırmaya yöneliktir. Kas erimesi tedavi yöntemleri arasında hastalığı önlemeye yönelik herhangi bir ilaç kullanılmamaktadır.

Kas erimesi için şifalı bitkiler kullanmak da rahatlamanız için yardımcı olabilir. Zeytinyağı, Hindistan cevizi ve hardal yağı ile vücudunuza masaj yapabilir, kasların rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Egzersiz de kas erimesiyle savaşmak için etkili bir yöntemdir. Özellikle yaşlıların haftada en az iki kez kas güçlendirici aktivitelere katılması gerekir. Sarkopeniye karşı yapılabilecek egzersizler arasında direnç eğitimi, fitness ve yürüyüş aktiviteleri yer alır. Bu aktiviteler sayesinde kas liflerinde gerginlik elde edebilir, sarkopeni ile mücadelede avantajlı konuma geçebilirsiniz. Kas erimesine karşı yapacağınız egzersizlerde ihtiyaç duyacağınız spor malzemelerini Barcin.com’da bulabilirsiniz.

alt bacak nasıl inceltilir

Alt Bacak Nasıl İnceltilir?

Ters Mekik Nasıl Yapılmalıdır

Ters Mekik Nasıl Yapılmalıdır?