in

Kifoz Nedir? – Kifoz Tedavi Yöntemleri ve Egzersizler

Sık sık sırt ağrılarınız oluyor ve daha az hareket ettiğinizi hissediyor olabilirsiniz. Bazen bu tür ağrılara kas ağrıları da eşlik edebilir. Bu tür durumlarda fizyoterapist ya da uzman doktordan yardım almanız gerekebilir. Çünkü bu tür ağrıların ve hareket kısıtlamalarının birçok sebebi vardır ve zaman geçtikçe tedavisi de daha zor hale gelebilir. Bu tür rahatsızlıklardan biri de kifozdur. Kifoz, omurga pozisyonunda bir sapma ya da anomalidir. Duruşunuzu etkileyebileceği gibi hayat kalitenizi de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi kifozda erken teşhis oldukça önemlidir. Peki kifoz tam olarak nedir? Spor yapmanızı önler mi? Korunmak için yapılabilecek yöntemler var mı? İşte kifoz hakkında bilmeniz gerekenler.

Kifoz Nedir?

Kifoz, göğüs bölgesinde omurganın eğriliğinin artmasıdır. Normalde, omurganın doğal bir tür S-şekli vardır (yandan bakıldığında). Bu şekil baz alındığında boyun içi bükey, sırtın üst kısmı dışbükeydir ve sırtın alt kısmı yine içbükeydir. Kifoz terimi aslında göğüs bölgesindeki omurganın normal eğriliğini ifade eder, ancak sıklıkla bu bölgedeki artmış eğrilik için de kullanılır. Gelişmiş bir kifoz da hiperkifoz olarak adlandırılır ve kamburluğa neden olur.

Kifozda sırtın üst kısmı kuvvetli bir şekilde kavisli olduğu için duruşunuz da değişir. Omuzlarınız ve başınız daha önde kalır. Bozuk duruş özellikle eğildiğinizde fark edilir. Bu durumda sırtta normal bir omurgada olduğu gibi şişkinlik olmaz, daha çok bir tür bükülme olur. Bu da, ağrıya neden olabilir ve günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir.

Kifozun Nedenleri Nelerdir?

Kifoz doğuştan olabileceği gibi doğuştan gelen kas veya sinir sistemi bozukluğundan da kaynaklanabilir. Ek olarak, genellikle osteoporoz ve belirli romatizma biçimleriyle ilişkili varsayılan yaşamın ilerleyen dönemlerinde de gelişebilir. Kifoz enfeksiyondan veya omurların hasar görmesinden sonra da ortaya çıkabilir. Kifozun diğer nedenleri şunlardır:

  • Osteoporoz. Örneğin yaşlı kadınlarda osteoporoz nedeniyle kifoz daha sık görülür.
  • Kötü duruş da kifoza neden olabilir. Çok fazla kambur oturmak veya ağır şeyler kaldırmak, sırtınızdaki kaslar ve bağları gereğinden fazla gerer ve artık omurganızı iyi destekleyemezler. Bu da, kifoza neden olur.
  • Kifoza yol açabilecek diğer durumlar, spondiloz, İngiliz hastalığı ve omurgadaki bir tümör dahil olmak üzere belirli romatizma biçimleridir.
  • Scheuermann hastalığı gibi büyüme bozuklukları, omurganın aşınması ve yıpranması, sinir ve kas bozuklukları, kas güçsüzlüğü ve omurga kanseri ise diğer kifoz nedenleridir.

Kifoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kifoz her zaman tedavi gerektirmez. Herhangi bir ciddi kifoz semptomu yaşamıyorsanız, bir doktora görünmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, şişkinlik güçlüyse tedavi, duruşunuzun düzelmesini sağlayabilir ve şikayetlerden kaynaklı arıları azaltabilir. Bununla birlikte kifoz tedavisi için bir fizyoterapiste veya doktora gidebilirsiniz. Uzmanlar farklı uygulamalarla size iyi vücut duruşunun ne olduğunu, ayrıca size kaslarınızı çalıştırmanın yollarını da öğretirler. Böylece denge problemlerinizi ve ağrıyı en aza indirmenize yardımcı olurlar. Kifoz nefes alma problemlerine neden oluyorsa, fizyoterapist size nefes egzersizleri de öğretebilir. Bununla birlikte ilerlemiş kifoz için operasyon gerekebilir. Bu tür durumlarda ise omurga eğriliği gerekli durumlarda vida ve platinlerle düzeltilebilir.

Kifoz Egzersizleri Nelerdir?

Kifozunuz veya zayıf bir duruşunuz varsa egzersiz yapmak faydalıdır. Egzersizler sayesinde kasları güçlendirebilir ve sırtınızı esnek tutabilirsiniz. Örneğin, egzersizler duruşunuzu iyileştirmenize ve ağrıyı azaltmanıza yardımcı olabilir. Bir fizyoterapist veya terapötik terapist, özel duruşunuz için uygun egzersizler hazırlamanıza ve egzersizleri doğru yapıp yapmadığınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Kifoza egzersizlerini her yerde rahatlıkla yapabilirsiniz. Örneğin, iş aralarında veya televizyondaki reklam sırasında beş dakika yapmanız mümkün. Kifoz durumunda duruşunuzu düzeltmenize yardımcı olabilecek bazı egzersizler şunlardır:

  • Dik durun veya dik oturun. Çenenizi kaldırmadan veya indirmeden yavaşça geriye doğru hareket ettirin. Yandan double chin egzersizi yapıyormuşsunuz gibi görünür. Ardından boynunuzu tekrar gevşetin. Bu egzersizi birkaç kez tekrarlayın.
  • Dik pozisyonda omuzlarınızı geriye ve aşağıya doğru hareket ettirin. Hareketi birkaç kez tekrarlayın.
  • Kalçanız, omuzlarınız ve başınız duvara değecek şekilde duvara yaslanın. Ayaklarınız duvardan birkaç santim uzakta olmalıdır. İki kolunuzu duvara değecek şekilde kaldırın ve kollarınızı duvarda yavaşça yukarı ve aşağı hareket ettirin.

Duruş bozuklukları ve kifozun ilk evrelerinde doktor kontrolünde bu tür egzersizler yapabilirsiniz. Yüzme gibi farklı sporlar da omurganızı destekleyebilir. Bu nedenle kontrollü egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Antrenmanlarınız esnasında yaralanmaları önlemek ve daha fazla destek sağlamak için sporcu ekipmanları edinebilirsiniz. İyi ekipman, koşu ayakkabısı, yüzücü mayosu ve dizlik gibi tüm ekipmanlara ise Barcin.com’un zengin ürün yelpazesi sayesinde erişebilir ve dilediğiniz ürüne sahip olabilirsiniz.

Yaşam Koçu Hakkında Merak Edilenler

Futbol Tarihinin Unutulmaz Kalecileri