Koşucularda en sık görülen rahatsızlıklar eklem yangıları ve tendonit (tendon iltihabı). Bir koşucu olarak aşağıdaki rahatsızlıklardan şikayetçiyseniz, bu alanda deneyimli uzman hekimlere (fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi, spor hekimi, ortopedist) başvurabilirsiniz. Tedavi ve müdahaledeki gecikmeler hem tedavinizin daha uzun sürmesine hem de koşuya daha uzun soluklu ara vermenize veya antrenman programınızın aksamasına neden olabilir.
Ayak Bileği Burkulması
Birçok koşucunun karşılaştığı bilek burkulması ayak bileğinin içe doğru dönmesi şeklinde gerçekleşerek zayıf olan kemik bağ dokusunun gerilmesine veya yırtılmasına neden olur. Açık havada veya koşu bandında koşarken çok kolay karşılaşılabilecek bir sakatlıktır.
Özellikle koşu bandında koşarken dikkatinizin dağılması durumunda ayağınızın bir kısmı hareket halinde olan dönen kemere, diğer kısmının dışarda kalması durumu sizin koşu bandından hızlıca inmenize neden olur. Eğer banttan ters bir şekilde zıpladıysanız bileğinizi burkabilirsiniz.
Açık havada koşarken de bu risk vardır. Bozulmuş arazi ve kaldırım taşları bu riski arttırmaktadır. Koşarken tüm dikkatinizi yaptığınız aktiviteye yoğunlaştırmanız, bu tür rahatsızlıkların önüne geçmenizi sağlayacaktır.
Koşucu Bacağı (Medial Tibial Stres Sendromu)
Bacaktaki tibia kemiğinin -kaval kemiği- önünde bulunan tibialis anterior kası ile arasında ayrılmalar oluşarak inflamasyona sebep olur. Bu durum bacağın iç-ön bölümünde ağrı yapar. Kaval kemiğine yapışan bacak kaslarının ani yüklenme ile kaval kemiğinin zarında zorlanma ile gelişen yangısal tablodur. Uzun süreli koşularda görülmekle beraber aynı zamanda yapılan birkaç antrenman sonrasında da görülebilir. Yokuş aşağı ve yokuş yukarı koşmak, sert asfalt zeminde koşu ve düzgün olmayan zeminde yapılan koşu bu tür sakatlık riskini arttırır. Koşuya veya egzersize başlamadan önce mutlaka kaslarınızı ısıtın ve esneme hareketleri yapın.
Uylukta adele çekilmesi (Hamstring Strain)
Uylukta arka adele çekmesi, leğen kemiğinden başlayarak dizin arka bölümüne kadar uzanmış şekilde bulunan hamstring kaslarının aşırı gerilmesi, kasın zarar görmesiyle veya yırtılmasıyla gerçekleşir. İyileşme süreci diğer kas gruplarına göre daha yavaştır. İyileştikten sonra sakatlığın yeniden görülmesi mümkündür. Bundan kaçınmak için egzersiz programınızın şiddetini haftada yüzde 10‘dan fazla artırmamalısınız.
Bacağınızın arka bölümünde gerginlik hissettiğinizde antrenmanınıza ara verin ve soğuk havalarda egzersize başlamadan önce kaslarınızı daha çok ısıtmaya çalışın.
Diz Sakatlıkları (Patellofemoral Sendrom)
Patellofemoral sendrom, alt bacak kemiklerinin formunda durmaması ile diz kapağı ve uyluk kemiği arasındaki patellofemoral eklemin kaymasına neden olur. Diz kapağı ile uyluk kemiği arasındaki eklem yüzeyindeki kıkırdak dokunun harabiyeti sonucu oluşan bu durum ‘koşucu dizi’ veya ‘ön diz ağrısı’ olarak da adlandırılır. Diz önü ağrısı olarak da tabir edeceğimiz sakatlık, diz kapağı ile uyluk kemiği arasında bulunan patellafemoral eklemden kaynaklanır. Aynı zamanda koşucu dizi olarak bilinen bir sakatlıktır. Zıplama, squat ve koşu patellofemoral sendroma sebep olabilir.
Aşil tendiniti
Baldır kasınızdan topuğa yapışan güçlü bir bağ dokusu olan aşil tendonu, koşu esnasında baldır kaslarının yoğun kullanımı sonucu gerilerek hasarlanabilir. Bu durumda topukta arka kısmında genelde sabahları veya koşu sonrası artan ağrı ve o bölgeye basınca ağrı hissedilir.