Mide Rahatsızlığı
Koşu, bildiğiniz gibi diğer dayanıklılık sporlarından daha zordur ve çokça bağırsak içi sıkışmaya sebep olur. 8, 15 veya 30 kilometrelik bir parkurda karın bölgenizdeki bu çalkalanma hareketi sindiriminizi etkileyebilir ve daha da kötüsü en yakındaki tuvalete koşmanıza sebep olabilir. Aynı zamanda koşarken kalbinizin pompaladığı kan, çalışan kaslarınızı beslemek için kaslarınıza giderken, midenizden uzaklaşır, bu da karın bölgenizdeki herşeyin bir döngü içinde oradan oraya fırlatılmasına neden olur. Koşarken midenizi dengede tutmaya devam etmek için yeterince sıvı aldığınızdan emin olun ve son öğününüzün sindirilmiş olduğundan emin olmak için yemek sonrası koşudan önce kendinize 2-4 saat zaman tanıyın.
Koşu esnasında mide bulantısı yaşıyorsanız bunu geçirecek bir tüyo verelim; Ağzınıza küçük bir yeşil naneli sakız atın. Hem yanınızda taşıması kolaydır, hem de midenizi sakinleştirir.
Su Toplaması
Koşan herkesin ayakları antrenmanlarda birçok strese maruz kalır ve su toplaması durumu uzun koşulardan veya yarışlardan sonra görülen yaygın bir durumdur. Yeni ayakkabılarla yapılan ilk koşu veya yağmurda yapılan koşularda da aynı durum yaşanır. Su toplaması, ayağınız ile ayakkabınız arasındaki sürtünme sebebiyle derinizin oluşturduğu kabarcıklardır ve rahatsızlık verici hatta işkenceli bir hale gelebilir. Eğer yeni bir su toplanması varsa, çakmak veya ocak ateşinde 30 saniyeliğine tutacağınız iğneyi bu yöntemle sterilize ettikten sonra biraz soğumasına izin verip su toplamasını iğne ile delin ve böylece içindeki sıvı dışarı aksın veya akıtın. Sıvıyı çıkardıktan sonra bölgeyi hidrojen peroksit ile sterilize edin ve su toplaması olan bölgeyi yeniden sürtünmeye maruz kalmayacak şekilde koruyun. Bunun için bir “blister pad” (su toplaması bandı veya yara bandı) işe yarayacaktır.
Tabi en iyisi su toplaması oluşmadan önce önlem almak. Bunu da nemi atabilen sentetik çoraplar ve ayağınıza tam uyan koşu ayakkabılarıyla önleyebilirsiniz.
Tahriş
Hiç yağmurda veya çok sıcakta koştuktan sonra duş alırken, vücudunuzun bazı yerlerine su değdiği anda yanma hissi yaşadınız mı? Kuvvetle muhtemel kol altı çevresi, bacak içi, kasık, bel, göğüs gibi bu bölgelerden biri veya birkaçı ıslak kıyafetlerin veya üzerinize uymayan kıyafetlerin sürekli sürtünmesiyle tahriş olmuştur. En çok sebep olanlar tişörtler, iç çamaşırlar, koşu şortları, nabız bantları, koşu kemerleri ve kadınlar için sporcu sütyenleridir. Bu tahrişi önlemek için, üzerinize tam uyan, nemi atabilen kıyafetler giymeniz ve koşudan önce tahriş olabilecek bölgelerinize krem sürebilirsiniz. Vazelin sürmeyin çünkü kıyafetlerinizde leke bırakır.
Siyah Tırnaklar
Bazen ayak tırnaklarınızın rengi sizin tercihinize göre değişmez. Ayak tırnağının, genellikle de baş parmak tırnağının renk değişimi, uzun ve ağır antrenman döneminden, bir yarıştan veya uzun bir koşudan sonra koşucular arasında yaygın olarak görülür. Aşırı baskıdan dolayı tırnağın altında kan toplanması oluşur ve bu da tırnak renginin değişmesine sebep olur. Siyah tırnak genellikle acı vermez ve tamamen düşene ya da kendi başına büyüyüp yeni tırnak yerine geçene kadar kendi haline bırakılmalıdır. Eğer kararmış tırnak ağrı veriyorsa, bu durumda tırnağın altında toplanan kan, dışarı akıtılmalıdır ki tırnaktaki baskı rahatlatılsın. Enfeksiyon riskini en aza indirmek için en iyisi bu işlemin bir doktor ya da hemşireye yaptırılmasıdır. Bu durum genellikle çok sıkı ayakkabı veya çoraptan olur ve koşu ayakkabınızda parmaklarınızın olduğu bölüme (toebox denir) yeterli alan ayrıldığında bu durum yaşanmaz.