“Hepimiz vahşiye özlemle doluyuz. Bu özlemin kültürel olarak onaylanmış pek az panzehiri var. Bize bu tür arzudan utanç duymamız öğretildi. Uzattığımız saçlarımızı duygularımızı saklamak için kullandık. Ama Vahşi Kadın’ın gölgesi gündüz ve gecelerimiz boyunca pusuya yatmış bir halde hâlâ varlığını sürdürmekte. Nerede olursak olalım, arkamızda tırıs giden bu gölge kesinlikle dört ayaklı.”
(Kurtlarla Koşan Kadınlar, Clarissa P. Estes, Sayfa 13)
Çocukluklarından bu yana kadınlara atfedilen rollere değinen kısa filmleriyle son dönemde oldukça dikkat çeken Nike; toplumun geneline yayılmış, özellikle spor dünyasındaki cinsiyetçi kalıplara karşı duruş sergilediği kısa filmlerle uzun süredir gündemdeydi. Kadınların gücünü öne çıkaran ve Türkiye’den Rusya’ya, Rusya’dan Ortadoğu’ya kadar her coğrafyada “kadın” olmanın artık klişeleşmiş diyebileceğimiz kalıplarına ters köşe bir yaklaşım sergileyen Nike, her biri oldukça dikkat çekici filmlerle kendi duruşundan da taviz vermiyor.
Nike Women Türkiye için Türk sporcu ve oyuncularla çekilen “This is us” (Bizi Böyle Bilin) filminin yanı sıra, Nike Russia için “Made of…” adlı bir kampanya oluşturulmuş ve çok geçmeden kısa filmini izlemiştik. Son olarak, Ortadoğu için hazırlanan “What will they say about you?” (Etraf ne der?) filmi de gelince bize de bu filmleri derlemek ve üzerine iki çift laf etmek düştü.
Nike Women Rusya: Made Of
Wieden+Kennedy Amsterdam tarafından hazırlanan film, popüler bir Rus çocuk şarkısını markanın duruşuna uygun bir hâle getiriyor. “What our girls are made of” adlı şarkı, küçük kızların ve oğlanların nelerden yapıldığını anlatıyor diyebiliriz. Şarkının orijinalinde erkekler savaşçı ve güçlü bir arketiple bezenirken kızların çiçekler kadar naif, dedikodu yapmaktan hoşlanan marmelatlar olduğundan bahsediliyor. Nike da her zaman yaptığı gibi, “Made of” adlı kısa filmle yüzyıllık klişenin algı duvarlarını sarsmayı başarıyor.
Film, küçük bir kızın bir koroyla beraber büyük bir seyirci kitlesine karşı şarkıyı söylemesiyle açılıyor. Kızlar çiçeklerden oluşur dedikten sonra kızın görüş açısında beliren sporcu kadınlar, kızın şarkıyı değiştirmesine neden oluyor. Yeni haliyle şarkıda kızlar tatlışlıktan değil; iradeden, çalışkanlıktan, kendini adamaktan, yumruklardan oluşuyor.
“Çürüklerden yapılmış. Ve yumruklardan.
Cesaretten yapılmış. Ve sıkılmış yumruklardan.
Bağımsızlıktan… Ve becerileri; Tutku ve kalpten
Ve haysiyet. İradeden yapılmış;
Çakmaktaşından daha zor. Mukavemetle yapılmış;
Ve ateşten.
Özgürlükten yapılmış; Başkalarının görüşlerinden.
Başarılardan yapılmış. Ve başarı…
Kızlarımızın yaptığı şey bu.”
Dövüş sanatları şampiyonu Anastasia Yankova’dan Olimpik buz pateni şampiyonu Adelina Dmitriyevna Sotnikova’ya; balerin Olga Kuraeva’dan kaykaycı Katya Shengelia’ya; hatta futbolcu Ksenia Lazareva’dan Nike+ Training Club koçu Anastasia Kotelnikova’ya kadar birçok ünlü ismin de yer aldığı film cinsiyet rolleri kavramlarına kelimenin tam anlamıyla meydan okuyor.
Her kız çocuğunun sınırsız potansiyele sahip olduğunun altını çizen film, ona yapmak istediği her neyse onu yapabileceğini fısıldıyor. Ve bunu günümüz koşullarında söylemek ne kadar üzücü olsa da oldukça cesaret verici bu hamle elbette tüm heybetiyle Nike’dan geliyor. Nike, bir kez daha izin verirsek bizi ezebilecek olan bu basmakalıp düşüncelerle savaşıyor ve cesareti olan kadınlara, yaptıkları şeyi tüm dünyaya göstermek için ilham vermeyi umuyor.
Künye:
Reklamveren: Nike Russia
Reklam Ajansı: Wieden + Kennedy Amsterdam
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Mark Bernath, Eric Quennoy
Yaratıcı Yönetmen: Al Merry, Craig Williams
Sanat Yönetmeni: Vasco Vicente
Reklam Yazarı: Evgeny Primachenko
Yayın Yapımı Bölümü Başkanı: Joe Togneri
Yayın Yapmcısı: Karen Whitehouse (Freelance), Soey Lim
Planlama Bölümü Başkanı: Martin Weigel
Planlama Yöneticisi: Stephane Missier
Planlama: Anna Leonte
İletişim ve Dijital Strateji Yöneticisi: Greg White
İletişim Planlama: Jocelyn Reist
Grup Marka Yöneticisi: Kathryn Addo
Marka Yöneticisi: Amber Martin
Marka Müdürü: Molly Rugg
Tasarım Bölümü Başkanı: Joe Burrin
Stüdyo Yöneticisi: Lizzie Murray
Sanat Yapım: Stacey Prudden
Stüdyo Sanatçısı: Noa Redero
Tasarım: Steele Bonus, Anna Kiosse (Freelance), José Bernabé (Freelance)
Sanat Yapım Bölümü Başkanı: Maud Klarenbeek
Proje Yöneticisi: Loes Poot
İş İlişkileri: Kacey Kelley
Yapım Şirketi: Riff Raff
Yönetmen: David Wilson
Görüntü Yönetmeni: Benoit Soler
Yapımcu: Cathy Hood
Yönetici Yapımcı: Matthew Fone
Kurgu: Mpc
Kurgucu: Govert Janse
Ses Post: Wave Studios
Ses Tasarımcı / Miksaj: Alex Nicholls-Lee
Yapımcı: Mirjam Gevers, Estelle Papougnot
Orijinal Şarkı: “Iz Chego Zhe Sdelany Nashi Mal’chishki” (‘What Our Boys Are Made Of’)
Sanatçı: Yakov Khaletsky, Yuriy Chichkov
Müzik Şirketi: Massive Music – Adaptation
Müzik Yapım: Auke Riemersma
Tekrar Yapım Beste: J.A.W. Brouwer & Koen Van Baal
Post Prodüksiyon: Mpc
Flame: Richard Weissman, Lise Prud-Homme
Renklendirme: Jean Clement Soret
Yapımcı: Kayleigh Dugdale, Edwin Elkington
Fotoğraf: Pedro Aguilar
Nike Women Ortadoğu: What will they say about you?
Nike Women için Ortadoğu bölgesine yönelik hazırlanan film, toplumsal baskıları eleştirirken kadınların gücünü öne çıkarmaya devam ediyor ve bu sefer; kadınların üzerindeki “etraf ne der” baskısını sorguluyor.
Dünyanın farklı bölgelerindeki kadınları hedefleyen Nike Women’ın, yine Wieden+Kennedy Amsterdam tarafından hazırlanan bu filminde “coğrafya kader midir?” sorusuna da güçlü bir yanıt veriliyor. Ortadoğulu kadınlar için çekilen film, özellikle bu bölgenin kültüründe güçlü bir mahalle baskısı yaratan “Aman kızım, baban ne der? Açtırma milletin ağzını.” gibi özgürlük haklarına aykırı ve ciddi boyutta sınırlayıcı kalıpları yerden yere vuruyor.
Filmin dayandığı düşünce bize de çok uzak sayılmaz aslında. Yapılan eylemin bir kadına yakışıp yakışmamasından, hangi saatte nerede olduğu ve nerede, nasıl davrandığına kadar pek çok konuda “elalemin” düşünecek kötü bir şeyi olmasına ve davranışlarımızı buna göre şekillendirmeye meyilliyiz. Hatırlayamayacak kadar küçük olduğumuz yıllarda kültürel olarak bize empoze edilen bu “elalem ne der” çekincesiyle oluşturduğumuz çemberlerden kendimizi soyutlamanın vakti gelmedi mi sizce de?
Ürdünlü boksör Arifa Bseiso’dan BAE’li parkur koçu Amal Murad’a; Tunuslu eskrim şampiyonu Inés Boubakri’den BAE’li buz patenci Zahra Lari’ye özellikle spor alanında adını tüm dünyaya duyurmuş isimlerle çalışan Nike, son derece dinamik bir müzikle birleştirdiği güçlü bir dış ses ile (Suudi Arabistan’lı oyuncu Fatima Al-Banawi) dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Künye:
Reklamveren: Nike
Reklam Ajansı: Wieden+Kennedy Amsterdam
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Eric Quennoy, Mark Bernath
Yaratıcı Yönetmen: Craig Williams, Al Merry
Sanat Yönetmeni: Teresa Montenegro
Reklam Yazarı: Mohamed Diaa
Yayın Yapımı Bölümü Başkanı: Joe Togneri
Yapım Yardımcısı: Khalid El Khouani
Planlama Bölümü Başkanı: Martin Weigel
Planlama Yöneticisi: Stephane Missier
İletişim ve Dijital Strateji Yöneticisi: Greg White
İletişim Planlama: Jocelyn Reist
Grup Marka Yöneticisi: Kathryn Addo
Marka Yöneticisi: Amber Martin
Marka Müdürü: Luke Purdy
Sanat Yapım: Maud Klarenbeek
Proje Yöneticisi: Loes Poot
İş İlişkileri: Emilie Douqué
Yapım Şirketi: Division
Yönetmen: Fleur Fortuné
Görüntü Yönetmeni: Natasha Braier
Stilist: Hannah Edwards
Uygulayıcı Yapımcı: Benoit Roques
Yönetici Yapımcı: Jules De Chateleux
Kurgu: Trim Editing
Kurgucu: Paul Hardcastle
Kurgu Yardımcısı: Ed Hanbury
Audio Post: Grand Central Recording Studios
Sound Designer/Mixer: Raja Sehgal
Additional Tracklay: George Castle
Ek Kayıtlar: Stainless Sound
Ses Mühendisi: Nick Smith
Ses Yardımcısı: Robert Stelmach
Müzik: Woodwork Music
Sanatçı: Philip Kay “Full Circle”
Müzik Yapım: Andy Oskwarek
Post Prodüksiyon: Glassworks Amsterdam
VFX Süpervizörü: Kyle Obley
Lead Flame: Kyle Obley
Flame: Hugo Rodriguez
Renklendirme: Matt Hare
Yapımcı: Jason Bartnett
Yapım Başkanı: Anya Kruzmetra
Fotoğrafçı: The Wade Brothers, Making Pictures
Retouch: Stanley’s Post
Nike Women Türkiye: Bizi böyle bilin.
Nike, kültürün bir parçası gibi görünen ve kadına yapıştırılan yaftaları, bu önyargıların aleyhine kullanmaya kararlı görünüyor. Nike Women Türkiye için hazırlanan serinin bir diğer filmi yine Wieden+Kennedy Amsterdam’dan gelmişti.
Kadınlar hakkındaki söylenegelen ve artık kanıksadığımız gerçeklerden yola çıkarak ironilerle dolu yanıtlarıyla bu kısa film, üzerine düşünmeye bile fırsat bulamadığımız ifadeleriyle dikkat çekiyor. Kadınlar çiçektir, kadınlar güzeldir… Kadınları altınlarla, parlak mücevherlerle şımartmak çok kolaydır. Ve daha niceleri… Tüm bu yakıştırmaların doğurduğu etiketler bizi bir ayrımın eşiğine getiriyor ve tüm bu farkındalık hâli de Nike’ın radarına girmiş görünüyor. Nasıl mı?
Elinin hamuruyla çalışan bir kadının aynı “narin” ellerle bir anda ağırlık kaldırmaya başlamasından tutun da, aile fotoğrafında hanım hanımcık oturan bir kadının gülümsemesiyle birlikte ortaya çıkan ağızlığıyla içindeki sporcunun uyanması bir oluyor. Her kadının altın sevmesi genellemesine de harika bir cevabı olan film, tüm okları Altın Madalya’ya çeviriyor. Bir de herkesin içinde kahkaha atma mevzusu var ki, bu üç film arasında en ince ayrıntıya sahip desek yanlış olmaz herhalde.
Kadınları spor yapmaya ve tüm bu kalıpları yıkıp geçmeye teşvik eden kısa filmde yer alan sporcular; Türk Milli Basketbol Oyuncusu Işıl Alben, Milli Tenisçi İpek Soylu, Milli Triatlet Esra Gökçek, Kikbokscu Funda Diken Alkayış, Çisil Sıkı’nın liderliğindeki Dans Fabrika dansçıları ile oyuncular Dilan Çiçek Deniz ve Elvin Levinler. Beyonce’nin efsanevi şarkısı Run the World (Girls)’ün çaldığı fonda Ezgi Mola da dış ses olarak karşımızda.
Son olarak; amatör ve profesyonel kadınların spordaki başarılarını kutlamayı asla ihmal etmeyen Nike, bireylerin ve dolayısıyla toplumların sporla birlikte gelişebileceğinin altını çizmeye devam ederken biz de serinin devam filmlerini heyecanla beklemedeyiz.
Künye:
Nike Turkey – This Is Us
Reklamveren: Nike
Ajans: Wieden+Kennedy Amsterdam
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Mark Bernath, Eric Quennoy
Yaratıcı Yönetmen: Craig Williams, Al Merry
Sanat Yönetmeni: Zeynep Orbay, Tunç Topçuoğlu
Metin Yazarı: Bern Hunter, Annika Taneja
Yayın Yapımı Bölümü Başkanı: Joe Togneri
Yönetici Yapımcı: Elissa Singstock
Planlama Bölümü Başkanı: Martin Weigel
Planlama Yöneticisi: Stephane Missier
Planlama: Anna Leonte
İletişim Planlama ve Dijital Strateji Bölümü Başkanı: Greg White
İletişim Planlama: Jocelyn Reist
Grup Hesap Yöneticisi: Kathryn Addo
Hesap Yöneticisi: Amber Martin
Müşteri Temsilcisi: Molly Rugg, Anna Boteva
Sanat Prodüksiyon Bölümü Başkanı: Maud Klarenbeek
Sanat Satınalma: Rachel Perry
Stüdyo Başkanı: Lizzie Murray
Tasarımcı: Anna Kiosse (Serbest Çalışan)
Proje Yöneticisi: Loes Poot
İş İlişkileri: Michael Graves
Prodüksiyon Şirketi: Academy Films
Yönetmen: Us – Christopher Barrett, Luke Taylor
Görüntü Yönetmeni: Alex Barber
Yapımcı: Medb Riordan
Yönetici Yapımcı: Simon Cooper
Düzenleme Şirketi: The Assembly Rooms
Editör: Vid Price
Ses Post: Wave Studios
Ses Tasarımcı/Mixer: Alex Nicholls-Lee
Sanatçı / Parça: Beyonce “Run The World (Girls)”
Plak Şirketi: Columbia/Sony
Yayıncı: Warner Chappell/Sony Atv/Songs Publishing/Bmg Chrysalis
Müzik Şirketi: Massive Music
Post Prodüksiyon: Glassworks Amsterdam
Flame: Thiago Porto
Renklendirme: Daniel De Vue, Matt Hare
Yapımcı: Dave Moore
Fotoğrafçı: Ruud Baan