in

Okul Öncesi Sporun Çocuk Gelişimine Katkısı

Spor, sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de sayısız faydası olan bir etkinlik. Özellikle okul öncesi dönemde sporla tanışan çocuklar hem fiziksel hem de bilişsel gelişimde birçok avantaja sahip olur. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde meydana gelebilecek bazı hastalıkların riskini minimuma indirgemesinden akademik performansı artırmasına kadar sayısız katkıyı beraberinde getiren okul öncesi beden eğitimi kazanımları, stresi azaltmaya da olanak tanır. Peki küçük yaşta spora başlamanın faydaları nelerdir? Okul öncesi beden eğitimi etkinlikleri olarak neler yaptırabilirsiniz? Eğer siz de bu soruların yanıtlarını arıyorsanız mutlaka yazımızı okumaya devam edin.

Sporun Eğitime Katkısı Nedir?

Beden eğitiminin çocuğun gelişimine etkisi son derece geniş kapsamlı. Araştırmalar, düzenli fiziksel aktivite ve sporun akademik performansı artırabiliğini gösterir. Spor, dikkat süresini uzatarak öğrencilerin daha uzun süre odaklanmalarını sağlar. Aynı zamanda sporla uğraşan çocukların stres düzeyleri düşme eğilimindedir. Dolayısıyla çocuğun öğrenme süreci daha etkili hale gelir. (1)

Küçük yaşlardan itibaren spor programlarına düzenli ve aktif bir biçimde katılan öğrencilerin bilişsel gelişimi daha ileri düzeylere çıkabilir. Bu tür aktivitelerle kendini geliştiren çocukların daha iyi test puanları aldığı, sınıf içerisinde daha olumlu tutumlar sergilediği ve sınıf dışında da başarılı olduğu gözlemlenmiştir. (2)

Okul Öncesinde Neden Spor Yapılmalı?

Spor, çocuğun hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendisini geliştirmesi için son derece güçlü bir araç. Spor yapan çocuk bir yandan fiziksel becerilerini geliştirirken diğer yandan ise yeni arkadaşlar edinerek sosyalleşir. Çocuğunuz okul öncesinde takım üyesi olmayı öğrenir. Bu da çocuğa adil olmayı öğretir. Özgüveni geliştirmesi ve çocuğu eğlendirmesi de okul öncesi dönemde beden eğitimi ve spor uygulamalarının faydalarındandır.

Okul öncesinde spor yapmanın çocuğa sağladığı bazı faydalar şunlardır:

  • Spor yapmak, çocuklara çok güçlü bağlarla arkadaşlık kurma fırsatı tanır.
  • Çocukla arasında sosyal etkileşim artar.
  • Müsabakalar sayesinde çocuklar, başarılarından ve başarısızlıklarından ders alma fırsatı elde eder.
  • Otoriteye, kurallara, ekip arkadaşlarına ve rakiplerine saygı duymayı çocuklar sporla öğrenirler.
  • Spor deneyimleri, çocuklarda olumlu benlik saygısı oluşturmaya yardımcı olur.
  • Çocuklar spor yoluyla olumlu hayat dersleri alarak yetişkinlik dönemlerinde dürüst, güvenilir, ihtiyaç sahiplerine her an yardım etmeye çalışan kişiler olabilir.

Spor, çocuklara sağladığı bu faydalarla hem eğitim çağlarında hem de yetişkinlik dönemlerinde iyi insanlar olma şansı tanır.

Beden Eğitimi ve Spor Çocuğa Neler Kazandırır?

Beden eğitimi ve spor; çocuğun fiziksel, bilişsel ve psikolojik gelişimine birçok katkı sağlar. Okul öncesinde beden eğitimi ve spor etkinliklerine katılan çocuklar aileleri dışında farklı ortamlar görme imkanı elde eder. Bu aşamada önemli olan ebeveynlerin çocuğun spora alışmasına, onu kabul etmesine ve sevmesine izin vermesidir. Bunun için de belli bir zaman geçmesi önemli. Spor, zaman içerisinde çocuğun günlük yaşamının bir parçası haline gelir ve daha ilginç şeyleri keşfetmesine yardımcı olur.

Okul öncesi dönemde çocuğunuza şu sporları denetebilirsiniz:

  • Yüzme
  • Atletizm
  • Jimnastik
  • Dans
  • Tenis

Çocuğunuzun yaşı ilerledikçe basketbol, voleybol ve futbol gibi sporlarla tanışmasını da sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzu bir spora başlatmadan önce bu spordan keyif alıp almadığını gözlemlemenizde de fayda var.

Hareketin Çocuk Gelişiminde Öğrenmeye Katkıları Nelerdir?

Hareket, beyin gelişimi ve öğrenme kapasitesi üzerinde doğrudan etkili olan bir faktördür. Çocukluk döneminde bol bol hareket eden çocukların beyinlerindeki bağlantıların arttığı ve daha kolay öğrendikleri düşünülür. Dikkat süresi ve konsantrasyon üzerinde etkileri de olan hareket, öğrencilerin bilgiyi uzun süreli hafızalarında daha fazla tutmalarına yardımcı olur. Aynı zamanda okul öncesi dönemde hareket eden çocukların, problem çözme ve analitik düşünme becerileri daha hızlı gelişir. (3)

Okul öncesi dönemde spor ve hareketin çocuk gelişimi üzerindeki olumlu etkileri göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Bu dönemde kazanılan alışkanlıklar ve beceriler, çocuğun ileriki yaşantısında da ona rehberlik eder.

Çocuğunuzun aktif yaşamında ona eşlik edecek çocuk spor ayakkabı modellerine Barcin.com ile ulaşabilir ve onun kendisini daha iyi geliştirmesine katkı sağlayabilirsiniz.

KAYNAKÇA:

  1. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/91847
  2. https://novakdjokovicfoundation.org/the-importance-of-sports-for-children/
  3. https://www.gvi.co.uk/blog/4-reasons-why-sport-is-important-in-early-childhood-development/

Selülit Nasıl Gider? & Selülit Sporla Geçer mi?

Spor Ekipmanları Nasıl Temizlenmeli ve Dezenfekte Edilmeli?