in

Oruç Tutmanın Zayıflama Üzerine Mucizevi Etkileri Sağlık ve Kilo Kontrolü

Ramazan ayının yaklaşması ile oruç hakkında merak edilen konular da sıkça araştırılır. 30 gün boyunca oruç tutmanın sadece dini açıdan değil, sağlık açısından da pek çok faydası bulunur. Oruç, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden kilo vermeye ve bilişsel fonksiyonların iyileştirilmesine kadar birçok yarar sağlar. Peki, 30 gün oruç tutmanın faydaları neler ve oruç tutarken neleri bilmek gerekir? İşte oruç hakkında merak edilenler:

Oruç Tutmanın Faydaları

Oruç tutmak, tıp dünyasında sağlık açısından çeşitli faydalara sahiptir. Oruç ibadeti sağlıklı kişiler için zihinsel, fiziksel ve psikolojik yararları ile öne çıkar. Oruç sırasında uzun süre aç kalan mide ve sindirim sistemi, dinlenme, arınma döngüsüne girer. Orucun temel faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Kan şekeri düşer.
  • Yağ yakımı desteklenir ve kilo kaybı gerçekleşir.
  • Bağışıklık sistemi güçlenir.
  • Vücuttaki enflamasyon etkisi düşer.
  • Zihinsel fonksiyonlarda iyileşme gözlemlenir.
  • Vücut zararlı toksinlerden arınmaya başlar.
  • Psikolojik rahatlık sağlanır.
  • Cilt daha canlı hale gelir.
  • Mide ve bağırsaklar dinlenerek arınır.
  • Karaciğer fonksiyonları düzelir.
  • Büyüme hormonu salgılanır.

1 Ay Oruç Tutarak Kaç Kilo Verilir?

Ramazan ayında metabolizmanın hızlanması, yağ yakımını destekler ve kilo kaybına katkıda bulunur. 1 ay oruç tutarak kaç kilo verileceği kişinin uyguladığı diyete ve vücudun metabolik özelliklerine göre değişiklik gösterir. Uzmanlara göre diyet ve spor eşliğinde 1 ay boyunca oruç tutulduğunda kişinin, vücut ağırlığının %5 ile %10’u arasında kilo kaybetmesi sağlıklı olarak kabul edilir.

1 Hafta Oruç Tutarak Kaç Kilo Verilir?

1 haftada oruç tutarak kaç kilo verileceği, kişinin uyguladığı beslenme ve spor düzenine göre değişir. Ancak kilo vermek isteyenlerin, şok diyetler adı altında sağlıksız beslenme yerine sahur ve iftarda dengeli bir beslenme düzeni benimsemeleri önerilir.

Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Oruç sürecinde birçok kişi, fazla yemekten sahuru atlamaya kadar bir dizi yanlış uygulamaya yönelebilir. Bunlar vücudu yoran ve yanlış beslenme alışkanlıklarını tetikleyen davranışlardır. Oruç döneminde şu noktalara dikkat ederek sağlıklı bir ibadet döngüsü deneyimleyebilirsiniz:

  • Oruç sürecinde, aç kalma düşüncesi ile fazla yemek yemek doğru değildir. Fazla yemek kişinin, daha fazla acıkıp susamasına sebebiyet verebilir. Bunun yerine az porsiyonlarda sağlıklı besinler tüketilmesi önerilir.
  • Sahurda fazla su tüketmek, midenin asidik seviyesini artırarak sindirim sisteminin sağlıklı işleyişini bozar. Bu durum, gaz ve ağız kokusu gibi istenmeyen sorunlar doğurabilir.
  • Sahur esnasında unlu ve şekerli gıdalar tüketmek, kan şekerini yükselterek insülin salgılanmasını artırır. Bu, vücudun daha kolay acıkmasına ve gün boyu midenin kazınmasına sebep olabilir. Sahurda pekmez, reçel, beyaz ekmek, helva gibi gıdalardan uzak durulması tavsiye edilir.

1 Ay Boyunca Oruç Tutarsak Vücudumuzda Neler Olur?

İnsan bedeni, orucu son öğünden yaklaşık 8 saat sonra anlayabilir. Bu sürecin ardından vücut enerji ihtiyacı için kas ve karaciğerlerde yer alan glikoza başvurur. Glikoz kaynağı tükendikten sonra sıra vücut yağlarına gelir. Yağların yakılmaya başlanması kilo kaybına ve kolesterolün azalmasına katkı sağlar. Aynı zamanda bu dönemde vücutta halsizlik ve yorgunluk gözlemlenebilir. Bu tip etkilerle geçen 3 günün ardından beden oruca alışmaya başlar. Sıvı alımı eskiye göre azaldığı için terleme hızlanır. Bu sebeple iftar ve sahurda karbonhidrat ile sağlıklı yağların tüketimi önem kazanır. 8 ile 15. gün arasında vücut oruç döngüsüne tamamen alışır. Vücudun enfeksiyonlara savaşması ve hastalıklara karşı bağışıklık geliştirmesi daha kolay olur. 16 ile 30. gün arasında bağırsaklar, böbrekler ve deri toksik maddelerden arınır. Bilişsel fonksiyonlar artar ve enerji seviyesi yeniden yükselir.

Oruç Tutan İnsan Zayıflar mı?

Kilo sorunu olanlar için oruç dönemi, zayıflamak için bir fırsat olabilir. Ancak bu noktada doğru beslenmek ve diyeti sporla desteklemek zayıflamak için önemlidir. Orucu sadece kilo vermek için tutmamak, beden sağlığını gözeterek hareket etmek bu dönemden verim almayı sağlayabilir.

Oruç Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Oruç; diyabet, yüksek tansiyon ve iltihaplanmaya bağlantılı çeşitli otoimmün hastalıklar üzerinde pozitif etkiye sahiptir.

Oruç Vücut Sistemlerini Nasıl Etkiler?

Oruç süreci; vücudun metabolizma, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, karaciğer ve cilt gibi organları üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bunun yanı sıra orucun kalp ve beyin sağlığı üzerinde de faydaları gözlemlenmiştir.

Siz de oruç döneminde spor yaparken kıyafet ve ekipman ihtiyaçlarınızı Barcin.com üzerinden karşılayabilir, bu dönemde fit ve sağlıklı kalabilirsiniz.

Kaynaklar:

1.https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/oruc-tutmanin-faydalari

2.https://www.zgholisticclinic.com/oruc-vucut-direncini-dusurur-mu-orucun-faydalari-nelerdir

Açık Hava Sporları Doğada Egzersiz ve Macera Sağlık ve Fitness

Yenidoğan 0-3 Ay Bebekler için Kıyafet Seçimi – Güvenli ve Şık Öneriler