in

Oryantiring Nedir?

Oryantiring Nedir

Çok sayıda sporcuyu bir araya getiren sporlara kitle sporu adı verilir. Her bireyin aktiviteye doğrudan katıldığı kitle sporlarında genel olarak seyirci bulunmaz ve sahadaki veya alandaki herkes oyuncudur. Bazen on binlerce sporcuyu buluşturan oryantiring de en popüler kitle sporlarından biri olarak kabul edilir. Peki oryantiring ne demek ve oryantiring nasıl oynanır? İşte en merak ettiğiniz soruların yanıtları…

Oryantiring en basit şekilde harita ile yön bulma sporu olarak ifade edilebilir. İsveççe “orientering” kelimesinden gelen oryantiringin tarihi 19. yüzyıla dayanır. Kavram, ilk kez İsveç Karlberg Askeri Akademisi’nde 1886 yılında bir araziyi harita yardımı ile geçmek anlamında kullanılmıştır. İlk resmi aktivite 1918 yılında yapılmıştır. Daha sonra, önce İsveç’te ardından dünyanın diğer ülkelerinde bu spora ilgi günden güne artmış ve 1961 yılında Uluslararası Oryantiring Federasyonu kurulmuştur. Federasyon dört oryantiring disiplini sunar. 

  • Koşu: En yaygın disiplindir ve yürüyerek ya da koşarak yapılabilir.
  • Dağ bisikleti: Mesafeler koşuya göre daha uzundur ve harita ölçeği daha geniştir. Haritalar yarışmacı bisikletlerinin gidonuna sabitlenir. 
  • Kayak: Genel olarak kuzey ülkelerinde yaygındır.
  • Patika: Engellilere yönelik disiplindir. Hız unsuru geri planda ve harita okuma becerisi ön planda yer alır. 

Oryantiring, farklı arazi koşullarında zamana karşı yapılır, ancak genel olarak ormanlık alanlar tercih edilir.  Katılımcılar, bir harita ve pusula yardımı ile önceden belirlenmiş kontrol noktalarını mümkün olan en hızlı şekilde bulmaya çalışır. Oryantiring haritası, topografik haritanın üzerine bitki örtüsü, evler, kuru dereler, su kanalları, elektrik direkleri gibi farklı unsurların eklenmesi ile oluşturulur. Bu nedenle, bu sporda harita okuma becerisi, haritadaki sembolleri bilme, hızlı düşünebilme ve hızlı koşabilme önem taşır. Birçok ülkede federasyonlar halinde örgütlenen bu spor belirli kurallara göre oynanır. Bu sporu yaparken gerekli aksesuar ve ekipmanları yanınızda bulundurabilirsiniz. 

Oryantiring Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir? 

Yön bulma odaklı oryantiringde sporcular, kendilerine verilen haritada belirlenmiş hedeflere sırasıyla ulaşmaya ve en kısa sürede finish noktasına varmaya çalışır. Bunu yaparken sporcuların kullanabileceği tek araç pusula ve içgüdüleri olarak ifade edilebilir. İki hedef arasında hangi rotayı izleyeceğine sporcu kendisi karar verir. Sporcular alanda gördükleri diğer yarışmacıları takip edemezler. Parkur boyunca karşılaşmaları azaltmak için sporcular genel olarak birkaç dakika ara ile alana alınır. 

Sporcuların ulaşması gereken hedeflere kontrol noktası adı verilir. Her kontrol noktasında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar kontrol noktasına ulaştıklarında bayrağın yanındaki zımbayı, ellerinde bulunan fişe (kontrol kartı) basar ve bu şekilde o kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlar. Kontrol kartı ve zımba yerine elektronik sistem de kullanılabilir.  Finish noktasına en kısa sürede ulaşan oyuncu kazanan olur. Tüm hedefleri tamamlayamayan oyuncular ise yarışmadan diskalifiye edilir. 

Türkiye’de Oryantiring Oynanıyor mu?

Türkiye’de oryantiring, 1970’li yıllardan bu yana askerler, polisler, üniversitelerin spor bölümleri, izciler gibi farklı gruplar tarafından yapılmaktadır. Bu sporun yaygınlaşması ve her meslekten ve her yaştan insan tarafından yapılır hale gelmesi için 1999 yılında İstanbul’da ve Ankara’da halka açık oryantiring grupları kurulmuştur. Halka açık gruplar, düzenledikleri etkinliklerle oryantiring sporunun daha büyük kitleler tarafından bilinmesini amaçlamıştır.

Türkiye’deki resmi örgütlenme çalışmaları ise 2001 yılında başlamış ve 2006 yılında Oryantiring Federasyonu kurulmuştur. Türkiye’de gerçekleştirilen en önemli oryantiring faaliyeti, uluslararası katılıma da açık olan “İstanbul 5 Gün” yarışmaları olmuştur. Hızlı hareket etmeyi ve hızlı düşünmeyi teşvik eden oryantiring için doğru ayakkabı seçimi oldukça önemli. Parkurda en iyi performansınızı göstermenize destek olacak ayakkabı modellerini ise Barcin.com üzerinden satın alabilirsiniz.

Basketbol Fanatiklerinin Vazgeçemeyeceği En Spor & Şık Giyim Tarzları

Basketbol Fanatiklerinin Vazgeçemeyeceği En Spor & Şık Giyim Tarzları

Buz Pateni Nedir, Nasıl Yapılır, Kuralları Nelerdir?

Buz Pateni Nedir, Nasıl Yapılır, Kuralları Nelerdir?