in

Ruh ve Beden Arasındaki Denge İçin Meditasyon Şarkıları

Bazen bir müzik sizi alır uzaklara götürür, bazen gevşersiniz. Bazen başınızı ağrıtacak kadar güçlüdür; bazen ise sizi çok mutlu edebilir. Birbirinden rahatlatıcı meditasyon şarkılarıyla siz de ruhunuz ve bedeniniz arasındaki dengeye küçük bir hoşluk yapabilirsiniz.

Müzik, bir çeşit duyguları değiştirme ve eyleme geçirme sanatı diyebilir miyiz? Hem de Şamanlardan tutun da Kızılderili topluluklarına kadar, dünya döndükçe. Masalları, efsaneleri ve hikayeleri düşünün. Davul ve tef çalarak kötü ruhları kovan yüksek ruhları bir de… Müzik, auramız ile, çakramızla ve evrenle olan ilişkimizin her anında sandığımızdan daha çok köprü görevi üstleniyor aslında. Gözlerinizi kapatıp müziğin algılarınızı yukarıya çekmesine öylece izin verdiğiniz anları ve o anın içindeki sonsuz huzuru düşünün.

Şimdi gelin, bedenimizi etkileyen ve enerjimizi değiştiren farklı müzik aletlerinin bedenin farklı bölümlerine olan bambaşka etkilerine kendimizi bırakalım. Bırakalım, ruhumuz gevşesin. Bırakalım, haftanın tüm stresini üstümüzden gitsin. Dr. John Diamond’ın “Your Body Doesn’t Lie” (Bedeniniz Yalan Söylemez) adlı kitabında söylediği gibi; “Doğru seslerle çevrelenirsek, canlanır, enerji kazanır ve dengeleniriz.”

kok

Muladhara (Kök) Çakra

Fiziksel yeterlilik, güç ve canlılığa olan ihtiyacımızı karşıladığı için bizi hayata bağlayan en temel enerjimiz olduğunu söyleyebileceğimiz kök çakra, dengede değilse obezite, sırt ağrısı, kabızlık gibi fiziksel sorunların yanı sıra; güvensizlik, hayata ilgisizlik, intihara meyil gibi psikolojik rahatsızlıklara da yol açabilir. Kök çakrayı dengelemek için en uygun müzik; vurgulu ritmlerden oluşan monoton bir şarkı olmalıdır.

pelvis

Svadhisthana (Pelvis) Çakra

Göbek deliğimizin 4 parmak aşağısında yer alan bu çakra, vücudumuzdaki sıvılarla doğrudan ilişkili ve üreme merkezli olup tat alma duyusuyla da bağlantılıdır. Aşk ve cinsel birleşme isteği ile doğrudan bağlantılı olan bu çakra bir nesneye ya da canlıya hayat vermenin özünü oluşturur. Dengesizlik durumunda hırslı, saldırgan ve hayal ile gerçeği birbirinden ayırt edememe gibi durumlar oluşur. Pelvis çakrasını dengelemek için akıcı ve sürükleyici ritmler önerilir, su sesi de bu çakra için oldukça etkilidir.

manipura

Manipura (Karın) Çakra

Göbek deliği bölgesinde yer alan karın çakrası ateş elementi ile bağlantılıdır. Kendine güvenin, dinamizmin ve egemenliğin merkezi olduğunu söyleyebileceğimiz bu çakra doğru çalışmadığında beden ile ruh arasında bir kopukluk yaşanır ve bu da mide ve sindirim sisteminizi olumsuz etkileyebilir. Yargılayıcı olmak ve mükemmelliyetçi olmakta ısrar etmek de psikolojik etkileridir. Özellikle yaylı çalgıların ağırlıklı olduğu armonik ve orkestra müzikleri bu çakranın doğru çalışmasını sağlayabilir.

kalp

Anahata (Kalp) Çakrası

Kalp çakrası, adından da anlaşılacağı üzere göğüs bölgesinde yer alır. Sevgi, adanmışlık, denge, şefkat, uyum ve empatiyle doğrudan ilişkili olan bu çakranın dengesizliği söz konusu olduğunda soğuk, kayıtsız ve sevgisiz davranma gibi tepkimeler ortaya çıkabilir. Fiziksel düzeyde ise kalp, akciğer, lenf bezleri ile ilgili rahatsızlıklar doğurabilir. Kalp çakrasında denge sağlamak için üflemeli çalgıların merkezde olduğu doğu ve batının geleneksel müziklerini önerebiliriz.

bogaz

Vişhudda (Boğaz) Çakrası

Evrenin başlangıcından bu yana kaydedilmiş eylemlerin, olayların, duyguların, düşüncelerin ve bilgilerin deposu diyebileceğimiz eter ile doğrudan ilişkili olan boğaz çakrasının bağlantılı olduğu duyu sestir. Sağlıklı bir çakraya sahip insanların ifade etme becerisi yüksektir ve büyük ve hayatı etkileyen kararlar alma yetisine sahiptirler. Çakranın dengesizliğinde ise ses telleri, tiroid, kulak ve boğaz ile ilgili rahatsızlıklar ortaya çıkar. Denge uyumu için yüksek tonlara çıkabilen müzikler ve new age şarkılar dinlenebilir.

Sahasrara (Tepe) Çakrası

Çakra sisteminin en tepesinde yer alan Sahasrara, kafatasının üstünden 6 cm yukarıda yer alır. Yani saf bilincin ve spiritüel gerçekliğin bulunduğu yerdedir. Burası tam da bireyin bilincinin evrenle olan ilişkisiyle buluştuğu yerdir diyebiliriz. Bu çakra bilgeliğe giden yoldur ve dengesizliğinde ölüm korkusu ve hatta bir o kadar yaşam korkusunu da beraberinde getirir. Fiziksel düzlemde ise beyin fonksiyonlarını ve sinir sistemini etkileyen rahatsızlıklara yol açabilir. Bu çakra için en uygun müzik aslında sessizliktir. Bu sessizlik düzeyine hazırlanırken doğa sesleri içeren müzikler dinlenebilir.

Sizin için hazırladığımız ve ruhunuzla bedeniniz arasındaki iletişimde denge sağlayacak meditasyon şarkıları listemizi Spotify hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Doğada Kamp Yapmanın Sizi Daha Sağlıklı Yaptığına Dair 5 Bilimsel Kanıt!

Basketbol Mühendisi: Aydan Siyavuş