in

Uzak Durulması Gereken Besin: Ekmek

Uzak Durulması Gereken Besin: Ekmek

Ekmek, öğünlerin yanında tercih edilen bazen de kendisi tamamen bir öğün olan ve sıklıkla tercih edilen besinler arasında yerini alır. Tam buğday unu, mısır unu ve siyez unu gibi ana malzemeler kullanılarak yapılan ve içeriğine göre de sağlık açısından birçok faydası olan ekmek çeşitleri vardır. Bunlar arasından sağlığınıza ve diyetinize uyan bir ürünü tercih etmeniz dengeli bir beslenme düzeni oluşturmanız için önemlidir. Ekmek yemenin faydaları olduğu gibi bazı zararları da vardır. Siz de vücudunuza iyi gelecek bir beslenme düzeni için ekmek tüketimini azaltabilir ya da alternatif ürünlere yönelebilirsiniz. 

Ekmek Bağımlılığı Nedir?

Beyaz undan yapılan ekmekler rafine karbonhidrat içerdikleri için ve bunun yanında kolay bir şekilde sindirildikleri için beynin uyarır ve bu da insan vücudunda gıda bağımlılığına yol açabilir. Ayrıca yediğiniz karbonhidrat içeren bu ekmekler sindirildikten sonra kanınıza şeker olarak geçiş yapar. Bu durum kan şekerinizin yükselmesine sebep olduğu için vücudunuz insülin salgılamaya başlar ve hızlı bir kan şekeri artışı ve azalması yaşarsınız. Vücudunuzda meydana gelen bu durum hızlı bir şekilde acıkmanıza sebep olduğu için sürekli yemek yeme isteği uyandırabilir. Hem beyninizde haz merkezinin uyarılmasını sağlayan hem de hızlı bir şekilde tekrar acıkmanıza neden olan ekmek, bu nedenle sizin için bir bağımlılığa dönüşebilir. Bu durum sağlıksal açıdan çeşitli sorunlara neden olabilirken kilo alımını da artırır. Ekmek bağımlılığından kurtulmak için yediğiniz ekmek miktarını yavaş yavaş azaltabilir, basit karbonhidratlı ürünler tüketmeyi bırakabilir, şeker, gluten ve buğday içeren besinleri de yemek alışkanlıklarınızdan çıkarabilirsiniz.

Ekmeğin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Beyaz ekmek, buğdayın faydalı olan kepek ve lifli kısımlarının ayrıştırılarak sadece nişastalı bölümünden elde edilen bir üründür. Bu nedenle sadece basit karbonhidrat içerir ve sizde bağımlılığa, aşırı yeme isteğine neden olabilir. Kepekli ekmek çeşitleri de beyaz una biraz kepek eklenerek yapılmış ve yine beyaz ekmek gibi besin değeri düşük bir üründür. Birçok diyette beyaz ekmeğe alternatif olarak tercih edilir. Kilo almanıza, insülin direnci oluşturmanıza ve daha farklı birçok soruna neden olan beyaz ekmek ise uzmanlar tarafından önerilmeyen grupta yerini alır.

Ekmek tüketiminden vazgeçemeyenler için tam buğday unundan yapılan ve besin değeri oldukça yüksek ürünler de bulunur. Lif oranı oldukça yüksek olan bu ekmekleri tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan günlük karbonhidratı temin edebilirsiniz. Buğday ekmeğinde Omega 3 ve Omega 6 yağları bulunur ve bunlar gelişme çağında olumlu etkiler sunan ürünler arasında yerini alır. Ayrıca enerji sağlar ve çeşitli proteinleri de kolayca almanıza imkan tanır. Diyetleriniz için araştırma yaparken zeytinyağlı ekmek faydaları ya da tam buğday ekmeği zararları gibi aklınıza takılan birçok soru olabilir. Bu noktada uzmanlara danışarak diyetiniz için uygun ekmeği seçmeniz çok önemlidir. Siz de öğünlerinizde dilediğiniz ekmeği içeriğini dikkate alarak tercih edebilir, farklı ekmek türlerini deneyimleyebilirsiniz. 

Vücudumuza İyi Gelecek Ekmek Çeşitleri Nelerdir?

Tam buğday unundan yapılan ekmek çeşitleri yüksek miktarda protein ve lif içerir. Bu sayede tam buğday ekmeği faydaları açısından tüketebileceğiniz ürünler arasındadır. Çavdar unu faydaları da oldukça fazladır. Çavdar ekmeği de lif, B vitamini ve demir yönünden zengin olan ve size fazladan enerji sağlayan ekmek çeşitlerinden biridir. Bunların yanında yulaflı ve tam tahıllı ekmek çeşitleri de birçok diyette önerilir. Siz de bu ürünleri diyetinize ekleyerek güne daha enerjik başlayabilir, tokluk hissinizi artırabilir ve bu sayede dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni elde edebilirsiniz. Sağlıklı beslenme rutininizi spor yaparak bir üst seviyeye çıkarabilir, bunun için de uygun fiyatlı ve kaliteli birçok ürüne Barcin.com üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz. 

Jimnastik Nedir? Jimnastik Nasıl Yapılır?

Jimnastik Nedir? Jimnastik Nasıl Yapılır? Jimnastiğe Hangi Yaşta Başlanır?

İç Bacak Nasıl İnceltilir?

İç Bacak Nasıl İnceltilir?