in

Vegan Diyeti – Et Yemeden Kas Yap!

Kas yapmak ve güçlenmek için plan yaparken aklınıza ilk olarak ağırlık egzersizleri ve protein dolu yemekler gelir. Nedeni ise sağlıklı bir yaşam sürmek, fiziksel gücü artırmak istediğinizde genellikle et tüketiminin vazgeçilmez olduğuna inanmanızdır. Kas kütlesi artırmak için beslenme programınızda et ürünlerine yer vermeniz gerekmez. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar ve sporcuların başarıları, vegan beslenmenin kas gelişiminde oldukça etkili olabileceğini gösterir. Peki, et yemeden gerçekten kas yapılabilir mi? Veganlar nasıl bu kadar güçlü olabiliyor? Gelin, et tüketmeden nasıl kas yapabileceğinizi birlikte keşfedelim.

Et Yemeden Kas Yapılabilir mi?

Sık sık et tüketiminin kas yapma sürecinde önemli olduğu düşünülse de et tüketmeden kas geliştirmenin mümkün olduğu söylenebilir. Kasların büyümesi, güçlenmesi için aslında ihtiyacınız olan şey yeterli miktarda protein, sağlıklı yağlar ve doğru antrenman planıdır. Vegan beslenen kişiler ise bitki bazlı protein kaynakları ve diğer besin maddeleriyle bu ihtiyaçları karşılar. Örneğin fasulye, mercimek, nohut, soya ürünleri, tohumlar, yemişler ve yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda protein içerir. Bu proteinler de kas yapımını destekler. Ayrıca hayvansal gıda olmayan diyet programları antioksidanlar, lifler açısından zengin olduğu için kas iyileşmesini hızlandırabilir; spor performansını artırabilir.

Veganlar Kas Yapabilir mi?

Vegan beslenme, sağlıklı ve dengeli şekilde kas geliştirmek isteyenler için uygun bir seçenektir. Etsiz beslenme programı da olsa vücudun ihtiyacı olan protein ve yağlar, bitki temelli yiyeceklerden karşılanabilir. Bitkisel bazlı protein kaynakları kas büyümesi ve onarımı açısından önem taşıyan amino asitler barındırır. Vitaminler, mineraller, antioksidanlar açısından zengin beslenme planı ile kas yapma sürecini destekleyebilirsiniz.

Protein Tüketmeden Kas Yapılır mı?

Kasların gelişimi protein tüketimi ile doğru orantılıdır. Bunun yanı sıra kas gelişimi için önemli olan amino asitler, bitkisel kaynaklardan da alınabilir. Baklagiller, soya ürünleri, tohumlar, yemiş ve yeşil yapraklı sebzeler gibi bitkisel besinler, yeterli miktarda bitkisel protein / amino asit sağlayabilir. Ayrıca karbonhidratlar ve yağlar enerji sağlayarak kas yapma sürecini destekleyebilir. Bununla birlikte doğru antrenman programı ve beslenme planı uygulayarak kas gelişiminizi artırabilirsiniz. Bu noktada önemli olan vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini dengeli şekilde alabilmektir.

Veganlar Et Yerine Ne Yer?

Veganlar, et yerine bitkisel bazlı protein kaynaklarına yönelir. Baklagiller, nohut, mercimek, fasulye, barbunya gibi protein ve lif açısından zengin besinleri öğünlerine ekler. Ayrıca soya ürünleri arasında yer alan tofu, et yerine geçebilecek sağlıklı protein kaynakları arasındadır.. Tohumlar ve yemişler de önemli protein ve sağlıklı yağlar içerdiği için vegan beslenmeyi eksiksiz hâle getirir. Sebzelerde de protein protein bulunabilir, pek çoğu vitamin ve mineral açısından bir hayli zengindir. Tüm bu besinlerin doğru kombinasyonu sayesinde et ihtiyacını ortadan kaldırabilirsiniz.

Bitkisel Bazlı Beslenme Listesi

Bitkisel bazlı beslenme planının temelini oluşturan bazı besin kaynakları vardır ve bu besinler sağlıklı yaşam için gerekli protein, vitamin, mineral, lif ihtiyacını karşılar. Vegan olarak fitness beslenme programı oluşturmak isterseniz bitkisel bazlı beslenme programınıza şu besinleri ekleyebilirsiniz;

  • Baklagiller: Nohut, mercimek, fasulye, barbunya
  • Soya ürünleri: Tofu, tempeh (fermente soya fasulyesi)
  • Tohumlar: Ayçekirdeği, kabak çekirdeği, susam
  • Yemişler: Badem, ceviz, fıstık
  • Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı, brokoli
  • Diğer sebzeler: Havuç, patates, kabak
  • Meyveler: Elma, muz, portakal
  • Tahıllar: Bulgur, kahverengi pirinç, yulaf
  • Unlu mamuller: Tam buğdaydan yapılan ekmek çeşitleri, kepekli erişte-makarna
  • Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, keten tohumu yağı, avokado yağı

Siz de vegan beslenmeyi tercih ediyorsanız tüm ihtiyaçlarınızı bu gıdalardan karşılayabilir, kas yapım sürecinizi kuvvet antrenmanlarıyla destekleyebilirsiniz. Barcin.com sayesinde kaliteli, dayanıklı ve her spora uygun ekipmanlarla hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Speedball Nedir? Speedball Nasıl Oynanır?

Vücut Tipine Göre Giyinme