in

Yaşa Göre Antrenman Rehberi

20’li yaşlar

20’li yaşlarda vücudunuz geniş kas kütlelerini büyütme konusunda daha başarılıdır. Ağırlık çalışarak kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Kardiyo günlerinizde yağ yakabilmek ve kaslarınızı güçlendirebilmek için sabit antrenmanlar yerine daha ağır antrenmanlar yapabilirsiniz. 20’li yaşlarda yapılan antrenmanlar gelecek yaşlarınız için vücudunuza yatırım olarak düşünün.

30’lu yaşlar

Kas büyütme yeteneğini yavaşlamış olan vücudunuzda, varolan kaslarınızı korumak için antrenman yapmalısınız. İyi bir beslenme düzeni ve koşu programıyla yağ yakmanız ve kaslarınızı korumanız mümkün. Sadece yaşı değil ailenizin genetik yapısını ve hastalıklarını da dikkate alarak kendinize bir antrenman ve beslenme programı çizmelisiniz. 30’lu yaşlarda kas kütlenizi artırmaktansa yağ yakımını hızlandırmak önceliğiniz olmalı.

40’lı yaşlar

Yaşla beraber dayanıklılığın da arttığını unutmayın. Hızla kasılan kas lifleriniz yaşlandıkça yüzde 40 oranında azalsa da, dayanıklılık özelliğine sahip yavaş kasılan kas lifleriniz bundan çok fazla etkilenmiyor. Araştırmalar, sporcuların yaşlandığında kaldırdığı ağırlığı yüzde 40 oranında azaltmak zorunda kaldığını gösterse de, dayanıklılığa bağlı spor yapanların performansı yaş ilerledikçe daha yavaş düşüyor. Kasların antrenmana verdikleri cevap, 20’li yaşlara oranla yüzde 25 oranında azalıyor. Kaslarınızı 20’li yaşlardaki gibi geliştiremeseniz de doğru antrenmanla dayanıklılığınızı koruyabilirsiniz.

50’li yaşlar

50’li yaşlarda antrenman yapılmazsa dayanıklılık kapasitesi yüzde 9-15 arasında geriliyor. Bu nedenle bu yaşlarda performans seviyesini korumak, geriletmemek birincil önem taşıyor. Kemiklerin sağlamlıktan ödün vermeye başladığı bu yaşlarda, özellikle omurga çevresinde zayıflamada görülüyor. Bunun önüne geçmek için en iyi yol, sırt kaslarını güçlendirmek.

60’lı yaşlar

60’lı yaşlarda yürümek eklemler için koşmaktan daha sağlıklı. Eklemleri çevreleyen lifler kan dolaşımının yavaşlamasından dolayı daha elastik. Tepki hızında da bir gerileme söz konusu. Bu nedenle vücudu kendi haline bırakmak yerine, spora devam etmek gerekiyor. Kalp-damar sistemini, eklemleri, bağları zorlayan hızlı sporlar yerine, yürüyüşü tercih etmek daha uygun olacaktır. Ağırlık çalışmalarında ise hafif ağırlıklar çekmek en iyisi. Düzenli kas çalışmaları yüzde 6 oranında güç artışını sağlayabiliyor.

10 Adımda Koşuya Hazırlık

Beşiktaş Tarih Yazmak İçin Kiev’de