Menu
in

Yeni Başlayanlar İçin İp Atlamak

ip atlamaya yeni baslayanlar

Vücudunuzu forma sokmaya, kondisyonunuzu ve vücut dengenizi geliştirmenize destek olan ip atlama egzersizi, tamamlayıcı bir egzersiz olduğu gibi tek başına etkili bir spor hareketi olarak da yapılabilir. Profesyonel boksörlerin aynı zamanda mükemmel bir ip atlayıcısı olmaları tesadüf değildir. Kuvvet, dayanıklılık ve koordinasyonun harika bir kombinasyonu olan ip atlama egzersizleri, zindeliğinizi arttırmakla kalmaz aynı zamanda vücudunuzu çok daha atletik bir yapıya kavuşturur.

Nasıl İp Atlanır?

İp atlamaya yeni başlayanlar, farklı özelliklere sahip atlama ipleri içinden seçim yapabilir. Her ne kadar ip atlamak belli bir deneyim ve teknik gerektirse de kullandığınız ipin türü de sorunsuz bir şekilde ip atlayabilmek için oldukça önemlidir. Kauçuk, tel, lastik, kumaş, deri ve naylon gibi materyallerden imal edilen ipler, kullanım stiline uygun olarak tasarlanır. Ahşap, metal veya lastikten hazırlanan kolçaklar da ipi rahatça hareket ettirebilmenize destek olur.

İp atlamaya başlamadan önce tüm sporlarda olduğu gibi temel esneme hareketleri ile vücut spor yapmaya hazırlanmalı, ardından da ipin uzunluğu kol uzunluğunuza ve boyunuza uygun olarak ayarlanmalıdır. Bunun için bacaklarınızı omuz hizasında açarak iki ayağınızla ipe tam orta noktasından basabilir ve yukarı doğru hafifçe çekerek ipin uzunluğunu kontrol edebilirsiniz. Atlama ipinin uçlarındaki kolçaklar koltuk altını geçmiyorsa ipin ölçüleri ideal seviyede demektir.

İp atlamaya başlamadan önce çevrenizde sizi kısıtlayacak nesnelerin olmamasına dikkat etmelisiniz. Vücut ve baş dik konumda olmalı, hava akımını en üst düzeye çıkaran ve yere temas süresini en aza indiren esnek sıçramalar yapılmalıdır. İp atlamak için gerekli olan momentum omuzdan veya gövdeden değil, dairesel bilek hareketlerinden sağlanmalıdır. İlk başlarda ağır bir atlama ipi seçmek hem hareketlerin daha net bir şekilde gözlemlenebilmesine hem de kontrolün daha kolay bir biçimde gerçekleştirilebilmesine katkıda bulunur. Pratiğiniz arttıkça daha uzun süreler boyunca ve daha hızlı bir şekilde atlamaya başlayabilirsiniz.

Başlıca İp Atlama Teknikleri Nelerdir?

Çift ayak ile ip atlama, koşu adımı ile ip atlama ve çapraz hareket ile ip atlama gibi eğlenceli ve yüksek tempolu ip atlama teknikleri içinden istediğinizi seçebilirsiniz.

  1. Çift Ayak ile İp Atlama

En temel ip atlama teknikleri arasında yer alan çift ayak sıçrama, ip ile zıplama zamanının doğru şekilde senkronize edilebilmesini sağlar. Başlangıçta ip bir kere yere çarptırılırken iki ayak aynı anda iki kez zemine temas edebilir. Kondisyonunuz, güveniniz ve hızınız arttıkça iki ayağınız da aynı anda yerden kesilir ve ip ayağınıza takılmadan akıcı bir şekilde ipi hareket ettirebilirsiniz.

  1. Koşu Adımı ile İp Atlama

Koşu adımı ile ip atlama tekniğinde atlamaya başlamadan önce hayali bir ipin olduğu imgelenebilir. İp atlamaya başlandığı anda ise hangi ayağın yere temas ettiğine ve ayaklar arasındaki uyuma dikkat edilmelidir. Sağ ve sol adım tekrarı ya da tek ayak üzerinde atlama rutinleri sayesinde koşu adımı ile ip atlama alışkanlığı kazanabilirsiniz.

  1. Çapraz Stilde İp Atlama

Bu hareket, en ileri ip atlama teknikleri arasında gösterilebilir. Çünkü her bir eli tek tek kontrol etmeyi öğretir. Çapraz stil ile ip atlamak belli bir deneyim ve kondisyon gerektirir. Çapraz ip atlamak için her iki tutamağı sağ elinizle tutun ve ipi vücudunuzun sağına doğru kaydırın, daha sonra hiç durmadan ipi sol elinize alarak hareketi sol tarafa aktarmayı deneyin. Hareketi tamamladıktan sonra bu etkili egzersizde ustalaşmak için çapraz geçişler ve yan salınımlar üzerinde çalışmayı da ihmal etmeyin.

İp atlamak için kaliteli bir atlama ipine, rahat giysilere ve hafif bir spor ayakkabıya da ihtiyaç duyulur. T-shirt, sweatshirt, atlet, şort, çorap ve spor ayakkabısı gibi giyim ürünlerine oldukça cazip fiyatlarla ve kolay ödeme seçenekleriyle Barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version