in

Yoganın Hem Fiziğinize Hem de Ruhunuza Faydaları

Etraf yemyeşil, açık renk fitness kıyafetlerinizi giymişsiniz, ayaklarınızı toprakla birleşmiş ve tüm elektriğinizi doğaya emanet ettiniz. İçinizde bir huzur ve sağlıklı olma tutkusu; derin nefes ve başlıyoruz…

Az önce bir yoga tablosuna şahit oldunuz. Yeşil ve doğa dediğimize bakmayın yoga aslında her yerde ve her zaman yapabileceğiniz bir etkinlik. Yer ve zaman fark etmeksizin bu tabloda en büyük ortak nokta huzur ve sağlık. Yani yoga sadece bunalıma girmeye beş kala ruh huzurunu bulmanızı sağlayan ya da hızlı kilo verme tekniği olan bir etkinlik değil. 

Yoganın Fiziksel Faydaları:

yoganin-faydalari-02

Nefes alma teknikleri ve egzersizleriyle gücünüze güç katan yoga, düzenli bir yaşamı da beraberinde getirdiği için sağlığına katkıda bulunur.

Nefes kontrolü, akciğer ve kalp sağlığı

Nefes almak yaşayan herkesin yaptığı bir şey şüphesiz. Fakat yogada uygulanan pranayama ile (Nefes alma teknikleri) bu etkinliğin ne kadar yararlı olduğunu fark edebilirsiniz. Yogada uygulanan doğru nefes teknikleri, nefes kontrolünü sağlarken akciğer sağlığına da katkıda bulunuyor. Aynı zamanda nefes tekniklerinin kalbi dinlendirme fonksiyonları da bulunur.

Sindirim sistemi

Yoga egzersizleri sayesinde sindirim sistemini düzenli hale gelir. Bağırsaklardan gıda geçişi kolaylaşır ve bağırsak fonksiyonlarının etkin hale gelmesi mümkün olur.

Esneklik ve kas güçlenmesi

Yoga sadece pranayama olayından ve minik egzersizlerden ibaret değil. Bu etkinlikte zorlayıcı hareketler de bulunur. Bu hareketler kasların güçlenmesine katkıda bulunurken bağ ve kas dokusuna da esneklik kazandırır.

Kilo verme

En etkili zayıflama egzersizleri arayışındaysanız, yoga size yardımcı olabilir. Yoga egzersizleri düzenli uygulandığında kaslardaki yağların erimesine imkân verir. Sindirimi düzenleyen yoga bu açıdan da kilo verme işlemine yardımcı olabilir.

Bel ve sırt ağrıları

Nefes egzersizleri ve hareketler sayesinde kasları güçlendiren ve gevşeten yoga, duruş bozukluğunu da önler. Duruş bozukluğundan dolayı oluşan kronik sırt ve bel ağrıları üzerinde olumlu etki gösterir.

Bağışıklığın güçlenmesi

Kortizol seviyesinin yüksekliği bağışıklık sistemini riske atar. Yoga egzersizleri bu seviyeyi dengede tutar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca yoganın beyin hücrelerini dinç tutması ve zihni rahatlatması yorgun olmayan bir vücuda imkân verdiği için bağışıklığın güçlenmesine direkt olarak etki eder.

Doğurganlık

Yoga beyin tarafından salgılanan kimyasalların hormonlara katkısını zenginleştirir. Ayrıca uygulanan yoga egzersizleri, kadınlarda doğurganlığı da destekler.

Kan dolaşımı

Kan dolaşımını düzenleyen yoga birçok rahatsızlığı da önlemiş olur. Hücrelerin daha çok oksijen almasını sağlayan yoga, kanın damarlardan organlara daha etkin şekilde dağıtılmasını sağlar. Böylece kalp ve damar sağlığını mümkün kılarken, kanın pıhtılaşmasını ve vücut şişkinliklerini önler.

Yoganın Ruhsal Faydaları:

Chiara-Ferragni-Yoga

Huzur ile eşleştirdiğimiz yoganın fiziksel yararlardan ibaret olduğunu savunamayız. Aynı zamanda zihinsel aktiviteleriyle bilinen yoga, insan psikolojisi için de çok önemli. Yani belki de aradığınız huzur bir yoga minderindedir.

Stres ve depresyon

Yoga, böbrek üstü bezlerini ve adrenalin salgılanmasını düzenler.  Bu durum stresi azaltırken, insanı daha da dinginleştirir. Strese yer vermeyen insanlar hayatında bulundurduğu kaygıları ve kötü enerjiyi de yenmiş olur.

Dinlence ve iç huzur

Hepimiz doğayı ve bizi dinlendiren yerlerde bulunmayı seviyoruz. Yoga meditasyon etkisiyle iç huzurun aslında içimizde olduğunu fark ettirir. Ayrıca dinlendirme etkisi olan yoga egzersizlerini uygulayarak stresli bir günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Daha iyi sezgi

Yoga beyin hücrelerini çalıştırdığı ve stresli bir hayattan kurtardığı için düşünme ve değerlendirme yeteneğini de arttırır.

Sabah Koşularına Motive Olmanız İçin 5 ipucu

Curry – Durant vs Lebron – Irving