in

Zihin ve Beden Uyumunun Dövüş Sanatlarındaki Yeri Aikido’yu Tanıyın

Zihin ve beden uyumunu temele alan aikido, hem fiziksel hem de ruhsal gelişim sağlar. Dövüş sanatlarında yer almasına rağmen aikidoda saldırı yoktur. Bu sporun ana felsefesi karşıdakine zarar vermeden onun enerjisini yönlendirmek ve bu sayede kontrolü sağlamaktır. Morihei Ueshiba tarafından icat edildiği kabul edilen aikido’nun 1920’lerde ortaya atıldığı düşünülüyor. Aikido felsefesinin derinliklerini merak ediyorsanız siz de mutlaka içeriğin devamını okuyun!

Aikido Nedir?

Aikido, kişinin kendini güvende tutmasına odaklanan ve bunun için rakibe zarar vermekten kaçınarak hareket etmeyi benimseyen bir dövüş sanatıdır. Bu yönüyle aikido, sadece fiziksel becerilere değil aynı zamanda kişinin iç huzuruna da odaklanır. Aikido, kelime olarak da büyük anlamlar barındırır. “Ai” kelimesi “uyum”, “ki” kelimesi “enerji” ve “do” kelimesi ise “yol” anlamlarına gelir.

Enerjiyi uyumlu hale getirmenin yolu şeklinde tanımlanan aikidoda düşmanınıza zarar vermek yerine onların kuvvetini kullanarak kontrol sağlamanız gerekir. Aikido öğrenirken öğrenciler yalnızca teknikleri öğrenmez. Aynı zamanda sabrı, saygıyı, disiplini de keşfederler. Tüm bu özellikler Aikido’yu diğer dövüş sanatlarından ayıran temel unsurlardır.

Aikido Nasıl Yapılır?

Aikido antrenmanları dojo adı verilen eğitim salonlarının içerisinde yapılıyor. Dojo, disiplin ve saygının hüküm sürdüğü, öğrencilerin birlikte çalıştığı özel bir ortam. Bu ortamda yüksek düzeyde bedensel farkındalık ve kontrol gerektiren teknikler öğretiliyor. Aikido öğrenirken aynı zamanda meditasyon ve nefes egzersizleri de yapılıyor. Böylece öğrenciler ruhsal olarak geliştiriliyor.

Saldırganın enerjisini alıp onu fırlatarak kontrolü ele geçirmeyi amaçlayan “Nage waza”, saldırganı yere yatırıp kontrol altına almayı sağlayan “Katame waza” başta olmak üzere aikido’nun pek çok tekniği var. Dersler boyunca tüm bu tekniklerle aikido en iyi şekilde öğretiliyor.

Aikido Hangi Ülkenin Sporu?

Japonya kökenli bir dövüş sanatı olan aikido, Morihei Ueshiba tarafından geliştirildi. Ueshiba, geleneksel Japon savaş sanatlarından esinlenerek aikido’yu ortaya çıkardı. 1920’li yıllarda tanıtılan aikido, İkinci Dünya Savaşı ile birlikte dünyaya yayılmaya başladı. Ueshiba’nın öğrencileri Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve diğer Asya ülkelerine giderek 1950’li yıllarda bu sporu tanıttılar. Böylece aikido, uluslararası bir dövüş sanatı haline geldi.

Aikidoya Kaç Yaşında Başlanır?

Aikido, her yaş grubu için uygun sporlardan biri. Bu yönüyle hem çocuklar hem de yetişkinler istedikleri yaşta aikidoya başlayabiliyor. Çocuklar için genellikle 5-6 yaşlardan sonra aikido tavsiye ediliyor. Yetişkinler ise 30 ve 40 yaşlarından sonra bile aikido öğrenebilir. Dolayısıyla yaşınızı endişe etmeden siz de bir aikido dersine yazılarak hem fiziksel hem de zihinsel sınırlarınızı keşfedebilirsiniz.

Aikido Faydaları

Aikido’nun fiziksel ve psikolojik birçok faydası vardır. Esneklik ve koordinasyon, fiziksel faydaları arasında en önemlileri. Vücudunuzu geliştiren aikido, daha dayanıklı olmanıza yardımcı olur. Aikido’nun öne çıkan diğer faydaları şu şekilde:

  • Çatışma çözme becerilerinizi artırmanıza yardımcı olur.
  • Fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönleri sayesinde daha genç hissetmenizi sağlar.
  • Hayatınızın diğer alanlarına odaklanma ve konsantre olma yeteneğinizi artırır.
  • Baskı altındayken sakin kalmanıza yardımcı olur.
  • Farkındalığınızı arttırır.

Aikido, tüm bu faydaları sayesinde fiziksel egzersiz olmaktan öteye geçer ve bir yaşam biçimi halini alır.

Aikido Felsefesi Nedir?

Aikido’da temel felsefe, saldırganlıkla karşılaşsanız dahi uyumunuzu koruyabilmenizdir. Uyumun korunmasını karşılaşılan enerjiyi kendi lehine çevirme yeteneği olarak gören aikido hocaları, saldırıları zararsız hale getirmek ve çatışmayı yatıştırmak için gelişmenizi sağlar. Tüm bu yönleriyle aikido felsefesi, bir insanın yaşamdaki gücünü daha iyi hale getirmeyi amaçlar.

Yaş veya cinsiyet fark etmeksiniz dilediğiniz yaşta aikido öğrenebilirsiniz. Siz de aikido’da kendinizi geliştirmeyi düşünüyorsanız gerekli egzersiz ekipmanlarını Barcin.com’dan satın alabilirsiniz.

Güreş Nedir, Güreş Çeşitleri Nelerdir?

Yelken Sporu Hakkında Bilmeniz Gerekenler