in

30 Dakikalık Koşu,Motor Beceriyi Geliştiriyor

Çalışmalara göre egzersiz, anahtar beyin kimyasallarını geliştirebiliyor.

Şimdiye kadar araştırmaların genel egzersiz yapmanın ve koşmanın sizi daha hızlı olduğu kadar daha zeki de yaptığını okumuşsunuzdur. Akla yatkın geliyor. Fakat Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacıları, yarım saatlik koşunun aynı zamanda motor becerilerini de geliştirdiğine ulaşmışlar.

Motor öğrenme nedir? Bununla ilgili bir test yapılmış; Küçük bir güç algılayıcısını baş ve işaret parmağınızla sıkıyorsunuz ve ne kadar sertçe sıkarsanız, bilgisayar ekranındaki imleci o kadar uzağa hareket ettiriyorsunuz. Bu deney, imleci hızlı ve doğru bir şekilde ekranın 5 farklı noktasına hareket ettirmeyi içeriyor. 4 setten oluşan 30 denemeni hız ve doğruluk arasında geçen ilişkideki gelişimlere bakarak performans ölçülüyor.

Temel sonuç, eğer denekler test oturumundan hemen önce 30 dakika kadar orta tempoda koşmuşlarsa, testte daha iyi sonuçlar almışlar. Eğer koşudan sonra 1 saat dinlenmişlerse, o zaman hiç egzersiz yapmamış olanlara göre hala daha iyi sonuç alıyorlar ama koşudan hemen sonra teste girenlerin gerisinde kalıyorlar. En büyük gelişim, hızdan ziyade imlecin ne kadar doğru bir şekilde kontrol edildiği konusunda gerçekleşiyor.

Çalışmanın ikinci parçası, deneklerin aynı protokolü bu sefer 4 farklı günde yaptıkları (sadece 4.günde koşturulmamış) ve yine sonuç olarak koşan gruptakilerin, kontrol grubundakileri sollayıp geçtiği bir test olmuş. Hatta her iki gruptakilerin koşmadığı günde bile sonuç değişmemiş. Bu da gösteriyor ki koşu, sadece geçici bir performans artışı sağlamıyor, aynı zamanda motor becerilerinizi iyileştirmenize de yardımcı oluyor.

Peki bu nasıl açıklanabilir? Araştırmacılar, iki ana teoriden bahsediyorlar : Psikolojik modeller, egzersizin uyarılmayı artırdığını ve basit bir şekilde daha iyi odaklanmanıza yardımcı olduğunu öneriyor; Diğer yandan nöroendokrinolojik modeller, beyin tarafından üretilen nörotrofik faktör, serotonin, dopamin ve diğerleri gibi beyin kimyasallarında bir artışa etki ediyor. Her iki beyin-kimyasalları açıklamasında da 1 saatlik dinlenme sonrasında uyarılma artışının giderek kaybolduğu tutarlı bir şekilde görülüyor.

Bu yazıdan alacağımız ders nedir? Egzersizi, rehabilitasyondan hemen önceye planlamak daha iyi etkiler sağlayabilir. Ya da arkadaşlarla önemli bir video oyunu çekişmesi veya golf oyunu öncesi koşmak size avantaj sağlayacaktır 🙂

 

Koşucular İçin Karanlıkta Güvenlik Önerileri

3 Haftada 2 Hızlı Maraton Koşan 60’lık Delikanlı!