Vücudunuz için olmazsa olmaz vitaminleri iyi tanıyor, faydalarından mahrum kalmamak adına eksiklikleri halinde onları tamamlamaya çalışıyorsunuz. Bunun için beslenme rutinlerinize eklemeler yapıyor, takviyeler alıyorsunuz. Peki ya F vitamini gibi, vücudunuzun üretemediği vitaminlere ne kadar hakimsiniz? İşte geçmişi 20’li yıllara dayanan, özellikle cilt üzerindeki olumlu etkileriyle bilinen F vitamini hakkında merak ettikleriniz..
F Vitamini Nedir?
Alfa-linolenik asit (ALA) ve linoleik asit (LA) adlı çoklu doymamış yağ asitleri birleşerek F vitamininin yapısını oluşturuyor. Bu da, F vitamininin temelde bir vitamin değil, bir esansiyel yağ asidi olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. 1920’lerde bilim adamlarının bir Omega 3 yağ asidi olan ALA ve Omega 6 yağ asidi olan LA’yı keşfetmesi, ardından bu iki asidi birleştirerek elde ettikleri yapıya F vitamini demesi ile yeni bir vitamin türü doğuyor.
F Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
F vitamini vücudun üretemediği, dışarıdan besinlerle veya takviye şeklinde alınması gereken bir vitamin. İngilizcedeki ‘friendship’ yani arkadaşlık kelimesini refere ettiği söylenen, ALA ve LA yağ asitlerinin oluşturduğu sarsılmaz ittifak olan F vitamini hangi besinlerde bulunur, gelin bir göz atalım:
- İçerdiği ALA ve LA miktarları oransal olarak farklılık gösterebilen fındık, ceviz, kaju, badem kuruyemişlerini beslenmenize ekleyerek vücudunuza katkı sağlayabilirsiniz.
- Chia tohumu, keten tohumu, ayçiçeği tohumu gibi yararlı tohumlardan faydalanarak vitamin F oranını yükseltmek mümkün.
- Zeytinyağı, soya fasulyesi yağı, ceviz yağı, mısır yağı, keten tohumu yağı, çuha çiçeği yağı, siyah frenk üzümü yağı F vitamini sağlayan doğal kaynakların başında.
- Avokado, lahana, tofu, kivi, tere, yeşil yapraklı sebzeler gibi sebze ve meyveleri tüketerek, alınması gerekenler listesindeki vitaminlerin yanına bir tik atabilirsiniz.
F Vitaminin Yararları Nelerdir?
Sağlıklı bir yaşam sürmek için benimsediğiniz hareketli yaşam stilinde spor malzemeleri en yakın arkadaşınız oldu bile. Elbette bu yaşam tarzının olmazsa olmazı, kendi vücudunuzun gereksinimleri doğrultusunda düzenlediğiniz verimli bir beslenme programı. Rutinlere eklenen her vitaminin kendine has yararları olduğu gibi, ele aldığımız vitaminin de bünyeye katacağı çok şey var:
- Doymuş yağ yerine LA tüketilmesinin, kalp sağlığına bağlı şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olduğu belirtilmiştir. Ayrıca damar sağlığı üzerinde de olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
- Cilde, saça faydaları ile bilinir. Formülünde vitamin F’ye yer verilen cilt bakım kozmetikleri, serumlar, kremler cilt üzerinde nemlenme sağlayan, kuruluğu, kırışıklıkları önleyen bir bariyer oluşturarak gençlik ve güzellik verir.
- Normal büyüme ve gelişmeye katkı sağlar. Hamilelik döneminde hekim tavsiyesi ile ideal oranda alımı cenin büyümesine yardımcı olur.
- Antioksidan etkileri bakımından iyi çalışması, en belirgin F vitamini faydaları arasında sayılabilir.
- Depresyon, anksiyete gibi şikayetlerin iyileşmesine destek olarak ruh sağlığı üzerinde olumlu geri dönüşler verir.
Aşırı F Vitamininin Zararları Nelerdir?
Doğal yollardan alınmıyorsa, tüm gıda takviyeleri gibi F vitamini kapsül alımında da belirli dozları aşmamak oldukça önemli. F vitamini eksikligi kadar fazlalığından da kaçınmak gerek. Bu vitaminin vücutta fazla depolanması, yaraların normalden daha geç iyileşmesine neden olabilir. Ayrıca artan yorgunluk hissi, kilo alımı da bu vitaminin yüksekliğine işaret ediyor olabilir. Pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar gibi, düzenli ilaç kullanan kişiler ile kolesterol sorunu yaşayanlar, ALA ve LA’nın bazı ilaçlarla etkileşime girdiğini ve istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini unutmamalı. Kapsül şeklinde takviye almadan önce hekim tavsiyesinden şaşmamak hayati öneme sahip. Dolu bir suluk, egzersiz aksesuar çantası ve vitamin deposu besinler ile daha sağlıklı ve keyifli bir yaşam sizinle! İhtiyacınız olan bu malzemelere ise Barcin.com üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23109-vitamin-f
https://diyetisyenemreuzun.com/f-vitamini-vucuttaki-fonksiyonlari-iceren-besinler-sagliga-etkileri/
https://www.uzmandoktor.net/f-vitamini
https://www.lezzet.com.tr/lezzetten-haberler/f-vitamini-iceren-besinler-nelerdir