in

Akdeniz Diyeti; Sağlıklı Beslenme Düzeni

Güne zinde başlamak ve formunuzu koruyarak fit bir bedene sahip olmak için yeterli ve dengeli beslenmeli, düzenli fiziksel aktivite yapmalısınız. Modern yaşamın getirdiği stres, hareketsiz yaşam, zamansızlık ve hazır gıda tüketimi gibi olumsuzluklar hatalı beslenmenize yol açabilir. Yanlış beslenme alışkanlıkları kilo almanıza neden olabilir. Bu durumda da vücut direnci düşerek hastalıklara yakalanma riskiniz artar ve sağlığınızı korumada zorlanabilirsiniz. İdeal vücut ölçülerine ulaşmak için kişisel özelliklere uygun ve sağlıklı bir diyet programı takip edilmelidir. Peki, sağlıklı beslenmek için diyet nasıl yapılır? Sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır? Gelin, sağlıklı beslenme hakkında aklınıza takılan tüm soruları birlikte yanıtlayalım.

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Kan dolaşımı, yiyeceklerin sindirimi, hormonların doğru çalışması gibi tüm vücut fonksiyonlarının düzenli olarak çalışabilmesi için enerjiye ve besin öğelerine ihtiyaç duyulur. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin yeterli miktarda ve dengeli olarak alınması; sağlığın korunmasını ve mevcut yaşam kalitesinin yükselmesini sağlar. Yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineraller içeren sağlıklı diyet listesi; kişinin yaşına, cinsiyetine, boyuna, kilosuna ve yaşam tarzına göre değişiklik gösterir. Kişiye özel yeterli ve dengeli bir sağlıklı beslenme listesi ile hem ruhsal hem fiziksel hem de fiziksel faaliyetlerde başarı sağlayabilirsiniz.

Akdeniz Diyeti Sağlıklı Beslenme Düzeni

Genel olarak sağlıklı beslenme listelerinde yer alan diyet yemekleri; yüksek oranda sebze ve protein ile düşük miktarda yağ içerir. Yağ olarak zeytinyağı ile ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların ve balık ile sebze yemeklerinin tüketildiği Akdeniz diyeti, en çok tercih edilen beslenme programlarından biridir.

Akdeniz Diyeti Nedir?

Geçmişi 1960’lı yıllara dayanan Akdeniz diyetine olan ilgi, koroner kalp hastalığının Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde ABD ve Kuzey Avrupa’ya göre daha az ölüme neden olduğunu gösteren çalışmalarla başlamıştır. Kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumlu etkileri Akdeniz diyetinin, birçok sağlık otoritesi tarafından önerilen sağlıklı beslenme programlarından birisi olmasını sağlamıştır. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme modeli; Birleşik Ulusal Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından da kültürel varlık olarak kabul edilir. Akdeniz diyeti, Akdeniz’e kıyısı olan Fransa, Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin geleneksel mutfağına dayalı bir beslenme şeklini ve sağlık yaşam alışkanlıklarını ifade eder.

Akdeniz Diyeti Listesi Hangi Besinleri İçerir?

Akdeniz diyeti, ülkelere ve bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak sebzeler, meyveler, baklagiller, kuruyemişler, tahıllardan zengin bir programdan oluşur.

Akdeniz Diyeti Sağlıklı Beslenme Düzeni

Bunlara ek olarak omega 3 açısından zengin deniz ürünleri, zeytinyağı ile düşük miktarda et ve süt ürünleri içerir. Peki, Akdeniz diyeti beslenme listesi nasıl olmalıdır?

  • Günlük beslenme programınıza en az 5 porsiyon çeşitli sebze ve meyveler ekleyin (Genel olarak sebzelerin bir porsiyonu 150-200 gram, meyvelerin ise 1 porsiyonu 100-150 gram arasındadır)
  • Her öğünde patates, ekmek, pirinç, makarna gibi tahıl ürünleri bulunsun. Ancak tercihinizi kepek, çavdar, yulaf, bulgur gibi tam tahıllı versiyonlardan yana kullanın.
  • Haftada birkaç kez kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi kurubaklagiller tüketmeye gayret edin.
  • Her gün yumurta yemeye çalışın. Ayrıca haftada 2-3 kez balık başta olmak üzere, et ve tavuk tüketmelisiniz.
  • Süt ve süt ürünlerini azaltın. Bunlara alternatif olarak soya sütünü tercih edebilirsiniz.
  • Zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi doymamış yağları tercih edin.
  • Günde 8-10 bardak su tüketin.
  • Aşırı tuzlu, işlenmiş gıdalar, şeker ve şekerli içeceklerden uzak durun.

Yeterli ve dengeli bir sağlıklı beslenme programı ile antrenman programınız için gereken enerjiyi sağlayabilir, kaslarınızı güçlendirerek daha zinde ve formda bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Egzersizlerinizi daha etkin ve keyifli hale getirmek için rahatlık ve konfor sunan spor giyim ürünleri ve aksesuarlarına Barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Avantajlı ödeme seçeneklerinden faydalanarak güvenli alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz!

Protein Tozu Zararları Nelerdir

Protein Tozu Zararları Nelerdir?

En İyi 20 Youtube Fitness Kanalı

En İyi 20 Youtube Fitness Kanalı