in

Alkali Beslenme Nedir?

Alkalin ve alkalik asit diyeti şeklinde de isimlendirilen alkali beslenme, vücuttaki toksinlerin uzaklaşmasını sağlayan beslenme türü olarak biliniyor. Alkali beslenme diyeti, meyve ve sebze açısından zengin ve uygun miktarda protein içeren beslenmenin sağlıklı yaşam tarzını desteklemesine odaklanıyor. Şu sıralar Hollywood ünlülerinin de takip ettiği bir akım olan beslenme şekli, vücudunuzun pH seviyesini dengede tutma esasına dayanıyor.

Alkali Beslenme Nedir?

Alkali beslenmeye göre, vücudun pH değerini daha alkali hâle getirmek için alkali gıdalar tüketilmesi öneriliyor. Bununla birlikte, sağlıklı bir insanın kanında ortalama pH değerinin 7.3 ilâ 7.45 arasında olduğu biliniyor. Vücudun ortalama pH’ı beslenme yoluyla değiştirilemiyor. Aslında vücudun asitlik değeri bölgeden bölgeye değişiyor. Örneğin, mide 3.5 ve daha altındaki pH değerleri ile vücudun en asidik bölgeleri arasında yer alıyor. Alkali beslenme listesi, kandaki pH seviyesinin korunmasına yardımcı oluyor.

Alkali Beslenme Nedir

Marketlerden alınan hazır gıdalar, işlenmiş gıdalar, şeker oranı yüksek yiyecekler ve kızartmalar vücuttaki asidik yapıyı artırıyor. Kanda asitlik değerinin artmasıysa bireylerin sağlığını kaybetmesine neden oluyor. Bu tür beslenme tarzından alkali beslenmeye geçmek hem kilo vermenize yardımcı oluyor hem de daha sağlıklı bir bünyeye kavuşmanızı sağlıyor.  

Alkali Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Alkali beslenme programına uymak istiyorsanız öncelikle alkali ve asidik gıdaları birbirinden ayırabilmeniz gerekiyor. Bu amaçla hazırlanan ve gıdaların alkali seviyesini listeleyen alkali beslenme tablosu en iyi yardımcınız olmaya aday.

  • Yüksek seviye alkali gıdalar: Karpuz, şeftali, soğan, ahududu, mercimek, limon, maden suyu, patates, mandalina, sebze suyu, Japon eriği, deniz yosunu
  • Orta seviye alkali gıdalar: Brokoli, bezelye, mango, maydanoz, zeytin, sivri biber, soya sosu, sarımsak, zencefil, havuç, elma, hindiba, hardal, böğürtlen
  • Düşük seviye alkali gıdalar: Enginar, avokado, lahana, karnabahar, patlıcan, yeşil çay, kiraz, pırasa, şeftali, badem, elma sirkesi, bal kabak

Sağlığınız için alkali beslenme önerileri, esasında alkali besinleri günlük beslenme rutininizde daha yer vermenizi esas alıyor. İşte. bunlardan birkaçı…

  • Sağlığınız için işlenmiş gıdalardan uzak durmaya çalışın.
  • Sebze ve meyveleri kendi mevsimlerinde tüketmeye özen gösterin.
  • Dört mevsim tüketmeyi sevdiğiniz gıdalar varsa o gıdanın mevsiminde hazırlık yapın. Örneğin her mevsim domates yemeyi sevenlerdenseniz marketten doğranmış ya da dondurulmuş domates almak yerine, yaz aylarında domates sosu hazırlayabilirsiniz.
  • Sabah uyandığınızda limon sıkılmış bir bardak su, vücudunuzun pH değerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
  • İşlenmiş yağlar yerine soğuk sıkım zeytinyağı, balık ve ceviz yağı gibi sağlıklı alternatifler kullanılabilir.
  • Sebzeler pişince besin değerleri düşüyor. Bu nedenle çiğ sebze tüketilmesi öneriliyor.
  • Çay, kahve ve asitli içeceklerden uzak durmanız alkali ve sağlıklı beslenmenin temellerinden biri. Gün içinde yeterli miktarda su içmek de pH değerini düzenleyen adımlar arasında yer alıyor.
  • Yemek yerken lokmaları mümkün olduğunca çok çiğnemek sindirime yardımcı oluyor.

Alkali Beslenme Ne Demektir?

Alkali beslenme düzeninde alkali gıdalara %80, asidik gıdalara ise %20 oranında yer verilmesi tavsiye ediliyor. Tüketilen meyve sebzelerde doğal asit bulunduğu için asitten tamamen uzak durmak ne yazık ki mümkün değil. Bu nedenle asidik yiyeceğin alkali hâle gelmesini sağlayacak besinleri almak, alkali beslenmenin tanımını tam olarak açıklıyor.

Alkali Beslenme Nedir

Her ne kadar alkali beslenme sağlıklı temelleri baz alsa da alkali beslenme zararları ile ilgili görüşler de bulunuyor. Alkali beslenmenin uzun vadeli etkileri üzerine çok fazla araştırma bulunmuyor. Ancak söz konusu beslenmede süt, yumurta, et gibi gıdalarda kısıtlamaya gidildiği için vücudun gereksinim duyduğu yağ asitlerinde eksiklikler ortaya çıkabiliyor.

Bununla birlikte alkali beslenme faydaları üzerine bildirilen görüşler daha fazla. Alkali beslenme vücutta biriken toksinlerin dengesini koruyor. Asidik gıdaların aksine kilo vermeye yardımcı oluyor ve halsizlik gibi şikayetleri ortadan kaldırıyor. Alkali beslenme sindirim sistemini düzene koyduğu gibi, vücuttaki yağ oranını dengeliyor. Kemik sağlığını koruma, iltihap seviyesini düşürme, bağışıklığı artırma gibi etkilere de sahip olan beslenme türü güne daha enerjik başlamanızı sağlıyor. Uzmanlar, hamilelikte alkali beslenme düzenine uygun gıdalar tüketmenin hem bebek hem de anne için faydalı olduğunu belirtiyor.

Siz de sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız alkali beslenme programını günlük rutininize dahil edebilirsiniz. Alkali besinler tüketirken sizi mutlu eden bir egzersiz programını düzenli şekilde yaparak daha sağlıklı bir vücuda kavuşabilirsiniz. Egzersiz ekipmanları ve kıyafetlerini Barcin.com üzerinden inceleyebilir, hızlı ve güvenli şekilde satın alabilirsiniz.

Ters Mekik Nasıl Yapılmalıdır

Ters Mekik Nasıl Yapılmalıdır?

Enerji Veren Besinler Nelerdir

Enerji Veren Besinler Nelerdir?