Basketbol, dünyada en popüler takım sporları arasında gösterilir ve pek çok insan çocukluktan itibaren basketbolcu olmanın hayalini kurar. Ancak, basketbolcu olmak sadece yeteneğe dayalı bir süreç değil, aynı zamanda disiplinli çalışma ve azim gerektiren bütünsel bir durumdur. Bu yazıda belirtilen adımları ve detayları takip ederek, basketbolcu olma yolunda izlenmesi gereken kılavuz ile ilgili siz de bilgi sahibi olabilirsiniz.
Basketbolcu Olmak İçin Nereye Başvurulur?
Basketbolcu olmanın belirli bir başvuru süreci yoktur, ancak basketbol ile ilgili yeteneklerinizi keşfetmek ve geliştirmek için ya fırsatlar yaratmalı ya da karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmelisiniz. Küçük yaşlarda, basketbol kulübü altyapısına dahil olarak kendinizi tartma ve geliştirme imkanı bulabilirsiniz. Basketbol kulübünde edindiğiniz bilgi ve becerileri, okul takımlarında oynayarak geliştirme olanağını da yakalama şansı elde edersiniz.
Spor kulüplerinin altyapı çalışmaları ile beraber, yetenek avı kapsamında değerlendirilen ve herkese açık olan kamplara da katılmanız önerilir. Burada deneyimli antrenörler eşliğinde gerçekleştirilen yoğun eğitim programında, farklı oyuncularla bir araya gelip yeteneğinizin gelişmesine katkı sunabilirsiniz. Genellikle yaz dönemlerinde ve tatillerde düzenlenen bu kamplar, pratik yapma konusunda iyi bir fırsat olabilir.
Basketbola En Geç Kaç Yaşında Başlanır?
“Basketbolcu olmak için ne yapmalıyız?” sorusu aklınıza geliyorsa, bu soruya verilecek en doğru cevap herhangi bir yere yönlendirme değil, erken yaşta basketbol ile tanışma olarak cevaplanmalıdır. İnsanoğlunun yapısı gereği, hayatın belirli noktalarında beceri gelişimine dair kritik eşikler bulunur. Yaş ile ilgilendirilen bu eşikler aşıldığında, gelişim sonlanmaz ancak maksimum gelişim noktası aşağıya doğru yönlenir. Bu nedenle basketbol sporuna fiziksel olarak uygun olan en küçük yaşta başlanılması önerilir.
Topu tutmayı, yakalamayı ve takip etmeyi öğrenen bir birey, artık basketbol ile ilgili çalışmalara başlayabilir. Burada unutulmaması gereken nokta şudur: küçük yaşta başlanılan spor eğitimleri, oyunlar ile harmanlanarak sunulmalıdır. Dolayısıyla basketbol, futbol ya da diğer branşlar fark etmeksizin, temel teknikler ile ilgili çalışmalara geçilmeden önce, verilebilecek her türlü beceri oyunlaştırılarak aktarılmalıdır. Aksi takdirde atılan hiçbir adımın karşılığı olmaz ve birey bir süre sonra çalışmalardan sıkılır.
Basketbolcu Olmak İçin Gereken Fiziksel Özellikler
Basketbol sporu, yüksek tempolu, hareketli ve fiziksel olarak zorlayıcı etkiler barındıran bir branş olarak tanımlanır. Bu nedenle başarılı bir basketbolcu olmak için yalnızca yetenekli olmak yetmez, aynı zamanda fiziksel özelliklerin de basketbolun ihtiyaçlarını karşılar nitelikte olması gerekir. Yeteneğin ve fiziksel özelliklerin birleşimini sahaya yansıttığınızda, benzersiz bir sporcu adayı olma yolunda ilerlersiniz.
Basketbolcu olmak için boy uzunluğunun ne kadar olması gerekir? Bu soru ile, basketbol sporcusu olan hemen hemen herkes karşılaşmıştır. Pota altında ribaunt alma, blok yapma ve şut atma gibi durumlarda uzun boylu olmak tabii ki avantaj sağlar. Ancak, kısa boylu olan basketbolcular da hız, çeviklik ve diğer yetenekleriyle çok daha başarılı adımlar atabilir. Bu nedenle mevcut boy uzunluğunun, doğru mevkii ile ilişkilendirilmesi, uzun boylu basketbol sporcusu arayışından çok daha değerlidir.
Basketbol oynarken, en yükseğe uzanmanız, yerde duran topu hızlı bir şekilde eğilip almanız ve mümkün olan en az adımla en uzak noktaya hızlı bir şekilde ulaşmanız beklenir. Bunu ancak esnek ve kuvvetli bir vücut ile gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü esneklik, vücudunuzun hareket açıklığını arttırır ve daha etkili bir şekilde pozisyon almanıza olanak tanır. Dolayısıyla iyi bir basketbolcu olmanın altında, esnek, kuvvetli ve dengeli bir vücut yatar.
Uzun ve yorucu bir maraton olarak tabir edilen basketbolcu olma sürecinde, siz de doğru adımları atarak hedeflediğiniz noktalara ulaşabilirsiniz. İstikrar, azim ve sıkı antrenman dengesini doğru bir şekilde ayarlarsanız, yıldız bir sporcu adayı olabilirsiniz. Basketbol antrenmanlarınızda kullanacağınız malzemeler için Barcin.com’a göz atabilirsiniz.