Boyun düzleşmesi, zamanla omurgada normal kavisini kaybetmesi sonucu oluşan bir sendromdur. Bu sendrom sırasında boyun omurları kavisini kaybetmekle kalmaz ilerleyen dönemlerde normal kavisin tam tersi kavis oluşacak şekilde eğrilme görülebilir. Sendrom boyun incinmesi sonucu, tramvaya bağlı olarak, doğum sırasında, dejeneratif disk hastalığından dolayı, tıbbi operasyon sonucu veya duruş bozukluğundan kaynaklı olarak oluşabilir. Omurgada gerçekleşen bu durum, bedenin diğer bölümlerine de etki ederek duruş bozukluklarına ve ağrılara yol açabilir.
Boyun düzleşmesi, bedenin farklı bölgelerinde belli sorunlar oluşturabilir. En sık görülen rahatsızlık boyun ve boyun çevresinde ağrı oluşumudur. Bunun yanı sıra şiddetli baş ağrılarına yol açabilir, migrene sebep olabilir. Aynı zamanda koordinasyon becerilerinde düşüşe sebep olarak yaşam kalitesini düşürebilir. Semptom olarak boyun çevresinde sertlik ve hareket kaybı görülebilir. İleri durumlarda boyun düzleşmesi boyun hareketlerini çok kısıtlı hale getirebilir. Peki boyun düzleşmesi sendromunun ilerlemesinin önüne geçmek için neler yapılabilir?
Boyun Ağrısını Gidermenin Yolları
Spesifik olarak uzmanlar tarafından belirlenmiş bazı boyun hareketleri, ağrılarınızın azalmasına yardımcı olarak boynunuzun rahatlamasını sağlayabilir. Hareketleri gün içerisinde düzenli olarak yaptığınızda boyun düzleşmesinin önüne geçebilirsiniz. İşte o egzersizler:
- Ellerinizi alnınızın üzerine getirerek alnınızla ellerinize doğru hafifçe direnç uygulayın. Ellerinizi hareket ettirmeyin, elleriniz de alnınıza hafif bir direnç uygulasın. Elleriniz başınızın arkasında örülü halde, başınız, ellerinize direnç uygulayacak şekilde hareketi ters yönde tekrarlayın. Harekette 3 nefes kalıp, 3 set tekrarlayabilirsiniz.
- Sağ elinizi başınızın sağ tarafına koyun. Kulak üstüne koymayın. Sağ eliniz başınıza hafif direnç uygularken başınız da elinize hafif bir direnç uygulasın. 3 nefes kadar kalıp, 3 set tekrarlayabilirsiniz.
- Bir yüz havlusunu rulo haline getirerek boynunuzun arkasına yerleştirin, ellerinizle havlunun iki ucundan tutarak boynunuza destek olmasını sağlayın. Havlunun iki ucunu da boynun orta hattında tutarak başınızı öne ve arkaya doğru esnetin. Bu sırada havluya hafif bir direnç uygulayın. Egzersizin ikinci aşamasında başınızı 45 derece sağa ve sola çevirerek hareketi başınız öne ve arkaya esneterek tamamlayın.
- Rulo yaptığınız havluyu boynun tam ortasına gelecek şekilde yerleştirerek uzanın. 1- 1.5 dakika kadar düz bir zeminde boynunuzda havluyla kalarak bekleyin. Çeneyi çok geride veya göğse çok yakın tutmadan bu egzersizi tamamlayın.
- Boynunuzu çeneyi biraz içeri alarak göğse doğru yaklaştırın. Sırt boyun kaslarınızın esnediğini hissedin. Daha sonra boynu ters yöne, geriye doğru eğin. Nefes verirken başı eğin, alırken nefesle birlikte kaldırın, 5 nefes kadar 3 set halinde yapabilirsiniz.
- Başınızı nefes alışınızla sağa döndürün 3 saniye kaldıktan sonra nefes verişle orta hatta getirin. 3 nefes yapabilirsiniz. Sonrasında hareketi sol taraf için tekrarlayın.
- Başınızı saat yönünde mümkün olan en geniş açıyla yavaşça hareket ettirmeye başlayın. Nefes verişle başınız göğse yakın, nefes verişle başınız yukarıda olabilir. Başınızla bir daire çizerek hareketi bitirin. Hareketi aksi yönde yaparak tamamlayın. İki kez saat yönünde, iki kez tersi yönünde tekrarlayabilirsiniz. Hareketi tamamladıktan sonra dinlenin.
Sporu Hayatınızın Bir Parçası Haline Getirin
Uygun fiziksel egzersizler ve düzenli sporla boyun düzleşmesi sendromundan korunmak mümkün hale gelebilir. Düzenli spor, omurga çevresindeki kasları güçlendirerek omurganın güçlü kaslar ile desteklenmesini sağlar. Bu desteği gören omurga ise sağlıklı bir duruşa sahip olmanızı sağlar. Günlük hayat içerisinde duruş bozukluklarının önüne geçerek bu tip sendromların oluşumunu engeller veya ilerlemesini durdurarak, iyileşmesine yardımcı olur.
Boyun düzleşmesine sahipseniz boyun çevresinde hissettiğiniz ağrılar ve sertlik bu egzersizleri hızlı şekilde yapmanızın önüne geçebilir. Bunun için egzersizleri bedeninizin izin verdiği ölçüde yapabilirsiniz. Düzenli spor ile kaslar yavaşça güçlenmeye başlar ve hareketler etkisini zamanla gösterir. Bu yüzden siz de sporu günlük hayatınızın bir parçası haline getirerek boyun düzleşmesi sendromunu azaltabilirsiniz.
Sırt Kaslarınızı Güçlendirin
Sırt egzersizlerini spor antrenmanlarınıza eklemek ve sırt kaslarının güçlenmesini sağlamak boyun düzleşmesinin önüne geçebilir. Benzer şekilde omuz kuşağı egzersizleri de daha dik bir duruşa sahip olmanızda size yardım ederken sırt ve boyun kaslarının güçlenmesini destekler. Fakat bu egzersizleri yaparken bedene nazik davranmakta fayda var.
Sporu hayatınızın bir parçası haline getirirken, spor için uygun ekipmanlara ve kıyafetlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Boyun düzleşmesi egzersizleri ve farklı antrenmanlarda kullanabileceğiniz spor ekipmanlarını ve kıyafetlerini Barcin.com‘da bulabilir, sağlınız için faydalı bir adım atarak sporu günlük hayatın bir parçası haline getirebilirsiniz.