Menu
in

Çok Terlemek İyi Bir Antrenmanın İşareti Mi?

Spor yapanlar bilirler, sırılsıklam olmuş bir tshirt’ün verdiği haz dünyada çok az şeyde vardır. O ıslak tshirt, ileride sahip olunacak taş gibi vücudun göstergesidir çünkü. Kaslar çalışmış, verimli geçen bir antrenman daha son bulmuştur… Oysa yapılan araştırmalar, ter ve kas arasında doğru bir orantı yok diyor. Yani çok terlemeniz, sporunuzun çok iyi geçtiği yahut çok kalori yaptığınız anlamına gelmek zorunda değil. Ter, metabolik bir sonuçtur. Bu sebeple merak edilen bir diğer soru olan terlemek zayıflatır mı sorusunun cevabı da aynıdır: Hayır!

Çok az terleyerek de çok etkili bir antrenman geçirebilirsiniz; çünkü terlemek tamamen kişiye ve o kişinin özelliklerine göre oluşan fiziksel bir durumdur.

Bu yepyeni bilgiyle kafanız iyice karışmaya başladıysa, konuyu biraz daha detayladırıp anlatmanın vakti gelmiş demektir. 

Neden Terleriz?

Vücut ısısı yükseldiğinde ekrin bezleri yani koltuk altı, ayak ve eller gibi vücudun birçok bölgesini kapsayan ter bezleri de terlemeye başlar. Doğru kıyafet seçimi yaptıysanız bu ter, buharlaşarak vücudunuzun soğumasına yardımcı olur. Sadece spor yaparken terlemeyiz. Stres, korku ya da gergin geçen ilk buluşma gibi anlarda koltuk altı ve kasıklarımızda bulunan apokrin ter bezleri harekete geçer. Terlemek vücutta bulunan 2 tip ter bezi sayesinde olur. hangisinin aktive olacağı ise aktiviteye göre değişir.

Egzersiz yaparken oluşan terin miktarını belirleyen birkaç sebep sayabiliriz. Bunlardan ilki cinsiyet. Erkekler kadınlara göre terlemeye çok daha yatkındırlar. Aynı zamanda burada yaşın da önemi büyük. Bilimsel sonuçlara göre gençlerin yaşlılara oranla çok daha fazla terledikleri herkese bilinen bir gerçek. Terlemenin miktarını belirleyen diğer faktörlerse şöyle; genetik yapı, sıcaklık, nem ve son olarak kilo. Fazla kilosu olanlar fit vücuda sahip olanlara oranla daha fazla terliyor. Bu durumun nedeni ise vücutlarının zayıflara göre daha hızlı ve çok ısı üretmesi.

Terlemenin en kötü yanı, spor sonrası kilo vermişlik hissi yaşatması. Bu ter yoluyla aşırı sıvı kaybı sonrası vücudunuzun size oynadığı bir oyun sadece. Çok basit bir şekilde bu durumu, tekrar su içtiğinizde geri alacağınız bir sıvı kaybı olarak nitelendirebilirsiniz. Yani sanmayın ki kilo verdiniz. Kaybolan sadece su!

Az Ter Çok Kas!

Başta da bahsettiğimiz gibi spor yaparken terlemenin kas oluşumuyla bir bağlantısı yok. Terlemek biyolojik bir sonuçtur ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı durumlara bağlı olarak az ya da çok terlemek mümkündür.

Hatta günümüzde birçok sporcu antrenman esnasında terlememek için büyük çaba gösterir. Çünkü vücutta su azaldılça hem performans azalır hem de yalancı bir kilo kaybı söz konusu olur. Bu da tam randımanlı idmanı yapmanın önündeki en büyük engel olarak görülür. Üstelik spor salonlarının klimalı ve oldukça serin yerler olduğunu da düşününce terinizin hızla buharlaşması gayet doğal. Yahut başka bir ihtimalle terlemeyen birisi olabilirsiniz. Bu özelliğiniz de yine idmanınızı verimli yapmadığınız anlamına gelmez.

Nasıl Kuru Kalırız ?

Spor yaparken, özel kumaşlardan üretilmiş kıyafetler giymek daha az terli hissetmenizi sağlar. Bu kumaşlar nem buharlaştıkça teri giydiğiniz kıyafetlerden dışarı doğru iter ve sizi kuru tutar. Ancak spor yaparken üzerinizde pamuklu bir şeyler varsa; pamuk nemi hapseder ve tshirtünüz ter içinde kalır. Sonuç olarak, doğru spor kıyafeti giymediğinizde üzerinizdekiler terden ağırlaşarak verimsiz bir spor yapmanıza sebep olur.

Bu noktada kıyafet seçimi büyük önem taşıyor. Ter tutmayan, nemi hızla buharlaştıran özel kumaşlardan üretilen kıyafetler ile spor keyfinizi artırabilirsiniz. Kıyafet seçiminiz yapacağınız spora göre değişkenlik gösterebilir. Ancak en basit haliyle, kadınsanız bir taytbra ve bir tshirt ile birçok sporu yapabilirsiniz. Erkekseniz de; bir şort ve bir tshirt yeterli olacaktır. Tabii bu hangi sporu yapacağınız ve hangi mevsimde nerede yapacağınızı söylemeden önerdiğimiz kıyafetler. Eğer kış günü yazlık kıyafetlerle donmak, yaz günü güneşin altında bile yanmadan spor yapabilmek istiyorsanız mevsime uygun giyinmeniz gerekiyor. Bu konuyu detaylıca anlattığımız Mevsimlere Göre Spor Kıyafet Alma Rehberi yazımızı okumadan sakın spor kıyafeti almayın!

Bu kadar ter konusunu konuşmuşken, ter sebebiyle kıyafetlerde oluşan kötü koku konusunu konuşmamak olmaz. Az da terleseniz çok da terleseniz, o kıyafetler spor sonrasında belli bir miktar teri üzerlerinde barındıracak ve bu ter kıyafette çok kötü bir koku bırakacaktır. Eğer çok terleyen biriyseniz ve o kokunun kıyafetlerinizin üzerine yerleşmesini istemiyorsanız, kıyafetlerinizdeki kötü kokuyu önlemenin 5 yolu  yazımızı mutlaka okuyun.

Yorum Yazın

Exit mobile version