Diyet yaparken, gün içinde programınıza uyamadığınız öğünler mutlaka vardır. Bu gibi durumlarda yaptığınız kaçamakları takip etmek, hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için oldukça önemlidir. Küçük ve önemsiz olduğunu sandığınız bu kaçamaklar, zayıflamanızı ve bulunduğunuz kiloyu korumanızı engelleyen temel taşlardır. Bu yüzden yediklerinizi izlemek, yaptığınız hataları fark etmek ve yanlışları düzeltmek, başarılı bir diyetin olmazsa olmazıdır. Gün içinde yediklerinizi takip edebilmek ve kontrol altında tutabilmek için en iyi yol ise diyet günlükleri tutmaktır. Yapılan birçok araştırma, düzenli bir şekilde diyet günlükleri tutan bireylerin 2 kata kadar daha hızlı kilo verdiklerini ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatlarına kalıcı olarak yerleştirebildiklerini gösteriyor.
Diyet Günlüğü Sayesinde Kendinizle Yüzleşerek Kilo Verin
Ne zaman, ne kadar ve neden yemeniz gerektiğini bilmeden diyet yapmaya çalışmak oldukça yorucudur ve genelde sonuçsuz kalır. Diyette yapılan aksaklıklar fark edilmediği ve sürekli hale geldiği zaman, çok daha farklı bir program uygulamaya başlarsınız ve bunu fark etmezsiniz bile. Kısacası diyetiniz subjektif bir hal alır. Diyetisyen kontrolünde tutulan bir diyet günlüğü ile kendinizle yüzleşebilirsiniz. Yediğiniz yemeklerin zamanını, kalorisini, içeriğini kontrol altına alabilir ve rahat bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Yediklerinizi yazmaya başladığınızda, zamanla hangi besinleri gerçekten acıktığınız için yediğinizi, hangilerini duygusal durum değişikliklerinize bağlı olarak yediğinizi anlarsınız. Bu sayede zaaflarınızı daha iyi tanırken, güçlü yönlerinizi de keşfederek kendinizi motive edebilirsiniz.
Diyet Günlüğü ile Kendinizi İzleyin ve Eğitin
Doğru tutulan bir günlük, objektif bir beslenme düzeni kurmanızı sağlar. Zamanla diyetinizdeki eksiklikleri düzelterek kendi kendinizin koçu olabilirsiniz.
Düzenli bir şekilde diyet günlüğü tutarken sürekli olarak hesaplama yapmanız gerekir. Porsiyonları ve kalorileri hesaplamak kısa sürede sizi bu konuda uzmanlaştırır. Böylece zamanla daha az hata yapmaya başlarsınız. Aylarca yapmaya çalışıp fayda sağlayamadığınız ezbere diyetlere gelince, onlar diyet günlükleri sayesinde sizin için geride kalır.
Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; düzenli olarak diyet günlüğü tutmaya başladığınızı farz edin. Kayıtlarınıza baktığınızda, akşam yemeklerinde genelde gerekenden daha fazla yediğinizi fark ettiniz. Bu durumda aslında akşama kadar fazla acıktığınızı tespit etmiş oldunuz. Çözüm olarak, akşam öğünü geldiğinde çok aç hissetmemeniz için -diyetisyeninizle birlikte hesaplama yaparak- diyetinize ikindi ara öğünü ekleyebilirsiniz. İkindileri ara öğününüz var ise sizi daha uzun süre tok tutan glisemik indeksi düşük besinleri, yağlı tohumları veya protein kaynaklarını ekleyerek ara öğününüzün içeriğini rahatlıkla değiştirebilirsiniz.
Yaşam Tarzınız Değişsin
Diyet günlüğü tutmayı alışkanlık haline getirmek, sizi tahmin edeceğinizden daha fazla bilinçlendirir. Diyetten korkmak yerine diyetle dans etmenizi, diyetin kalıplaşmış anlamından kurtulmanızı sağlar. Günlük tutarak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinir ve hayatınızı her yönden daha düzenli yaşamaya başlarsınız. Keskin kısıtlamalar olmadan, istediğiniz yiyecekleri bilinçli bir şekilde tüketmeyi öğrenerek daima formda kalırsınız.
Diyet Günlüğü Tutarken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
- Günlük tutarken yediklerinizi eksiksiz bir şekilde yazmaya çalışmalısınız. Örneğin; yemeğinize sonradan eklediğiniz yağ, makarnanıza eklediğiniz sos gibi küçük görünen ama kalorisi büyük olan ayrıntıları kaydederek, diyetinizin işleyişini olumlu yönde değiştirebilirsiniz. Gün içerisinde aldığınız enerji ve besin ögelerini doğru hesaplamanız, daha objektif bir değerlendirme yapmanızı sağlar.
- Gerçekçi ve sağlıklı bir diyet yapmak istiyorsanız porsiyon miktarlarına önem vermelisiniz. Evinizde porsiyon miktarlarını ölçerek ve mutfak tartısı kullanarak alıştırma yapabilirsiniz. Evdeki bir tabak yemek ile dışarıda yediğiniz bir tabak yemeğin miktarı aynı olmayabilir. Fazla porsiyonların farkında olmalı ve günlüğünüze o şekilde yazmalısınız.
- Diyet günlüğünüze, yediklerinizi fazla geciktirmeden, en geç günün sonunda yazmalısınız. En başarılı günlük tutma yöntemi ise yediğiniz her şeyi yedikten hemen sonra yazmaktır. Hayatın telaşı ile bazı yediklerinizi unutabilir ve günün sonunda yanlış bir sonuca varabilirsiniz.
- Gün içinde tükettiğiniz, kalorisi olan sıvıları da diyet günlüklerine eklemeyi ihmal etmemelisiniz.