Dünya Kupası topları yazımızda sıra, sondan bir önceki yazıya, yani 2006 FIFA Dünya Kupası’na geldi. Televizyonda en çok izlenen organizasyonlardan biri olarak tarihe geçen Almanya 2006 FIFA Dünya Kupası’nın resmi futbol topu adidas Teamgeist’tır.
2003 yılında başlayan elemelere 198 ülke katılırken yalnız 31 ülke finallere katılma hakkı kazandı. Almanya da ev sahibi olarak finallere katıldı. Bu 31 takımdan 13’ü Avrupa, 5’i Afrika, 4’ü Asya kıtasını temsil ediyordu.
2002 Dünya Kupası üçüncüsü Türkiye ve Euro 2004 şampiyonu Yunanistan 2006 finallerine katılma hakkı kazanamayıp şaşkınlık yaratırken, Angola, Fildişi Sahili, Çek Cumhuriyeti, Gana, Togo, Trinidad Tobago, Ukrayna ve Sırbistan Karadağ, Dünya Kupası finallerine ilk kez katıldı.
FIFA Dünya Kupaları’nın on sekizincisi olan Almanya 2006, 9 Haziran – 9 Temmuz tarihleri arasında oynandı. Finalde Fransa ve İtalya eşleşirken, 1-1 biten maçta seri penaltı atışları yapıldı. Penaltılarda 5-3 üstünlük sağlayan İtalya, tarihinde dördüncü kez Dünya Kupası şampiyonu oldu.
Bu kupadan sonra milli takıma veda edeceğini açıklayan Zinedine Zidane, kendisi için uluslararası bir jübile sayılan final maçının uzatma dakikalarında Materazi’ye kafa atıp kırmızı kart gördü.
Grup maçlarından hiç gol yemeden çıkan İsviçre, eleme turlarında Ukrayna ile 0-0 berabere kaldı. Penaltı atışlarının üçünü de gole çeviremeyen İsviçre böylece Dünya Kupası tarihinde, maç süresince gol yemeden elenen ilk takım oldu.
Brezilya’nın Gana’yı 3-0 yendiği maçın 5. Dakikasında, Dünya Kupaları’ndaki 15. golünü atan Ronaldo, Gerd Müller’in 14 gollük rekorunu kırdı.
Toplam 5 gol atan Alman oyuncu Miroslav Klose en golcü oyuncu seçilirken, kupanın en iyi oyuncusu da Zidane seçildi.
2006 Dünya Kupası’nın resmi futbol topu adidas Teamgeist baştan sona yepyeni bir toptu. Almancada takım ruhu anlamına gelen Teamgeist, her maç için ayrı üretilmiş ve oynanacağı maçın tarafları, tarihi, başlama saati, ve stadyumun adı top üzerine yazılmıştı.
adidas ürün geliştirme ekibi ve Molten firması iş birliğiyle tasarlanan, her zamanki gibi adidas’ın ürettiği Teamgeist, önceki toplardan hem panellerinin şekliyle hem de birleştirme şekliyle ayrılıyordu. 1970’ten beri Dünya Kupaları’nda kullanılan adidas futbol topları beşgen ve altıgen panellerin dikişle tutturulması şeklinde üretiliyordu. adidas Teamgeist hem bükülmüş sekizgen benzeri 14 panelden oluşuyordu hem de bu paneller dikişle değil ısıtılarak birleştirilmişti.
Böylece o güne kadar üretilmiş en yuvarlak futbol topu ortaya çıkmıştı ve topun hangi noktasına vurulursa vurulsun aynı şekilde tepki vermesi amaçlanmıştı. Ayrıca üzerinde hiç dikiş olmadığı için su geçirmezliği çok daha kusursuzdu. Maç esnasında yağmur yağsa bile topun performansı değişmiyordu.
adidas Teamgeist de bazı oyuncular tarafından adidas Fevernova gibi çok hafif olduğu yönünde eleştiriler almıştı.
Alman WE DO Communication reklam ajansının tasarımı olan afiş, diğer dört rakibi arasından halk oylamasıyla seçilmişti.