Futbol, basketbol, voleybol deyince muhtemelen hepimizin kafasında aynı sahneler canlanıyordur. Pek çok kuralını bildiğimiz bu spor dalları, dünyanın hemen her yerinde de tanınıyor.
Peki ‘ayak güreşi’, ‘satranç boksu’, ‘devekuşu yarışı’ dediğimizde aklınıza ne geliyor? Kulağa tuhaf gelse de, bu spor dalları oynandıkları ülkelerde oldukça ciddiye alınıyor. Hatta öyle ki Eş Taşıma (Wife Carrying) sporunun Dünya Şampiyonası bile var!
Gelin, dünyanın en ilginç 10 sporunu biraz daha yakından tanıyalım:
1 – Eş Taşıma (Wife Carrying)
“Eşim, benim başımın tacı” diyen beyleri buradan alalım. Finlandiya’da ortaya çıkan eş taşıma sporunda erkekler, eşlerini sırtlarında taşıyor. Amaç, engellerle dolu koşu parkurunu başarıyla ve tabii ki birinci olarak tamamlamak.
Kuzey Amerika Eş Taşıma Şampiyonası’nda kazananlar; eşlerinin ağırlığı kadar bira, yine eşlerinin ağırlığının beş katı kadar nakit para ve Finlandiya’da gerçekleşen Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı kazanıyor.
2 – Satranç Boksu (Chess Boxing)
Dövüş sporu boks ve zeka sporu satranç bir araya geliyor ve ortaya Satranç Boksu çıkıyor! Fiziksel güç kadar zeka ve dayanıklılığın da önemli olduğu Satranç Boksu’nda birbirlerini adeta demir yumruklarla döven rakiplerin, raunt bittiğinde düelloya satranç tahtasında devam etmesiyle gerçekleşiyor. Maçlar, 6 raunt satranç ve 5 raunt boks olmak üzere toplamda 11 raunt sürüyor.
3 – Peynir Yuvarlama (Cheese Rolling)
İngiltere’de Cooper’s Hill’de gerçekleşen Geleneksel Peynir Yuvarlama etkinliği yine kulağa garip gelen sporlardan biri… Kural basit: Tekerlek peynir, yüksek bir tepeden aşağı doğru yuvarlanmaya başlıyor ve katılımcılar da peynirin ardından kendilerini tepeden aşağı doğru bırakıyor. Aşağı yuvarlanarak gelen ilk kişi yarışı kazanmış oluyor. Eğlenceli gözüken bu yarış, her sene pek çok yaralanmalara sahne oluyor ne yazık ki.
4 – İleri Ütücülük (Extreme Ironing)
Ekstrem spor mu yoksa performans sanatları mı? Galiba ikisi de… Türkçe kaynaklarda ‘ileri ütücülük’ olarak geçen bu spor dalında yarışmacılar –daha doğrusu ütücüler- kendilerine oldukça uç bir yer seçip burada ütü yapıyor. Bugüne kadar yarışmacılar kendilerine suyun altı, dağın tepesi, bulutların üzeri gibi enteresan yerler seçmiş.
5 – Sualtı Hokeyi (Underwater Hockey)
Çim hokeyi, buz hokeyi ve şimdi de sualtı hokeyi… Octopush olarak da bilinen sualtı hokeyinde amaç, iki takımın bir yüzme havuzunun altında birbirlerinin kalesine pakı göndererek gol atmak. Sualtı hokeyi ilk kez 1954 yılında İngiltere’de oynandı.
6 – Ayak Parmağı Güreşi (Toe Wrestling)
Adından da anlaşılacağı üzere, bildiğimiz elle oynanan parmak güreşinin ayak baş parmağıyla oynanan hali… 1976 yılında ilk kez İngilizler tarafından ortaya çıkan ayak parmağı güreşinde kurallar oldukça basit: Ayak baş parmaklarını birbirlerine kenetleyerek rakibinin parmağını yere indirmek.
7 – Sepak Takraw
İlk kez 15. Yüzyılda oynanan, Tayland ve Malezya’da oldukça popüler olan Sepak Takraw, voleybola benzeyen bir file oyunu. Üçer kişilik iki takım tarafından oynanan ve el dışında vücudun bütün kısımlarının ve özellikle ayak, diz, omuz ve kafanın kullanıldığı oyunda top, rakip sahada yere değdiği zaman sayı kazanılır. Voleyboldan en önemli farkı ise, Sepak Takraw’da el kullanmak yasak. Kullanılan top ise bambu bitkisinin kurutulmuş yapraklarından oluşuyor.
8 – Deve Kuşu Yarışı (Ostrich Racing)
Afrika’da ortaya çıkan ve ününü Amerika’ya kadar getiren deve kuşu yarışları yıllar geçtikçe popülaritesini artırıyor. Yarışmacılar deve kuşunun üzerine oturuyor ve parkuru ilk tamamlayan kazanıyor. Bu arada şu önemli bilgiyi vermezsek olmaz: Deve kuşları saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen ve tek bir adımıyla 500 santimetre gidebilen bir hayvandır.
9 – Fil Polosu (Elephant Polo)
At polosuna benzeyen oyun, bu sefer fille oynanıyor. Nepal, Hindistan ve Tayland’da popüler olan fil polosunda kullanılan ekipman ve kurallar ise at polosuyla aynı.
10 – Bisiklet Futbolu (Cycleball)
Yaklaşık 125 yıllık geçmişe sahip ve Almanlar tarafından keşfedilen bisiklet futbolu, adından da anlaşılacağı üzere bisiklet üzerinde oynanan futbol. Oyunda amaç, topu bisiklet tekerleğini ve kafa kullanarak karşı takımın kalesine atmak. İkişerli takımların yarıştığı oyunda kaleci olarak ayrıca bir oyuncu bulunmuyor. Oyuncular defans sırasında ellerini kullanabilir ancak hücum sırasında el kullanmaları yasak.