in

Duruş Bozukluğu Nedir? Nasıl Önlem Alınır?

Kişinin fiziksel ve ruhsal durumunu tüm yaşantısı boyunca etkileyen en önemli faktörlerden biri olan duruş, tıp dilinde postür olarak kullanılır. Bel ve sırt ağrılarından korunmanın en önemli yolu düzgün duruş ile sağlanabilir. Vücut sağlığının korunmasında önemli olduğu kadar düzgün duruş kişinin diğer insanlar üzerinde bıraktığı ilk izleniminde de önemli rol oynar. Dik duruşa sahip olan kişi karşısındaki insanda kendinden emin, başarılı ve enerjisi yüksek bir insan etkisi yaratır. Genellikle kambur duran insan ise kendine güvenmeyen ve içine kapanık bir kişiliğin göstergesi olarak kabul edilir.

Sağlıklı Duruş Nasıl Olur?

Sağlıklı duruş için baş ve çenenin dik olması ve öne, arkaya ya da yanlara eğilmemesi gerekir. Omuz ve kulakların orta hattı aynı çizgi üzerinde olması, omuzların ve karnın öne doğru gelmemesi düzgün bir duruş için önemli rol oynar. Ayrıca omurga ve kaburgalar normal açı ve eğriliğini korumalı, bacak kemikleri de ağırlık taşımak için ideal düzgünlüğe sahip olmalıdır. Normal bir duruş pozisyonunda yandan bakıldığında sırtta hafif bir kamburluk ve belde hafif bir çukurluk beklenir. Düzgün duruş pozisyonunda vücudun görünüşü daha güzel ve dengelidir. Eklemler daha az zorlanmaya maruz kalır ve organların yeterli ve düzgün çalışması sağlanır. Başın dik pozisyonu ise boyun kaslarına binen gücün en düşük düzeyde kalmasını sağlar.

Duruş Bozukluğu Nedir Nasıl Önlem Alınır

Duruş Bozukluğu Nedir?

Vücudun düzgün duruş pozisyonunda boyun omurgası ve kafatası kemiğinin birleşim yerinden kuyruk sokumuna kadar olan bölümdeki omurga, dik bir doğru şeklindedir. Bel ve sırt eğriliklerinin aşırı çıkık veya aşırı düz olması duruş bozukluklarına neden olur.  Bazı kas ve iskelet hastalıkları, çocukluk çağındaki yanlış duruş alışkanlıkları ve ilerleyen yaşlarda ergonomik olmayan ortamlarda çalışma gibi durumlar duruş bozukluklarının sebepleri arasındadır. Kişinin vücut tipi, ırkı, cinsiyeti genetik özellikleri, yanlış ayakkabı kullanımı, psikolojik durumu, egzersiz düzeni ve alışkanlıkları duruşu etkileyen önemli faktörlerdir. Duygusal durum bozuklukları, yanlış oturma ve ayakta durma alışkanlıkları, azalmış esneklik, gergin kaslar, yüksek topuklu ayakkabılar, kas zayıflıkları, yaşlanma, gebelik ve obezite gibi nedenler duruş bozukluğuna yol açar.

Duruş Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Duruş bozukluğunun en önemli belirtisi vücudun çeşitli bölgelerinde görülen ağrılardır. Omuz ve kol ağrıları, bel ağrıları, kas yorgunlukları ve kuvvetsizlikleri, bacak ağrıları, diz ve ayak bileği ağrıları, kas ve bağ dokularda gerilme ve sinir sıkışmaları duruş bozukluğu belirtileri arasındadır. Kalçanın dışarı doğru aşırı çıkması, karın bölgesinin öne doğru sarkması bel bölgesinde kavis oluşturur. Bel ağrısı ve kasık ağrısı ile karakterize olan lordoz da duruş bozukluğunun en önemli belirtilerinden biridir. Sırtın düzleşmesi ve alt sırttaki kavisin kaybolması ile karakterize olan kalçanın içe gömülmesi, yürüme güçlüğü, bel fıtığı, boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar da duruş bozukluğu belirtisidir. Bunlara ek olarak vücudun doğal eğriliğinin bozulması da önemli bir duruş bozukluğu olan kifozun yani kamburluğun, omurganın yana doğru eğrilmesi ise skolyozun belirtisidir.

Duruş Bozukluğu Nedir Nasıl Önlem Alınır

Duruş Bozukluğuna Nasıl Önlem alınır?

  • Özellikle masa başı çalışanlarının hareketsiz bir şekilde saatlerce oturması duruş bozukluklarına yol açabilir. Böyle bir durumda her yarım saatte bir ayağa kalkarak basit egzersizler uygulanabilir ve beş on dakika yürüyüş yapılabilir.
  • Doğru oturma teknikleri de duruş bozukluklarının önüne geçilmesinde önemli bir adımdır. Oturulan sandalyenin sırtı desteklenmeli ve mümkün olduğunca dik oturmaya dikkat edilmelidir. Vücut ağırlığı her iki kalaya eşit oranda dağıtılmalı ve kullanılan bilgisayar göz seviyesinde tutulmalıdır. Ayaklar tam olarak yere basılmalı ve dirsekler 90 derecelik bir açıda tutularak ellerin rahat bir şekilde hareket ettirilmesi sağlanmalıdır.
  • Günlük işleri sırasında yerden bir şey alırken ya da bırakırken dizlerin üzerine çömelinmelidir.
  • Düzenli ve yeterli uyku vücudun yenilenmesi açısından oldukça önemlidir. Gün boyu yorulan eklem ve kasların yeterince dinlendirilmemesi vücudun gergin ve bitkin olmasına neden olur. Bu durum da duruş bozukluğuna yol açar.
  • Düzenli egzersiz yapmak duruş bozukluklarının önlenmesinde önemli rol oynar. Vücut eklemlerinin ve kaslarının aktif tutulmasını sağlayan egzersizler hem kişinin eğlenceli zaman geçirmesini sağlayarak stresten uzak tutar hem de duruş bozukluklarının önüne geçilmesini sağlar.

Duruş bozukluklarını önlemek amacıyla yapılan egzersizler sırasında rahat ve konforlu spor giyim ürünleri için barcin.com’dan dilediğinizi seçebilir ve güvenli alıveriş imkânıyla satın alabilirsiniz.

2018-19 Euroleague Sezonu Önemli Maçları

2018-19 Euroleague Sezonu Önemli Maçları

2018-2019 Süperlig Sezonu Önemli Transferleri

2018-2019 Süperlig Sezonu Önemli Transferleri