in

Full Body Workout Nedir ve Nasıl Yapılır

Formda kalmak ve daha güçlü bir vücuda sahip olmak isteyen birçok insanın aklında aynı soru var: Tüm vücudu aynı anda çalıştırmaya yönelik antrenmanlar mı daha iyi yoksa tek bir kas grubuna odaklanan egzersizler barındıran antrenmanlar mı? İkinci seçenek, yani tek bir kas grubuna yönelik olan antrenmanlar, split antrenmanları olarak adlandırılır. Fitness ve vücut geliştirme branşlarıyla ilgilenen bazı sporcular, haftanın her bir gününü başka bir kas grubuna ayırarak programlar hazırlar. Full body workout antrenmanları ise, tüm vücudu çalıştırarak farklı kas gruplarını aynı anda hedefleyen egzersizler barındırır. Kısa sürede forma girmek, etkili sonuçlar almak, güçlenmek ve gelişmek isteyen sporcuların tercihi, full body workout’lardan yana olmalıdır. Neden mi? Gelin, bu kapsamlı antrenmanları daha yakından tanıyalım. 

Full Body Workout Nedir?

Split antrenmanları, özellikle spora ve fitness’a yeni başlayanlar için önerilen bir seçenek değildir.

Full Body Workout Nedir ve Nasıl Yapılır 1

Split antrenmanlarıyla farklı kas gruplarına eşit ve etkili ölçüde stres uygulanabilir. Ancak eğer tüm vücudunuzda aynı anda ve eşit ölçüde gelişme görmek istiyorsanız, split antrenmanları size zaman kaybettirerek aldığınız verimi düşürebilir. Full body workout, tüm kas gruplarını bir arada çalıştıran egzersizler içerdiği için, çok daha verimli ve sınırlarınızı zorlamanıza olanak tanıyan bir program sunar.

Compound egzersizler olarak tanımlanan bu egzersizler, spor seviyenizi gitgide artırmanıza ve ilerleyen zamanlarda kendinizde eksik bulduğunuz antrenman programlarına yönelmenize olanak tanır. Kısacası, full body workout’larla başlayıp gelişebilir, zamanla split antrenmanları da programınıza dahil ederek dilediğinizce güçlenebilirsiniz. 

Tüm Vücut Antrenmanı Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Full body workout, Türkçede tüm vücut antrenmanı anlamına gelir. Bu tip antrenmanları uygulamanın size birçok katkısı olabilir. Örneğin, her antrenmanda birçok kas grubunu bir arada çalıştırdığınız için, haftanın bir ya da iki gününü dinlenmeye ayırabilecek vaktiniz kalır. Full body workout programları oldukça çeşitli olduğundan, monoton egzersizler yerine daha eğlenceli ve yeni alternatiflere yönelebilirsiniz.

Full Body Workout Nedir ve Nasıl Yapılır

Antrenmanların yoğunluğu yüksek olduğu için, vücudunuzun aktif bir şekilde yağ yakmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik full body workout’ların sunduğu çeşitlilik sayesinde, spor salonuna gitmeyi tercih etmeseniz de, evde antrenmanlarınızı tamamlayabilirsiniz. Full body workout’ların split antrenmanlarına kıyasla tek dezavantajı, daha uzun sürmesidir. Split antrenmanlar bölgesel kas gruplarına odaklı olduğu için daha kısa sürede tamamlanabilir. 

Full Body Workout Nasıl Yapılır?

Full body workout’larda uygulanan egzersizlerin 15 – 20 tekrar arasında yapılması tavsiye edilir. Bir setin sonunda kaslarda herhangi bir ısınma hissedilmiyorsa kullanılan ağırlıklar ya da tekrar sayıları bir basamak artırılmalıdır.

Full Body Workout Nedir ve Nasıl Yapılır

Full body workout antrenmanlarınızda uygulayacağınız egzersizleri kendiniz belirleyebilir ya da hazır programlardan yardım alabilirsiniz. Ancak tercihiniz; squat, lunge, burpees, Russian twist, bench press, triceps extension, mountain climber, dumbbell fly ve cable pushdown gibi birden fazla kas grubunu çalıştıran egzersizlerden yana olmalıdır.

Full Body Workout Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

Vücudunuzun yağ oranını daha hızlı azaltmak ve forma kavuşmak için, full body workout’ların yanı sıra kardiyo antrenmanlarına da önem vermelisiniz. Örneğin, haftanın 3 günü tüm vücudunuzu çalıştırırken 2 günü kardiyo antrenmanlarına ayırabilir, kalan 2 günde de dinlenebilirsiniz. Full body workout’ların öncesinde ve sonrasında, ısınma ve soğuma egzersizlerine yer vermeyi unutmamalısınız.

Böylelikle antrenman öncesinde kaslarınızın ısınmasını sağlayabilir ve antrenman sonrasında yaşayabileceğiniz hamlık ağrılarını en aza indirebilirsiniz.

Full body antrenmanlarında uyguladığınız egzersizlerin tekrar sayısı veya kaldırmanız gereken ağırlık ölçüsü; spor seviyenize, sağlık durumunuza ve kondisyonunuza bağlıdır. Yalnızca vücut ağırlığınızın etkili olduğu egzersizlerle başlayarak tekrar sayılarınızı adım adım artırabilir, daha sonra ağırlıklarla çalışmaya geçebilirsiniz. Antrenmanlarınızı daha konforlu, temkinli ve keyifli yapabilmeniz için size yardımcı olacak spor ekipmanlarına ve aksesuarlarına barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sık Yapılan Diyet Hataları

Sık Yapılan Diyet Hataları

Düzenli Sporun Çocuklarda Büyümeye Etkisi

Düzenli Sporun Çocuklarda Büyümeye Etkisi